Η πρώτη αποξήλωση παράνομης καλλιέργειας σταφυλιών της ποικιλίας «Pristine» πραγματοποιήθηκε μετά από δικαστικές αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας. Πρόκειται για αποφάσεις, σταθμούς, καθώς με αυτές προστατεύονται πλέον από τις Δικαστικές Αρχές οι ποικιλίες αμπέλου «Sweeta» και «Pristine».

Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις 39/2024 και 40/2024 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας, που εκδόθηκαν κατόπιν αγωγής που άσκησε η εταιρεία «LURIBAY BUSINESS Inc», απαγορεύτηκε η αγορά, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση, πώληση και κάθε είδους διάθεση από τους εναγόμενους της προστατευόμενης φυτικής ποικιλίας επιτραπέζιου λευκού άσπερμου (BLANC SEEDLESS) σταφυλιού (Vitis L.) με κωδικό «ACS V 01», (γνωστή με τις εμπορικές ονομασίες «Sweeta» και «Pristine»), αποκλειστικό δικαίωμα επί της οποίας για την επικράτεια της Ε.Ε. είναι η εν λόγω εταιρεία.

Αμπέλι: Μειωμένη παραγωγή κρασιού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στην απόφαση, οι εναγόμενοι υποχρεούνται να προβούν στην άμεση εκρίζωση των φυτών αμπέλου της προστατευόμενης ποικιλίας «ACS V 01» από τις επίδικες εκτάσεις. Διατάχθηκε επίσης, η εκρίζωση να γίνει με δαπάνες του εναγομένου εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης σε αυτόν και να παραδοθούν τα εκριζωμένα φυτά στην εναγούσα εταιρεία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη ορόσημο, καθώς πέραν της προστασίας της εν λόγω ποικιλίας, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στις παρανομές πρακτικές διακίνησης, φύσεως και εμπορίας οικείων με αποκλειστικά δικαιώματα.

Πηγή ΑΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO