«Με την startup που δημιουργήσαμε έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τις δυνατότητες έρευνας του ΑΠΘ» είπε από το στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Maurus, Λεωνίδας Ντζιαχρήστος.

«Η εταιρεία δραστηριοποιείται γενικά με τις μετρήσεις αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα έχει αναπτύξει μία συσκευή που μπορεί να μετρήσει ένα νέο ρύπο», είπε ο καθ. Ντζιαχρήστος. «Πρόκειται για τον μαύρο άνθρακα ή απλά αυτό που ξέρουμε σαν αιθάλη», είπε.

MoU Εθνικής με ΕΒΕΑ για στήριξη των startups

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, το θέμα με τον συγκεκριμένο ρύπο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν τον μετρούσαμε αρκετά αποτελεσματικά, κάτι μπορεί να γίνει τώρα, με ακρίβεια και μικρό κόστος. Πλέον, όπως είπε ο καθ. Ντζιαχρήστος στόχος είναι η διάθεση του μετρητή σε ερευνητές και ιδρύματα.

Ίδρυση στη Φινλανδία με γερμανική συνεργασία

Όπως είπε ο Λεωνίδας Ντζιαχρήστος, η startup Maurus συστάθηκε από το ΑΠΘ σε συνεργασία με γερμανικό ινστιτούτο, ενώ η έδρα της είναι στη Φινλανδία με υποκατάστημα στην Ελλάδα, όπως δηλαδή επιβάλλει ο σχετικός νόμος. Στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η Φινλανδία, η απάντηση ήταν ότι αυτό έγινε γιατί καταρχήν η σκανδιναβική χώρα πρωτοπορεί στη μέτρηση αερίων ρύπων και επιπλέον οι δημιουργοί της Maurus ήθελαν να εκμεταλλευτούν το momentum και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που ήταν διαθέσιμες εκεί.

Η ίδρυση της εταιρείας έγινε στα τέλη Αυγούστου, ακολουθεί η οργάνωση και έπεται η έξοδος στην αγορά. «Να δούμε πλέον πώς μπορούμε να πάμε το εγχείρημα ένα βήμα παρακάτω», είπε ο καθ. Ντζιαχρήστος.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ρύπου

Όπως διευκρίνισε ο λεγόμενος μαύρος άνθρακας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ρύπου καθώς πέρα από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος (φαινόμενο του θερμοκηπίου) μπορεί να είναι και τοξικός. Εκλύεται από ανοικτές εστίες καύσης, όπως βιομηχανίες, τζάκια, BBQ, ακόμη και από σάουνες (στη Φινλανδία).

«Το πρόβλημα ωστόσο ήταν ότι οι συσκευές μέτρησης μέχρι σήμερα ήταν πολύ ακριβές και για το λόγο αυτό δεν είχαμε πολλές μετρήσεις για το συγκεκριμένο ρύπο», είπε. «Τώρα, μπορούμε να τοποθετήσουμε τη συσκευή μας ακόμη και σε ένα μηχανάκι», κατέληξε.

«Πιο κοντά επιστημονική κοινότητα και επιχειρηματικός κόσμος»

Παρόλα αυτά, ο καθ. Ντζιαχρήστος τόνισε ότι σαν χώρα χωλαίνουμε στο πώς θα περάσει μία τεχνολογική ανακάλυψη στην αγορά. «Υπάρχει δυσκολία γιατί δεν έχουμε προϊστορία στο αντικείμενο» είπε για να σημειώσει ότι στο οικοσύστημα «μπήκε μια τάξη και μία σειρά με το νόμο του 2021», χωρίς ωστόσο να επιλύονται όλες οι δυσκολίες.

Αιτία, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Maurus, το γεγονός ότι ο νόμος αυτός έχει πολλές απαιτήσεις και προϋποθέσεις έγκρισης από το πανεπιστήμιο, αντίθετα ένας επενδυτής θέλει ταχύτητα και να ορίζει αυτός τη διαδικασία. «Άρα, θέλουμε να μπουν λίγο περισσότερο οι κανόνες της αγοράς στον συγκεκριμένο νόμο ώστε να διορθωθεί», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο καθ. Ντζιαχρήστος, εισηγήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ κάποιες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων στην υφυπουργό Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, καθώς αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας. «Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα εισηγηθεί αλλαγές», είπε.

«Αντίθετα, αν το υπουργείο θέλει να διορθώσει το νόμο μπορεί να μας καλέσει, όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να καταθέσουμε γνώμες και εμπειρίες», τόνισε για να συμπληρώσει ότι «οι παραλείψεις θεωρώ ότι έγιναν λόγω απειρίας στο αντικείμενο». «Στο εξωτερικό αυτά τα θέματα έχουν λυθεί», κατέληξε.

Στο ερώτημα αν η κατάσταση για τη σύσταση startups μέσω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα είναι διαφορετική στην περίπτωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο καθ. Ντζιαχρήστος σημείωσε ότι «είναι μια καλή ευκαιρία για πάρα πολλά πράγματα και για το θέμα των startups». «Αλλά δεν είναι θέμα αν πρόκειται για ιδιωτικό ή δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι θέμα πώς θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να έρθουν κοντά επιστημονική κοινότητα και επιχειρηματικός κόσμος», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ