Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια της, ενώ και τα στοιχεία από τον πληθωρισμό της Γαλλίας δημιούργησαν προσδοκίες για συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,25% στις 8.261 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,34% στις 18.581 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,38% στις 7.463 μονάδες.

Ασιατικά Χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα – Σε χαμηλά 6 ετών ο CSI 300

Η απόφαση της ΕΚΤ

Μπορεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς για δεύτερη φορά φέτος να ανακούφισε τις αγορές, όμως έρχεται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού την επόμενη εβδομάδα. Και οι αγορές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους σε αυτό το δίπολο, καθώς θα υπάρξει αναδιάταξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια ως απάντηση στις ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενίσει. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει ξανά τα επιτόκια και στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος.

Μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 1,9% τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας INSEE, σημειώνοντας μια αναθεώρηση προς τα κάτω από την προκαταρκτική εκτίμηση του 1,9%.

Η πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού προήλθε ως αποτέλεσμα της «πολύ έντονης επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας», η οποία αυξήθηκε κατά μόλις 0,4% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το άλμα του 8,5% τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 8,2% σε ετήσια βάση.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,5%, ενώ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε άνοδο 2,2% σε ετήσια βάση και προσέθεσε 0,6% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διολίσθηση και πιέσεις από τις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Διολισθαίνει και πάλι το ΧΑ, πιέσεις και από τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την ουσιαστικά «αδιάφορη» πορεία των τελευταίων 4 εβδομάδων, δίχως να μπορεί να εκμεταλλευθεί το γενικώς θετικό πρόσημο της εγχώριας επιχειρηματικής ειδησεογραφίας