Νέα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυση στις σχολές μαθητείας προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζητάει η αγορά, ψηφιακές και πράσινες δηλαδή δεξιότητες, ενώ δίνουμε έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση και σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος».

ΔΥΠΑ: «Ημέρες Καριέρας» με 120 επιχειρήσεις με 3.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Απλούστευση, μεταρρύθμιση και σωστός προγραμματισμός βρίσκονται στον πυρήνα των νέων προγραμμάτων κατάρτισης για τους ανέργους και τις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) που έχει δημιουργήσει η ΔΥΠΑ.

Με διαφοροποιημένη στρατηγική προσεγγίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα της ανεργίας. «Αυτό σημαίνει πως άλλα προγράμματα απαιτούνται όταν η ανεργία βρίσκεται στο 18% κι άλλα όταν είναι πιο κάτω», σχολίασε ο πρόεδρος της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης.

Αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος για την πράσινη οικονομία για τις γυναίκες που έκλεισε αμέσως, όπως και για εκείνο που απευθύνεται στους νέους 18-29 ετών προκειμένου να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία 7 μηνών σε όλους τους κλάδους, με κατώτατο μισθό και ασφαλιστικές εισφορές καλυμμένα 100% από τη ΔΥΠΑ, καθώς έχουν ήδη καλυφθεί οι 10 χιλιάδες θέσεις από τις 25 χιλιάδες που έχουν προκηρυχθεί.

Κατάρτιση και εκπαίδευση: Τι νέο έρχεται από τη ΔΥΠΑ

«Εμείς είμαστε σε μια ευχάριστη θέση, να έχουμε πόρους για να ενισχύσουμε την εύρεση εργασίας. Η πρόκληση είναι πώς θα αξιοποιήσουμε το 1 δισ. από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα για πράσινες δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό που λένε πολλές επιχειρήσεις: γιατί δεν παίρνουμε άτομα για δουλειά που είναι γραμμένα στη ΔΥΠΑ. Μα δεν έχουν τις δεξιότητες που θέλουν, οπότε μετά τις ψηφιακές δεξιότητες τώρα τρέχουμε τις πράσινες, όπως μια εκπαιδευτική δράση που θα αφορά 50 χιλιάδες άτομα και θα είναι σύντομο (1-2 μήνες) και θα επιλέγει το κάθε άτομο το πρόγραμμα και τον πάροχο, θα λειτουργεί με voucher και αναμένουμε μεγάλη ζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Εστίαση στις Επαγγελματικές Σχολές

Η ΔΥΠΑ αποφάσισε να δώσει έμφαση στο τι θέλει πραγματικά η αγορά εργασίας, «ένα σύνθετο πρόβλημα στην Ελλάδα καθώς για δεκαετίες η εκπαίδευση ήταν με μηδενική διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Στη Γερμανία για παράδειγμα, οι νέοι έβλεπαν τα τεχνικά επαγγέλματα ως ευκαιρία και εδώ στην Ελλάδα υπήρχε απαξίωση», εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν 50 επαγγελματικές σχολές μαθητείας για τεχνικές ειδικότητες, όπου παει ο νέος δωρεάν, πληρώνεται έως 150 ευρώ την εβδομάδα και με ασφαλιστικές εισφορές. Μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις 6.000 οι αιτήσεις για τις 37 ειδικότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας.

«Βλέπουμε στην πράξη αυτό που συζητάμε για τεχνική εκπαίδευση με καλές απολαβές. Δεν είναι τυχαίο ότι 8 στους 10 βρίσκουν δουλειά μέσα στο χρόνο μετά την αποφοίτησή τους. Πιστεύουμε πως η οικονομία μας θα ήταν διαφορετική εάν δεν είχαμε απαξιώσει την τεχνική εκπαίδευση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ