Με κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας με τη βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών τίτλων του να σπάσει το πενθήμερο πτωτικό σερί, χωρίς όμως να καταφέρνει να “ξαναπιάσει” τις 1.420 μονάδες.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 1.419,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.405,55 μονάδων (-0,10%) και 1.419,50 μονάδων (+0,89%). Ο τζίρος ανήλθε στα 81,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,4 εκατ. τεμάχια αξίας 14 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,27% στις 3.504,57 μονάδες, ενώ στο -0,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.334,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 1.254,20 μονάδες.
Η αγορά έκλεισε όμως αρνητικά την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει απώλειες 1,66%. Ο FTSE 25 έχασε κατά 1,81%, αλλά ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 3,02%.
Εμφατική αδυναμία
Η αναιμική εικόνα αγοραστικού ενδιαφέροντος και συναλλαγών συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με το ΧΑ να φυλλοροεί στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες μικρότερες του 1%, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.
Το «μαρτύριο» της σταγόνας για τους αγοραστές αποδίδεται στην στάση αναμονής που τηρούν επενδυτικά κεφάλαια αυτή την περίοδο ενόψει των μεγάλων δημόσιων προσφορών και αυξήσεων κεφαλαίου που θα ολοκληρωθούν μέσα στο Φθινόπωρο συνολικής αξίας 2,2 δις ευρώ.
Η στάση αυτή επιτείνεται και από δύο ακόμα λόγους. Αφενός για τον ασαφή προσδιορισμό της αγοράς η οποία τοποθετείται ανάμεσα σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές αφετέρου στην αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών των ΗΠΑ όπως προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές που θα επικρατήσουν μετά το Νοέμβριο.
Η αναποφασιστικότητα της Αγοράς να τιμολογήσει τα καλά νέα από το μέτωπο της εγχώριας εταιρικής κερδοφορίας ή των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων θα αλλάξει
ενδεχομένως με την εμφάνιση ενός πιο ισχυρού καταλύτη που θα έχει ισχυρότερο επιδραστικό αποτύπωμα την ψυχολογία των εμπλεκομένων. Πιθανόν η αφορμή θα πρέπει να αναζητηθεί είτε στην αποψινή απόφαση της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο είτε σε κάποια επιχειρηματική κίνηση μεγάλου βεληνεκούς.
Ειδάλλως η αντίδραση της αγοράς θα έρθει από την «φθήνια» του ταμπλό και αφού τα τεχνικά στοιχεία υποδείξουν σημάδια βραχυπρόθεσμης υπερβολής.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδικό πλέον κανάλι μετά την απώλεια των 1.425 μονάδων. Η διαγραμματική εικόνα έχει γύρει σημαντικά υπέρ των απαισιόδοξων και παρά το κλείσιμο του ανοδικού χάσματος που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τις 14 Αυγούστου (1.404-1.408) η κατεύθυνση δεν έδειξε να μεταβάλλεται ιδιαίτερα ως προς την φορά της.
Από την Τετάρτη και ο MACD έχει προσχωρήσει στο κλαμπ των πωλητών και το σενάριο προσέγγισης του ΚΜΟ-200 ημερών που βρίσκεται στις 1386 μονάδες φαίνεται να αποκτάει βάσιμες πιθανότητες. Με τους ταλαντωτές να έχουν ακόμα περιθώριο ανοχής ως προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών η εξέλιξη αυτή δείχνει ως η επικρατέστερη βραχυπρόθεσμα.
Για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα απαιτείται υπέρβαση των 1.436 μονάδων ωστόσο η «σκληρή» ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές μετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία. Η αντίδραση της Παρασκευής δεν έβγαλε ένταση στις συναλλαγές και ενδεχομένως να αποτελεί ένα μικρό διάλλειμα στην κατά τα άλλα αδύναμη εικόνα του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ σημείωσε άλμα 3,89%, με τις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Jumbo να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Cenergy, Metlen, Ελλάκτωρ, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Motor Oil.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Alpha Bank, Titan, Σαράντη, Βιοχάλκο, Εθνική και Autohellas, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Aegean, ΔΑΑ, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς.
Latest News
Τρεις φορές «σκόνταψε» το ΧΑ μέσα σε έξι μήνες
Τι περιμένουν οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πώς θα κλείσει η τρέχουσα χρονιά και οι καταλύτες για κέρδη
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα