Οι αγορές έχουν αρχίσει να κινούνται στον ρυθμό μιας μεγάλης μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve ενθαρρύνοντας ένα ράλι στα αμερικανικά ομόλογα και εισάγοντας μια νέα δόση αβεβαιότητας σχετικά με την απόφαση της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τις τελευταίες μέρες αυξήθηκε εκ νέου στο 30%  η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Το έναυσμα για την ανατιμολόγηση ήταν ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal την Πέμπτη, σύμφωνα με το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed εξέταζαν αν θα μειώσουν τα επιτόκια κατά 25  ή κατά 50 μονάδες βάσης.

Το μέγεθος της μείωσης Federal Reserve απασχολεί την αγορά

Η συζήτηση σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι η πρώτη μείωση επιτοκίων της Fed σε αυτόν τον κύκλο απασχολεί τις αγορές εδώ και εβδομάδες. Ενώ τα πρόσφατα  στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας ενίσχυσαν την υπόθεση μιας μετρημένης κίνησης, δεν έχουν εξαλείψει εντελώς τις εικασίες για πιο επιθετική δράση. Αυτό δημιουργεί το σκηνικό  αστάθειας καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Εάν η τιμολόγηση «παραμείνει εκεί που είναι σήμερα, θα είναι η πρώτη συνεδρίαση εδώ και χρόνια όπου υπάρχει σοβαρή αβεβαιότητα σχετικά με την απόφαση για τα επιτόκια», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Deutsche Bank AG, συμπεριλαμβανομένου του Henry Allen.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων, οι τίτλοι είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής μειώθηκαν κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,59% την Παρασκευή, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,65%. Το δολάριο υποχώρησε, δίνοντας ώθηση στα κυριότερα νομίσματα.

Η υπόθεση της χαλάρωσης έχει αρχίσει να εδραιώνεται εδώ και αρκετό καιρό. Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας έχει υποχωρήσει προς τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2% από ένα υψηλό επίπεδο άνω του 7% πριν από δύο χρόνια. Οι ανακοινώσεις στοιχείων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας αιφνιδιαστικής πτώσης των θέσεων εργασίας, έχουν υποστηρίξει περαιτέρω τις εκκλήσεις για περικοπές της Fed.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις

«Η Fed θα μπορούσε αναμφισβήτητα να πραγματοποιήσει μια μεγαλύτερη μείωση 50 μονάδων βάσης, αναφέροντας ότι τα κεφάλαια της Fed βρίσκονται πολύ πάνω από την εκτίμηση της τράπεζας για ουδέτερη πορεία» σημειώνει  ο Prashant Newnaha, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων Ασίας-Ειρηνικού στην TD Securities στη Σιγκαπούρη.

Άλλοι όμως ανησυχούν ότι μια μείωση κατά μισή μονάδα από τη Fed την επόμενη εβδομάδα θα ήταν υπερβολική αντίδραση και ότι η οικονομία δεν έχει επείγουσα ανάγκη από χαλαρότερη νομισματική πολιτική.

«Η αγορά είναι λίγο μπροστά από τον εαυτό της» σημειώνιε ο Mark Dowding, CIO της RBC BlueBay, ο οποίος δήλωσε ότι η Fed είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια σταδιακά, ξεκινώντας με μια μείωση 25 μονάδων βάσης. «Από τη δική μας οπτική γωνία, φαίνεται ότι η οικονομία τα πηγαίνει καλά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διολίσθηση και πιέσεις από τις τράπεζες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Διολισθαίνει και πάλι το ΧΑ, πιέσεις και από τις τράπεζες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την ουσιαστικά «αδιάφορη» πορεία των τελευταίων 4 εβδομάδων, δίχως να μπορεί να εκμεταλλευθεί το γενικώς θετικό πρόσημο της εγχώριας επιχειρηματικής ειδησεογραφίας