Καθηγητές, πολιτικοί, άνθρωποι της αγοράς βρέθηκαν την έβδομη μέρα στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Πολύπλευρες συζητήσεις, ενδιαφέρουσες απόψεις, συνέθεσαν στο σκηνικό μιας ακόμη πλούσιας μέρας, πάντα με φόντο τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Με τους δημοσιογράφους του ΟΤ Χρήστο Κολώνα, Ελένη Στεργίου, Δημήτρη Μανιάτη, Αθανασία Ακρίβου συνομίλησαν ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Παναγιώτου, καθηγητής δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, ο Σπύρος Αλεξόπουλος, καθηγητής Τεχνικής Θερμοδυναμικής στο πανεπιστήμιο του Άαχεν, ο Λεωνίδας Ντζιαχρήστος, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Maurus, ο Χρήστος Νεγκάκης, καθηγητής λογιστικής ΠΑΜΑΚ, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, πρόεδρος της ΔΥΠΑ, ο Κώστας Γκιουλέκας, υφυπουργός Εσωτερικός αρμόδιας για τη Μακεδονία – Θράκη και ο Αθανάσιος Γλαβάνος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Φιλιππίδης: Ο εμπορικός κόσμος βιώνει ένα γολγοθά – Φόβοι για χιλιάδες λουκέτα

Για το πώς η κατακόρυφη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή έχει επηρεάσει την γεμάτη πληγές αγορά της Θεσσαλονίκης και τον φόβο του για χιλιάδες λουκέτα, έκανε λόγο ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

«Η πόλη είναι χαρούμενη, αλλά η αγορά είναι λίγο λυπημένη γιατί δεν πιάνει τους στόχους της όταν έχει μεγάλα γεγονότα, όπως είναι η ΔΕΘ», δήλωσε ο κ. Φιλιππίδης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξήγησε πως η αγορά έχει χωριστεί σε δύο μεγάλα κομμάτια. «Το πρώτο κομμάτι πάει πολύ καλά, γιατί έχει να κάνει με την κάλυψη βασικών αναγκών. Βλέπουμε εξάλλου πως τα σούπερ μάρκετ είχαν 1,5 δισ. κέρδη το πρώτο εξάμηνο, ενώ και οι τράπεζες και οι πετρελαϊκές πήγαν το ίδιο καλά. Και στο δεύτερο κομμάτι υπάρχουν οι “φτωχοδιάβολοι” του εμπορίου, που έχουν καταστήματα δεύτερης ανάγκης, όπως τα ρούχα και τα παπούτσια».

Γολγοθάς

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «η ένδυση και η υπόδηση περνούν ένα γολγοθά και λόγω των μεγάλων αλυσίδων και των e-shops που δίνουν τη δυνατότητα σήμερα στους καταναλωτές να αγοράσουν αυτό που θέλουν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το μεγάλο πρόβλημα μιας πόλης όμως παραμένει η αφαίμαξη του καταναλωτή. Αν υποθέσουμε ότι ένας καταναλωτής έπαιρνε 1.000 ευρώ το μήνα κάποτε και του περίσσευαν 100 για να αγοράσει κάτι τέτοιο, τώρα όχι μόνο δεν περισσεύουν αλλά είναι και μείον 100 ευρώ».

Χιλιάδες λουκέτα

«Δυστυχώς ο τζίρος πέφτει και τα κόστη ανεβαίνουν – ο συνδυασμός αυτός έφερε ήδη λουκέτα που επειδή δεν είναι ταυτόχρονα χιλιάδες όπως το 2014, δεν έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον. Κι όμως σε κεντρικότατο δρόμο της πόλης, στη Μητροπόλεως, έχει 14 μαγαζιά ανοίκαστα και κλειστά, ενώ μέσα στην οικονομική κρίση δεν ήταν τόσα, το ίδιο και στον πιο εμπορικό δρόμο, την Τσιμισκή», σημείωσε.

Το προφίλ της πόλης

«Η Θεσσαλονίκη παραδοσιακά ήταν κέντρο εμπορίου, όλες οι μεγάλες αλυσίδες εξάλλου ξεκίνησαν πρώτα εδώ, όπως η Zara και η Lidl, και μετά κατέβηκαν στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα ξαναγίνει εάν επιτευχθή καλύτερα το άνοιγμα προς τα Βαλκάνια. Κυρίως όμως πρέπει να σκεφτούμε τι ακριβώς θέλουμε από τον εμπορικό κόσμο – αυτή είναι η συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε. Θέλουν σημεία να μαζεύουμε τον ΦΠΑ, να τον αποδίδουμε για να συντηρούμε το ταμείο του κράτους; Ή να υπάρχει όντως επιχειρηματικότητα», αναρωτήθηκε ο κ. Φιλιππίδης.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ

Παναγιώτου: Πρότυπο για την δημοσιογραφία το μοντέλο του ΟΤ

Στις προοπτικές της δημοσιογραφίας στην εποχή των fake news και της παραπληροφόρησης αναφέρθηκε ο καθηγητής δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου.

«Δεν έχει τελειώσει η τηλεόραση – Ο ΟΤ δείχνει τον δρόμο»

«Πλεονάζουν η γκρίνια και το παράπονο στη δημοσιογραφία, δεν είναι δημοσιογραφία να στήνεσαι έξω από το λιμάνι του Πειραιά και να ρωτάς που θα πάει ο πολίτης. Το μοντέλο του Οικονομικού Ταχυδρόμου είναι αυτό που πρέπει να ακολουθεί η δημοσιογραφία, είναι πολύ σημαντικό και προσφέρει. Η τηλεόραση ακόμα αντέχει δημοσιογραφικά, η τεχνολογία έχει δώσει την δυνατότητα να εκπέμπεις από παντού, δεν έχει τελειώσει η τηλεόραση ανεξάρτητα από το μέσο που την παρακολουθείς», επεσήμανε.

Ρητορική μίσους και ασφάλεια του δημοσιογράφου

«Η ερευνητική δημοσιογραφία και υπάρχει και δεν υπάρχει, σίγουρα σπανίζουν οι πόροι που διατίθενται από τα μεγάλα μέσα καθώς θεωρούν πως δεν θα έχουν οικονομικό όφελος, η απουσία πόρων πολλές φορές αποτρέπει την σοβαρή ενημέρωση. Από την άλλη βλέπουμε προσπάθειες και από δημοσιογραφικές ενώσεις που κάνουν έρευνα η οποία δεν είναι βεβαίως θέσφατο αλλά γίνεται», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.

Επίσης, όσον αφορά τη ρητορική μίσους απέναντι στους δημοσιογράφους τόνισε: «Πολλές φορές δημοσιογράφοι κλείνουν λογαριασμούς στα social media λόγω της έκρηξης λεκτικών επιθέσεων, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ρητορική μίσους και πρέπει να προστατευτούν. Το Διεθνές Κέντρο Ασφάλειας Δημοσιογράφων κάνει μαθήματα και σεμινάρια».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

 Αλεξόπουλος: Τα 3+1 πρωτοποριακά «πράσινα» projects

Σε project που αφορούν τον μετασχηματισμό και τη μεταφορά ενέργειας αναφέρθηκε ο καθηγητής Τεχνικής Θερμοδυναμικής στο πανεπιστήμιο του Άαχεν Σπύρος Αλεξόπουλος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

Ηλιοθερμικά συστήματα

Το πρώτο ονομαζόταν αφορά ηλιοθερμικά συστήματα τα οποία συγκεντρώνουν ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία. Επί της ουσίας, η κατασκευή δέχεται ηλιακή ακτινοβολία, την οποία «υποδέχονται» καθρέφτες (6 μικροί για την ακρίβεια). Στο πρότυπο του Αρχιμήδη, η συγκεκριμένη κατασκευή μαζεύει θερμότητα, η οποία μετέπειτα δύναται να αξιοποιηθεί αναλόγως.

Παραβολικοί συλλέκτες ηλιακής ακτινοβολίας

Το δεύτερο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εφαρμόζεται στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου. Και εδώ πρόκειται για συλλογή ηλιακής ακτινοβολίας μέσω παραβολικών συλλεκτών και ονομάζεται “tree generation”.

Πρόγραμμα τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη

Το τρίτο πρόγραμμα ονομάζεται Neutron και αφορά την πόλη της Κοζάνης, όπου έχει ξεκινήσει με πιλοτική εφαρμογή. Όπως εξήγησε ο καθηγητής στόχος του έργου είναι η υποκατάσταση της θερμικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης από ΑΠΕ, ιδίως σε περιόδους αιχμής, με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους μεσοπρόθεσμα αλλά και την απομείωση των εκπομπών που προέρχονται από την θέρμανση των κτιρίων.

Δεντροφύτευση με βιοϋδρογέλες

Τέλος, ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης (με 1.600 δέντρα) με τη χρήση από βιοϋδρογέλες, κάτι που εφαρμόστηκε και στο Δήμο Καισαριανής πριν από κάποιους μήνες.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Ντζιαχρήστος: Ο νόμος του 2021 για τις startups χρειάζεται διορθώσεις

«Με την startup που δημιουργήσαμε έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τις δυνατότητες έρευνας του ΑΠΘ» είπε από το στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Maurus, Λεωνίδας Ντζιαχρήστος.

«Η εταιρεία δραστηριοποιείται γενικά με τις μετρήσεις αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα έχει αναπτύξει μία συσκευή που μπορεί να μετρήσει ένα νέο ρύπο», είπε ο καθ. Ντζιαχρήστος. «Πρόκειται για τον μαύρο άνθρακα ή απλά αυτό που ξέρουμε σαν αιθάλη», εξήγησε.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ρύπου

Όπως διευκρίνισε ο λεγόμενος μαύρος άνθρακας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ρύπου καθώς πέρα από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος (φαινόμενο του θερμοκηπίου) μπορεί να είναι και τοξικός. Εκλύεται από ανοικτές εστίες καύσης, όπως βιομηχανίες, τζάκια, BBQ, ακόμη και από σάουνες (στη Φινλανδία).

Ο καθηγητής Ντζιαχρήστος τόνισε ότι σαν χώρα χωλαίνουμε στο πώς θα περάσει μία τεχνολογική ανακάλυψη στην αγορά. «Υπάρχει δυσκολία γιατί δεν έχουμε προϊστορία στο αντικείμενο» είπε για να σημειώσει ότι στο οικοσύστημα «μπήκε μια τάξη και μία σειρά με το νόμο του 2021», χωρίς ωστόσο να επιλύονται όλες οι δυσκολίες.

Στο ερώτημα αν η κατάσταση για τη σύσταση startups μέσω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα είναι διαφορετική στην περίπτωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο καθ. Ντζιαχρήστος σημείωσε ότι «είναι μια καλή ευκαιρία για πάρα πολλά πράγματα και για το θέμα των startups». «Αλλά δεν είναι θέμα αν πρόκειται για ιδιωτικό ή δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι θέμα πώς θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να έρθουν κοντά επιστημονική κοινότητα και επιχειρηματικός κόσμος», κατέληξε.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Νεγκάκης: Τον Οκτώβριο το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στο ΠΑΜΑΚ

Στο πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμα σε προπτυχιακό επίπεδο (ξεκινά τον Οκτώβριο) στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ, αναφέρθηκε ο Χρήστος Νεγκάκης, καθηγητής λογιστικής ΠΑΜΑΚ.

«Ενδιαφέρον από Αγγλία μέχρι… Ζάμπια»

«Έχουμε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΜΑΚ, στην λογιστική και χρηματοοικονομική, με 40 μαθήματα, απευθύνεται σε ξένους φοιτητές, έχουμε σαν χώρα ένα πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε ήδη πάνω από 60 αιτήσεις(από Αγγλία, Τουρκία, Ινδία, Βιετνάμ, Πακιστάν, Νιγηρία, Γκάμπια, Κένυα μεταξύ άλλων), έχουν προχωρήσει 11 εγγραφές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, βοήθησε πολύ το υπουργείο εξωτερικών», επεσήμανε.

«Έχουμε εξαιρετικά εργαστήρια στο ΠΑΜΑΚ, δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, απλά πρέπει να το προβάλουμε. Στο ΠΑΜΑΚ έχουμε προσαρμόσει τα προγράμματά μας στις ανάγκες της αγοράς, καλύπτουμε αυτά που χρειάζονται», υποστήριξε.

Δείτε αναλυτικά εδώ

Πρωτοψάλτης: Αντιμετωπίζουμε την ανεργία συνολικά – Πώς τη μειώσαμε κάτω από 10%

Στις προκλήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, στα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, στις σχολές μαθητείας, στις Ημέρες Καριέρας και στην κοινωνική αντιπαροχή, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Με δύο συνεχόμενους μήνες κάτω από το 10% ανεργία είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από το 2009. Τα ποσοστά του 9,9% και του 9,5% δεν έχουν συμβεί εδώ και 15 χρόνια. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως τον Ιούλιο του 2019 ήταν 17,9% και τώρα είναι 45% κάτω», τόνισε.

«Μέσα σε 5 χρόνια επιδοτήσαμε τη δημιουργία 200 χιλιάδων θέσεων εργασίας, κάτι που μπορεί να τεθεί σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε πριν από μια πενταετία όταν ήταν κάτω από 50 χιλιάδες. Άρα έχει γίνει δουλειά και υπάρχει πρόοδος. Το θέμα βρίσκεται πάντα στο σκληρό πυρήνα της ανεργίας, όπου βρίσκεται το κομμάτι εκείνο ων ανέργων με τα μεγαλύτερα εμπόδια: νέοι, γυναίκες, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ευάλωτες και ειδικές ομάδες, μακροχρόνια άνεργοι», εξήγησε.

Επίδομα ανεργίας

Όπως τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής στο επίδομα ανεργίας για να γίνει πιο ανταποδοτικό και εμπροσθοβαρές. Μεταξύ άλλων είπε ότι σε κάθε περίπτωση όποιος άνεργος δεν αναζητά εργασία, δεν μπορεί να ανήκει στο μητρώο της ΔΥΠΑ.

Κοινωνική αντιπαροχή

«Η κοινωνική αντιπαροχή είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ. «Έχουμε πάρει τα οικόπεδα εντός σχεδίου που βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό, είδαμε τις προδιαγραφές, εξασφαλίζουμε ότι είναι καθαρά και σχετικά με τις χρήσεις γης και τώρα ξεκινάμε το κομμάτι της χρηματοοικονομικής μελέτης που θα δημιουργήσει την κατάλληλη εξίσωση», εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη

Γκιουλέκας: Η μάχη θα διαρκεί όσο υπάρχουν προβλήματα

Στις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα, στα έργα και στις επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη αναφέρθηκε εκτενώς ο υφυπουργός Εσωτερικός αρμόδιας για τη Μακεδονία – Θράκη, Κώστας Γκιουλέκας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας, στη Θεσσαλονίκη έχουν επιλέξει να επενδύσουν μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Pfizer, η Google, η Deloitte, η Microsoft, είναι η πύλη προς την Ευρώπη, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, η Εγνατία με τους κάθετους άξονες.

Οσον αφορά τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον και ανοίγουν διαχρονικά περισσότερες θέσεις για εξειδικευμένο προσωπικό που έχει και καλύτερες αμοιβές.

«Στη Β. Ελλάδα έχουμε εταιρείες κολοσσούς», σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας, προσθέτοντας με έμφαση ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε τα προβλήματα, αλλά όλα αυτά είναι η βασική μας υποδομή, μαζί με τα λιμάνια, την Εγνατία και τον εμπορευματικό σιδηρόδρομο».

ThessINTEC

«Αγωνιζόμαστε και είναι και εντολή του πρωθυπουργού να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα τη Μακεδονία και τη Θράκη: ένα κέντρο παιδείας, ένα κέντρο επιχειρηματικό, καινοτομίας, έρευνας», είπε ο αρμόδιος για τη Κακεδονία – Θράκη υφυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο μεγάλο κέντρο καινοτομίας που σχεδιάζεται, το ThessINTEC, για το οποίο εξήγησε ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση του υπουργείου Ανάπτυξης, 33 εκατ. ευρώ.

Εχουν γίνει σταθερά βήματα

«Θεωρώ ότι από εκεί που πιάσαμε τη χώρα έχουνε γίνει σταθερά βήματα, το λένε οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι ίδιοι οι αριθμοί, από την άλλη, όμως, τα προβλήματα είναι εδώ, υπάρχουν. Αυτή η κυβέρνηση διαχρονικά έχει να αντιμετωπίσει μια κρίση κόβιντ και η Ελλάδα κρατήθηκε όρθια γιατί όλος ο λαός έκανε μια τιτάνια προσπάθεια με την καθοδήγηση της κυβέρνησης. Είχε μια τεράστια οικονομική κρίση να αντιμετωπίσει, σήμερα έχουμε πρόβλημα ακρίβειας, έχουμε λειψυδρία… Η μάχη θα διαρκεί όσο υπάρχουν προβλήματα», κατέληξε ο κ. Γκιουλέκας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συζήτηση

Γλαβίνας: Το ΠΑΣΟΚ χτίζει την εναλλακτική πρόταση που έχει ανάγκη ο κόσμος

«Παράλληλα με την προεκλογική καμπάνια που διεξάγει ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπάρχει και η αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ χτίζει την εναλλακτική πρόταση που έχει ανάγκη ο κόσμος». Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Γλαβίνας, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «με τα νέα δεδομένα αρχίζει ο κόσμος να βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα καταφέρει. Πάντα είχαμε σχέδιο. Τώρα μπήκε σε ένα συνολικό πλάνο που λέει: η χώρα χρειάζεται περιφερειακή ανάπτυξη, οικοδόμηση εκ νέου και ενίσχυση της μεσαίας τάξης η οποία αποψιλώθηκε».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία για την κούρσα διαδοχής, ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι «η ωριμότητα των πολλών εσωτερικών διαδικασιών, η εμπειρία των προηγούμενων, μας έχουν αφήσει το στίγμα τους. Την κάναμε με ωριμότητα και σεβασμό και θέλουμε αυτή η διαδικασία να προστατευεί με κάθε τρόπο. Η διαδικασία θέλουμε να αποπνέει πολιτική υγεία και ευγενή άμιλλα μεταξύ των υποψηφίων».

Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν βελτίωσε τη ζωή των πολιτών και πως διέψευσε και αυτούς που την ψήφισαν στη λογική του «να αποφύγουν το χειρότερο κακό».

«Δεν μπορεί να πείσει ακολουθώντας τα γεγονότα. Προσπαθεί να μαζέψει τα απόνερά της και όχι να ανατρέψει», σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κ. Γλαβίνας έκανε λόγο για δυνατότητα διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά και  προς το κέντρο. «Απευθυνόμαστε στον κόσμο που θέλει στην κοινωνία να απολαμβάνουν όλοι κοινωνικά δικαιώματα. Και κατανοούν ότι η ΝΔ μεγάλωσε την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών», υπογράμμισε ο κ. Γλαβίνας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ