Μεγάλη άνοδο της τάξης του 58,8% παρουσίασαν τα κενά στις θέσεις εργασίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δείγμα του προβλήματος που υπάρχει για την ελληνική οικονομία σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κενών Θέσεων Εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον Πρωτογενή Τομέα και τις Δραστηριότητες των Νοικοκυριών, για το Β΄ τρίμηνο 2024.

Ο αριθμός των Κενών Θέσεων Εργασίας κατά το Β΄ τρίμηνο 2024 παρουσιάζει αύξηση κατά 58,8% σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο 2023 (58.941 και 37.107 αντίστοιχα), έναντι αύξησης 36,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 προς το 2022.

ΟΟΣΑ: Αυξάνονται τα κενά θέσεων εργασίας στην Ελλάδα

Μεγάλο πρόβλημα

Σε χαίνουσα πληγή για την ελληνική οικονομία εξελίσσονται τα κενά στις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, τα οποία γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Την ώρα λοιπόν, που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξη το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό ζήτημα έρχεται να αποτελέσει μια επιπλέον τροχοπέδη, που κρατά σε «χαμηλές πτήσεις» το ελληνικό ΑΕΠ.

Είναι γεγονός πως η εντεινόμενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας (Labour market tightness), η οποία εκφράζεται με τη συνεχή αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, περιορίζουν το δυνητικά διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, κάτι που προκαλεί επιπλέον προβλήματα.

Το δίχως άλλο, οι χαμηλές αμοιβές τόσο για εργάτες όσο και για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό αποτελούν ένα αίτιο, το οποίο δημιουργεί ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πολύ μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει κρούσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι, αν δεν καταβληθούν άμεσα προσπάθειες για να καλυφθούν οι περίπου 200.000 κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα, «το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο στο Επετειακό Τεύχος της Βουλής για τη Μεταπολίτευση, «μας λείπουν χέρια στις δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή. Αν δεν τα βρούμε άμεσα, θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία». «H πραγματική σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τώρα τη μεγάλη πρόκληση», υποστηρίζει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax