«Τρέχει» ο Κώστας Ξιφαράς

Ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς μαθαίνω ότι τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς τον πράσινο μετασχηματισμό της εταιρείας, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό την περαιτέρω καθετοποίηση του ομίλου.

Έτσι βρίσκονται στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα πρώτα φωτοβολταϊκά…

Οι διαγωνισμοί

Μαθαίνω ότι πρόκειται για δύο διαγωνισμούς που αφορούν στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 500 MW.

Και όπως σχολιάζεται στην αγορά το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας βγήκε με μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων 500 MW στην αγορά δείχνει και την αποφασιστικότητα της διοίκησης Ξιφαρά να τρέξει γρήγορα την εξέλιξη της σε καθετοποιημένο όμιλο.

Ο πρώτος διαγωνισμός ύψους 239,8 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος έχει προϋπολογισμό 56,9 εκατ. ευρώ. Αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ και το συνολικό χαρτοφυλάκιο των φωτοβολταϊκών προέρχεται από την North Solar που είχε εξαγοράσει πριν από περίπου δύο χρόνια η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Συνωστισμός

Όπως πληροφορούμαι για τους δύο διαγωνισμούς γίνεται συνωστισμός από μεγάλες και μικρές κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου να υποβάλλουν προσφορές.

Ίσως και για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι δύο διαγωνισμοί πριν καλά, καλά ξεκινήσουν πήραν παράταση. Η αρχική ημερομηνία είχε οριστεί για σήμερα 12 Σεπτεμβρίου και το νέο deadline που αποφασίστηκε είναι η 27η Σεπτεμβρίου…

Δεν τρέχει μόνο ο κ. Ξιφαράς

Σε αυτόν τον κλάδο όμως μαθαίνω ότι είναι πολύ δραστήριος και ο Έλληνας billionaire Γιώργος ή Τζωρτζ Σακελλάρης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ameresco Sollar, των 1,6 δισ. κεφαλαιοποίησης στον Nasdaq, βρίσκεται πλέον σε αγαστή συνεργασία με αρκετούς «μεγάλους» στον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα.

Την τελευταία 4ετία μάλιστα έχει αναλάβει διάφορα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, μέσω θυγατρικών, ενώ «τρέχει» και τρία μεγάλα το τελευταίο διάστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα μαθαίνω έχει για τη Νότια Πελοπόννησο, κοντά στη γενέτειρα του, ειδικά στη Λακωνία και τη Μεσσηνία.

Μάλιστα, τέλη Αυγούστου παράθεσε και ένα μεγάλο γλέντι στο χωριό του, στον Βασσαρά Σπάρτης.

Εκεί βρέθηκαν και ο δήμαρχος Καλαμάτας και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου!

Οι ανάγκες αυξάνονται…

Βέβαια σε άλλη περιοχή, ανάμεσα στο άφθονο κρασί που έρρεε κάποτε και άκουγε στο όνομα Σαββατιανό, προτιμούν άλλες… “καλλιέργειες”.

Αυτές ονομάζονται τώρα data centers.

Και μιλάω σαφώς για τα Μεσόγεια, που είχαν κάποτε από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδος.

Μετά λοιπόν από τη Microsoft, η Data4 ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέου data center campus.

Στην Παιανία

Το νέο campus θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW.

Θα απασχολούνται περίπου 500 άτομα ως μόνιμο προσωπικό.

Η σφραγίδα της πτώχευσης

Βέβαια στο άλλο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας τα πράγματα δεν είναι και πολύ ρόδινα.

Ειδικά στην άλλοτε ισχυρή βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς.

Όταν τα φώτα της ΔΕΘ θα έχουν σβήσει και οι επιχειρηματίες θα έχουν επιστρέψει στη βάση τους, στις 2 Οκτωβρίου το πρωτοδικείο του Κιλκίς θα επικυρώσει άλλη μία πτώχευση, εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη.

Σβήνει η κλωστοϋφαντουργία

Μιλάω προφανώς για τη Φιερατέξ, των αδελφών Ανεζουλάκη. Και μπορεί η διοίκηση να μιλάει για άρνηση  των  τραπεζών  για  νέο δανεισμό ή και ρύθμιση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (τα 2 εκατ. από τα 5 εκατ. συνολικά), ωστόσο τα προβλήματα είναι δομικά.

Για όλο τον κλάδο και όχι έχει απομείνει από αυτόν.

Η αγορά δεν ξεχνά άλλωστε την Ελληνική Υφαντουργία (Ακκά), την Κλωνατέξ (Λαναρά) και τα Κλωστήρια Νάουσας.

Άλλωστε και η πορεία προς την πτώχευση της Βαρβαρέσος δεν δείχνει να αποτρέπεται, την ώρα που και η Επίλεκτος καταγράφει μεγάλες ζημιές.

Η Βόρεια Ελλάδα νοσεί και μαζί και οι εργαζόμενοι (;) που θέλουν να παραμείνουν στην περιοχή.

Και εμείς ακόμη συζητάμε για τα επιδόματα των εργαζομένων στη Βαρβαρέσος.

Πάλι καλά που υπάρχει και η Κρι – Κρι

Πάλι καλά που υπάρχει και η Κρι – Κρι και κάτι κινείται στη Βόρεια Ελλάδα. Με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της βέβαια από το εξωτερικό, ενώ ετοιμάζεται και για την αμερικανική αγορά.

Με έξι νέους κωδικούς, θα ξεκλειδώσει μια αγορά που αν μη τι άλλο είχαν στοχεύσει αρκετοί.

Άστραψε και πάλι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Αυτά και φυσικά πολλά άλλα βλέπει και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και έκρουσε για ακόμη μία φορά τον κώδωνα στις Βρυξέλλες.

Στους θεωρητικούς οικονομολόγους των Βρυξελλών, οι οποίοι έχουν προ πολλού απομακρυνθεί από την πραγματικότητα, όπως αναφέρει και ο ίδιος.

Και πρέπει να τον ακούσουν, διότι το βάρος του δεν περιορίζεται μόνο στην ηγεσία της Metlen Energy & Metals, αλλά είναι και Πρόεδρος της Eurometaux.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η έκθεση Mario Draghi, για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

“Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίσει την έκθεση αυτή ως μια παροδική φωτοβολίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, ανέφερε.

Το «support» της JP Morgan

Αίσθηση μου προκάλεσε η νέα ανάλυση της JP Morgan για την Ελλάδα.

Θυμίζω ότι η αμερικανική τράπεζα είναι σύμβουλος και επικεφαλής για τον διεθνή συντονισμό της διάθεσης του υπολοίπου 18,39% της Εθνικής Τράπεζας.

Η JP Morgan, λοιπόν, δημοσίευσε ανάλυση και λίγο έως πολύ είπε ότι δεν βλέπει άλλους καταλύτες για την ελληνική αγορά.

Επίσης, είπε ότι έχει κάνει τον κύκλο του το recovery trade των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, με τις αποτιμήσεις τους να έχουν σε μεγάλο βαθμό κλείσει το χάσμα με αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Την ίδια ώρα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο Λονδίνο σε roadshow, παρουσιάζοντας στους επενδυτές τις προοπτικές της τράπεζας.

Επανέφερε τις συστάσεις για το upgrade του ΧΑ

Το εξίσου ενδιαφέρον σημείο της ανάλυσης της JP Morgan είναι ότι επαναλαμβάνει τη θέση της για μια πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις αναπτυγμένες.

Το είχε αναφέρει την περασμένη άνοιξη, το είπε και πάλι.

«Μια κακή ιδέα θα καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο» (Greece: Don’t let a bad idea ruin a good stock market)… μην το αφήσετε.

Και αυτή η προτροπή ήρθε λίγες ώρες αφού η διοίκηση της ΕΧΑΕ εξηγούσε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τα οφέλη της αναβάθμισης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories