Ο Θάνατος του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, στις 9 Σεπτεμβρίου, σκόρπισε θλίψη σε πολλούς, ιδίως όλους εκείνους που τον είχαν ταυτίσει με κάποιον από τους εμβληματικούς ρόλους, είτε φωνητικούς είτε με σκηνική παρουσία.

Για του λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας ήταν ο Νταρθ Βέιντερ, ο «κακός» στην ταινία Star Wars, για όσους ήταν παιδιά στην δεκαετία του 1990 ήταν ο Μουφάσα στον Βασιλιά των Λιονταριών. Για τους Αφροαμερικανούς ήταν ο ΆΛεξ Χέιλι η ενσάρκωση της αναζήτησης του παρελθόντος του στη δημοφιλή σειρά Roots.

O ηθοποιός φωνής γνωστός για την πλούσια βαρύτονη φωνή του είχε συγκεντρώσει καθαρή αξία 40 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Celebrity Net Worth. Αν και η υποκριτική του ικανότητα αναγνωρίστηκε ευρέως με δύο Emmy, μια Χρυσή Σφαίρα, Γκράμι και δύο Βραβεία Tony, η επιτυχία του ηθοποιού δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη, σύμφωνα με το Fortune.

Ψηφιακοί σωσίες και ψεύτικα τρέιλερ: Γιατί οι ηθοποιοί φοβούνται την ΑΙ

Ο Τζόουνς πληρώθηκε μόλις 7.000 δολάρια για να δώσει πνοή στον εμβληματικό κακό Σιθ Λόρδο Νταρθ Βέιντερ, ο οποίος πάλευε με την εσωτερική διαταραχή του ενώ προσπαθούσε να καταστείλει τους επαναστάτες του γαλαξία στην πρώτη ταινία του Star Wars το 1977.

Ο σκηνοθέτης και δημιουργός Τζορτζ Λούκας έψαχνε για μια βαθιά φωνή για τον ρόλο, τον οποίο έπαιξε στην οθόνη ο Ντέιβιντ Πρόουζ, ένας ηθοποιός είχε το εκφοβιστικό ανάστημα του Βέιντερ, αλλά όχι τον βαθύ τόνο του. Ενώ ο Λούκας σκέφτηκε τον Αμερικανό ηθοποιό Όρσον Γουέλς για τον ρόλο, φοβόταν ότι η φωνή του θα ήταν πολύ αναγνωρίσιμη και επικοινώνησε με τον ατζέντη του Τζόουνς.

«Ο Τζορτζ ήθελε, συγχωρείστε την έκφραση, μια σκοτεινή φωνή», είπε ο Τζόουνς σε μια συνέντευξη του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 2009. «Λοιπόν, προσλαμβάνει έναν άντρα γεννημένο στο Μισισιπή, μεγαλωμένο στο Μίσιγκαν, ο οποίος τραυλίζει. Και αυτή είναι η φωνή. Αυτή είμαι εγώ».

Ο ρόλος του Νταρθ Βέιντερ

Η ανάληψη του ρόλου του Βέιντερ ήταν υπόθεση μιας ημέρας για την πρώτη ταινία Star Wars. Ο Τζόουνς δεν πιστώθηκε στις δύο πρώτες ταινίες του franchise, το όνομά του εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Star Wars: Return of the Jedi του 1983. Ο ηθοποιός εξακολουθούσε να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό.

«Είχα την τύχη παρά από όλα αυτά τα λεγόμενα μειονεκτήματα για μια δουλειά που πλήρωνε 7.000 δολάρια!» Ο Τζόουνς είπε «Και νόμιζα ότι ήταν καλά χρήματα και θα γινόμουν φωνή σε μια ταινία».

Συγκριτικά, ο Μαρκ Χάμιλ, ο οποίος υποδύθηκε τον γιο του Βέιντερ, Λουκ Σκαιγουόκερ, κέρδισε 650.000 δολάρια για την πρώτη ταινία Star Wars. Ο Χάρισον Φορντ φέρεται να κέρδισε 10.000 δολάρια για τον ρόλο του ως Χαν Σόλο, αν και ο μισθός του ανέβηκε στα 500.000 δολάρια στην τρίτη ταινία.

Ο Τζόουνς γεννήθηκε στην Αρκαμπούτλα του Μισισιπή το 1931 και λίγο μετά, ο πατέρας του άφησε τη μητέρα του, δασκάλα και υπηρέτρια, για να ακολουθήσει καριέρα πυγμάχου. Σε ηλικία 6 ετών, ο Jones μετακόμισε στο Manistee, στο Μίσιγκαν, όπου υιοθετήθηκε από τον παππού και τη γιαγιά του.

Η κίνηση ήταν καταστροφική για τον Τζόουνς, ο οποίος λίγο μετά εμφάνισε τραυλισμό. Έμεινε ως επί το πλείστον βουβός κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο σχολείο, επικοινωνώντας με τους δασκάλους μέσω χειρόγραφων σημειώσεων, μέχρι που ένας δάσκαλος γυμνασίου επέμεινε ο Τζόουνς να διαβάσει τα ποιήματά του δυνατά – πυροδοτώντας την αγάπη του Τζόουνς για τον λόγο και την παράσταση.

Ο ποιητής ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στη σκηνή και έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ το 1958 με το Sunrise At Campobello πριν προσθέσει τηλεόραση και ταινίες στο βιογραφικό του. Το 1965, ο Τζόουνς θα γινόταν ένας από τους πρώτους Αφροαμερικανούς ηθοποιούς σε έναν επαναλαμβανόμενο δραματικό τηλεοπτικό ρόλο στη σαπουνόπερα As the World Turns. Αν και έγινε γνωστός από κριτικούς για τη δουλειά του στο έργο του Όγκουστ Γουίλσον Fences το 1987, καθώς και στις ταινίες Gabriel’s Fire και Heat Wave, ο Τζόουνς είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του ως Νταρθ Βέιντερ.

Η απαθανατισμένη φωνή του Τζόουνς

Η απόδοση του Τζόουνς ως Νταρθ Βέιντερ θα απαθανατιστεί όχι μόνο στη λαϊκή κουλτούρα, αλλά και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ηθοποιός πούλησε το αρχείο της φωνητικής δουλειάς του τον Σεπτέμβριο του 2022 στην ουκρανική startup τεχνητής νοημοσύνης Respeecher, σύμφωνα με το Vanity Fair, και έδωσε στην LucasFilm άδεια να χρησιμοποιήσει αναπαραγωγές της φωνής του με τεχνητή νοημοσύνη. Η LucasFilm θα έχει ένα θησαυροφυλάκιο αρχείων του εμβληματικού βαρύτονου Τζόουνς για να συνεργαστεί για μελλοντικά έργα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
Βρετανία: «Σκοτώνονται» για ένα εισιτήριο της περιοδείας των Oasis
Plus |

«Σκοτώνονται» στη Βρετανία για ένα εισιτήριο της περιοδείας των Oasis

Οι αδελφοί Νόελ και Λίαμ Γκάλαχερ έδωσαν τέλος στην 15ετή διαμάχη τους και θα συνυπάρξουν και πάλι στη σκηνή μετά τα χρόνια του 1990 για τις ανάγκες της περιοδείας που θα ξεκινήσει από τη Βρετανία