«Καμπανάκι» κινδύνου για το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κρούει σε ειδική έκθεσή του το ΚΕΠΕ. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «την τελευταία τριετία παρατηρείται μια αρνητική τάση, η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της εξωτερικής ισορροπίας της οικονομίας μας».
Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο και επίμονο έλλειμμα, το οποίο προέρχεται κυρίως από το Ισοζύγιο Αγαθών εξαιρουμένων των καυσίμων και των πλοίων. Το έλλειμμα αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξαγωγική εξειδίκευση της ελληνικής παραγωγής και στο υψηλό ποσοστό εισαγόμενου περιεχομένου των ελληνικών εξαγωγών. Παρότι το Ισοζύγιο Υπηρεσιών, κυρίως μέσω των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, συνεισφέρει θετικά στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, αυτό δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει το συνολικό έλλειμμα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισορροπία, η ελληνική οικονομία πρέπει να αναδιαρθρώσει την παραγωγική της δομή, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση
Ένα από τα κυριότερα ενδογενή προβλήματα είναι το επίμονο και μεγάλο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών. Την τελευταία τριετία (2021-23) παρατηρείται μια αρνητική τάση στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος της εξωτερικής ισορροπίας της οικονομίας μας. Η συνιστώσα του Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών που αποτελεί την πηγή του προβλήματός του, είναι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Αγαθών, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης ανισορροπίας του Ισοζυγίου Αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία.
Μεγάλο έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών επί Μητσοτάκη
Στην πορεία βελτίωσης των ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει εξωγενή και ενδογενή προβλήματα. Ένα από τα κυριότερα ενδογενή προβλήματα είναι το επίμονο και μεγάλο έλλειμμα του ΙΤΣ. Η πορεία του εξωτερικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται από το ΙΤΣ, χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους:
– Την πρώτη περίοδο μεταξύ 2007-08, κατά την οποία καταγράφεται ιστορικά υψηλό επίπεδο ελλείμματος του ΙΤΣ. Ειδικότερα, το μέσο ετήσιο επίπεδο ελλείμματος του ΙΤΣ ήταν 15,15% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 35,95 δισεκ. ευρώ.
– Τη δεύτερη περίοδο μεταξύ 2009-12, κατά την οποία καταγράφεται μια πορεία συρρίκνωσης του ελλείμματος. Ειδικότερα, το μέσο ετήσιο επίπεδο ελλείμματος του ΙΤΣ ήταν 8,69% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 19,11 δισεκ. ευρώ.
– Την τρίτη περίοδο μεταξύ 2013-19, κατά την οποία καταγράφεται ιστορικά χαμηλό επίπεδο ελλείμματος του ΙΤΣ. Ειδικότερα, το μέσο ετήσιο επίπεδο ελλείμματος του ΙΤΣ ήταν 1,58% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 2,82 δισεκ. ευρώ.
– Tην περίοδο μεταξύ 2020-23, κατά την οποία καταγράφεται μια αναζωπύρωση του ελλείμματος. Ειδικότερα, το μέσο ετήσιο επίπεδο ελλείμματος του ΙΤΣ ήταν 7,5% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 14,61 δισεκ. ευρώ.
Ελληνική οικονομία: Πώς το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών υπονομεύει την ανάπτυξη
Ανισορροπία στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Η ανισορροπία του Ισοζυγίου Αγαθών οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: i) το υψηλό επίπεδο των ελληνικών εισαγωγών, ii) τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, η οποία δεν συνδέεται άμεσα με τις τιμές και το κόστος των ελληνικών προϊόντων. Διότι αν και είχαμε σημαντική βελτίωση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας τιμών και κόστους αυτή δεν οδήγησε σε ανάλογη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η μετακύλιση των μεταβολών του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις τιμές παραγωγών και εξαγωγών παραμένει ατελής, αντανακλώντας παράγοντες όπως (α) η διατήρηση των εμποδίων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και (β) οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων, iii) το υψηλό εισαγωγικό περιεχόμενο των ελληνικών εξαγωγών, iv) η εξαγωγική εξειδίκευση της ελληνικής παραγωγής, v) ο χαμηλός βαθμός εξαγωγικής διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων, vi) η ενεργειακή εξάρτηση της οικονομίας.
Πηγή του προβλήματος
Η συνιστώσα του ΙΤΣ που αποτελεί την πηγή του προβλήματός του, και κατ’ επέκταση ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, είναι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Αγαθών, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης ανισορροπίας του Ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία και του Ισοζυγίου καυσίμων. Στην ίδια κατεύθυνση αποτελεσμάτων, αλλά με μικρότερη επίπτωση στο αποτέλεσμα του ΙΤΣ, κινούνταν και το Ισοζύγιο Πρωτογενών Εισοδημάτων (ΙΠΕ), λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και μισθούς. Ενώ στη βελτίωση της εικόνας του ΙΤΣ συνέβαλε σημαντικά το Ισοζύγιο Υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό, λόγω της δομής του, το Ισοζύγιο Δευτερογενών Εισοδημάτων
Τι φταίει για το υψηλό έλλειμμα
Ένας σημαντικός παράγοντας επιδείνωσης του Ισοζυγίου Αγαθών είναι το υψηλό εισαγωγικό περιεχόμενο των εξαγωγών, το οποίο είναι υψηλό, η Ελλάδα έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό εισαγωγικού περιεχομένου στην παραγωγή των εξαγόμενων προϊόντων της, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωζώνης, επιπλέον αυτό δείχνει μια αυξητική τάση.
Αυτή η εξάρτηση της εγχώριας παραγωγής από ξένα αγαθά έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά παραμέτρων, όπως η απασχόληση, η παραγωγική βάση της οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα, και ο βαθμός ευαισθησία της χώρας σε εξωτερικές διαταραχές.
Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι η εισαγόμενη συνιστώσα των εξαγωγών είναι υψηλή, ένα σημαντικό μέρος των κερδών από τις εξαγωγές διοχετεύεται σε ξένες οικονομίες, μειώνοντας έτσι τα οφέλη για την εγχώρια οικονομία. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αναστραφεί, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Τα μερίδια
Όσον αφορά την εξαγωγική εξειδίκευση της ελληνικής οικονομίας, αναφορικά με τα μερίδια εξαγωγών βιομηχανοποιημένων προϊόντων διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση σε σύγκριση με τις 20 χώρες της Ευρωζώνης. Επιπλέον, τα μερίδια εξαγωγών βιομηχανοποιημένων προϊόντων συρρικνώνονται σταθερά. Η βαθιά οικονομική ύφεση είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, έπληξε και τον βιομηχανικό τομέα της οικονομίας. Ο ρυθμός συρρίκνωσης των μεριδίων των ελληνικών εξαγωγών βιομηχανοποιημένων προϊόντων, πριν και μετά τη βαθιά ύφεση, ανήλθε στο 31,3%. Παρά τη επιβράδυνση αυτής της αρνητικής τάσης, η μείωση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα
Τεχνολογική ένταση
Τέλος, σχετικά με τον βαθμό τεχνολογικής έντασης των βιομηχανικών προϊόντων, η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όσον αφορά τα μερίδια των προϊόντων μέσης τεχνολογικής έντασης.
Στη βελτίωση της εικόνας του ΙΤΣ συνέβαλε σημαντικά το Ισοζύγιο Υπηρεσιών. Το Ισοζύγιο Υπηρεσιών διαχρονικά χαρακτηρίζεται από σταθερά πλεονάσματα και συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος του ΙΤΣ. Οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες είναι αυτές που κυρίως οδηγούν τη βελτίωση του ισοζυγίου, οι οποίες την τελευταία διετία έχουν επανέλθει στα επίπεδα προ πανδημίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ή με άλλα λόγια ο τουρισμός, είναι μια μεταβλητή που επηρεάζεται από εσωτερικές και εξωτερικές διαταραχές, ενώ και τα τελευταία χρόνια συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, το γενικό αποτύπωμα του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Τέλος, την τελευταία διετία παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στις πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, υποδεικνύοντας μια ξεκάθαρη τάση των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό, γεγονός που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το Ισοζύγιο Υπηρεσιών.
Latest News
Τι βαθμό βάζουν οι διεθνείς επενδυτές ακινήτων στην Αθήνα – Τι περιουσιακά στοιχεία αναζητούν
Ποιες κατηγορίες ακινήτων ενδιαφέρουν τους διεθνείς επενδυτές – Πόσο ελκυστική είναι η Αθήνα μεταξύ 30 ευρωπαϊκών πόλεων
Θεοδωρόπουλος στον ΟΤ: «Είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη» - Το μήνυμα για την εκλογή Τραμπ
Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος για την δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
Τα χαρτονομίσματα φεύγουν, το ψηφιακό ευρώ αργεί και τα crypto τρέχουν - Παρεμβάσεις Χατζηδάκη - Στουρνάρα για τις απάτες
Τι είπαν Χατζηδάκης - Στουρνάρας για το ψηφιακό ευρώ και το θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα - Τι προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Προσοχή... στο επενδυτικό κενό των 81,3 δισ. - Αγεφύρωτο 14 χρόνια μετά την κρίση
Μία από τις μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank, αφορά την κάλυψη του κενού καθαρών επενδύσεων παγίων
Βουτιά στις τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο - Η επίδοση της Ελλάδας
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Εθνική Τράπεζα: Τι φέρνει η αναθεώρηση του ΑΕΠ [γραφήματα]
Πώς η δυναμική των επενδύσεων επηρεάζει καταλυτικά την ελληνική οικονομία - Οι επιμέρους συνιστώσες του ελληνικού ΑΕΠ
Πώς κινήθηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω Εξωδικαστικού τον Οκτώβριο [γραφήματα]
Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Στα 8,5 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες αρχικές οφειλές, αυξημένες κατά 129,73% από τον Οκτώβριο του 2023
Νέα ρύθμιση οφειλών έως και 60 δόσεις από το Δήμο Αθηναίων
Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές που βεβαίωσε ο Δήμος Αθηναίων ταμειακά έως 31/10/2024 - Οι όροι και τα SOS της ρύθμισης
Ποιες ελληνικές βιομηχανίες ζουν το «αμερικάνικο όνειρο» - Το μήνυμα της κάλπης
Οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι ελληνικές εταιρείες που έχουν παρουσία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού
Όλες οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Οι φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τα πρόστιμα – φωτιά για όσους ρίξουν νέα Airbnb στο κέντρο της Αθήνας