Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, επεκτείνοντας το ράλι που προκλήθηκε από τις  διαταραχές της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, όπου ο τυφώνας Francine ανάγκασε τους παραγωγούς να εκκενώσουν τις πλατφόρμες πριν χτυπήσει τις ακτές της Λουιζιάνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 34 σεντς, ή 0,5%, στα 72,31 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 39 σεντς, ή 0,6%, στα 69,36 δολάρια το βαρέλι.

Δολάριο: Υποχωρεί έναντι του γεν- Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον χρυσό

Ο τυφώνας Francine

Εάν διατηρηθούν αυτά τα κέρδη, και οι δύο δείκτες αναφοράς θα σπάσουν ένα σερί εβδομαδιαίων πτώσεων, παρά το δύσκολο ξεκίνημα που είδε το αργό πετρέλαιο Brent να πέφτει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη για πρώτη φορά από τα τέλη του 2021.

Στα τρέχοντα επίπεδα, το Brent αναμένεται να σημειώσει εβδομαδιαία αύξηση κατά περίπου 1,7% και η WTI αναμένεται να κερδίσει πάνω από 2%.

Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι η παραγωγή στην περιοχή του Κόλπου τον Σεπτέμβριο θα μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε μηνιαία βάση

«H προηγούμενη πτώση σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών απαιτούσε μια βραχυπρόθεσμη ανάσα για να τελειώσει η εβδομάδα, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά τιμολογούν τις διαταραχές στις βραχυπρόθεσμες προμήθειες πετρελαίου που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Francine» εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG Yeap Jun Rong.

Οι παραγωγοί πετρελαίου αξιολόγησαν τις ζημιές και διεξήγαγαν ελέγχους ασφαλείας την Πέμπτη καθώς ετοιμάζονταν να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, καθώς προέκυψαν εκτιμήσεις για απώλεια προμήθειας από τη Francine.

Οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι η παραγωγή στην περιοχή τον Σεπτέμβριο θα μειωθεί κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές της FGE εκτιμούν πτώση 60.000 bpd στα 1,69 εκατομμύρια bpd.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν το 42% της παραγωγής πετρελαίου της περιοχής είχε κλείσει από την Πέμπτη. «Αλλά εάν οι καθυστερήσεις παραγωγής αποδεικνύονταν βραχύβιες και οι ζημιές στις πλατφόρμες πετρελαίου ήταν ελάχιστες, αυτά τα κέρδη μπορεί να αποκλιμακωθούν, καθώς η ευρύτερη προοπτική ζήτησης συνεχίζει να λειτουργεί ως βασικός αντίθετος άνεμος για τον περιορισμό κάθε βιώσιμης ανάκαμψης» εξηγεί ο Yeap.

Χαμηλή ζήτηση από Κίνα και ΗΠΑ

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας ήταν κατά μέσο όρο 3,1% χαμηλότερες φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την Τρίτη.

«Η μείωση της εγχώριας ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα έχει γίνει ένα καυτό θέμα και υπογραμμίστηκε περαιτέρω από τα απογοητευτικά εμπορικά στοιχεία του Αυγούστου», ανέφεραν οι αναλυτές της FGE σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση έχουν αυξηθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης και των αποσταγμάτων των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν σε χαμηλά πολυετίας αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αναλυτές τόνισαν την ασθενέστερη από την ζήτηση στην κορυφαία χώρα κατανάλωσης πετρελαίου.

Τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς η ζήτηση μειώθηκε απότομα, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities