Το πράσινο φως στα κράτη μέλη της ΕΕ  να καταβάλουν υψηλότερες προκαταβολές στις επιδοτήσεις που προβλέπονται στα κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, έδωσε σήμερα η Κομισιόν.

Ειδικότερα, στα κράτη μέλη που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, οι αγρότες θα μπορούν να λάβουν εκ των προτέρων έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεών τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το ισχύον ως τώρα 50%. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αυξηθούν στο 85%, αντί του συνήθους 75%.

Κώστας Τσιάρας: Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα στην ΚΑΠ

Προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν οι αγρότες

Προβλήματα ρευστότητας

Οι αγρότες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και των εμπορευμάτων.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην απόφασή της, «και σύμφωνα με έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της ΚΑΠ για τη δημιουργία ενός διχτυού οικονομικής ασφάλειας για τους αγρότες της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν έγκριση για αύξηση των προκαταβολών».

Πέραν της σειράς μέτρων που λήφθηκαν φέτος, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν έχει επίσης κατανείμει μέρος του γεωργικού αποθεματικού σε αγρότες ορισμένων κρατών μελών που αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO