Nα απεργήσουν αποφάσισαν περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στην Boeing, διακόπτοντας την παραγωγή των περισσότερων αεροσκαφών της εταιρείας,  καθώς απέρριψαν συντριπτικά τη νέα σύμβαση εργασίας.

Πρόκειται για το δεύτερο οικονομικό πλήγμα για την εταιρεία που προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά από την πρόσφατη κρίση για θέματα ασφάλειας που υπέστη. Η έκρηξη ενός σχεδόν νέου Boeing 737 Max 9 στις αρχές του έτους έφερε  ομοσπονδιακό έλεγχο των γραμμών παραγωγής της Boeing.

Boeing: Εκκληση του CEO προς τους εργαζόμενους – «Κανείς δεν κερδίζει με την απεργία»

Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Σιάτλ και στο Όρεγκον ψήφισαν 94,6% κατά της δοκιμαστικής συμφωνίας που παρουσίασαν την Κυριακή η Boeing και η Διεθνής Ένωση Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής. Ψήφισαν κατά 96% υπέρ της απεργίας, πολύ περισσότερο από τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτούνται για μια στάση εργασίας.

Η Boeing πρέπει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη

«Απεργούμε τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας 751 του IAM, Jon Holden, σε συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Χαρακτήρισε την απεργία ως «απεργία αθέμιτης εργασιακής πρακτικής», υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου είχαν βιώσει «διακριτική συμπεριφορά, καταναγκαστικές ερωτήσεις, παράνομη παρακολούθηση και είχαμε παράνομη υπόσχεση παροχών».

Είπε ότι η Boeing πρέπει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη.

Η πρόταση της Boeing

Η πρόταση περιελάμβανε αυξήσεις στους μισθούς κατά 25% και άλλες βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και τα συνταξιοδοτικά επιδόματα. Το συνδικάτο είχε ζητήσει αυξήσεις περίπου 40%, καθώς οι εργαζόμενοι στην Boeing  έχουν παραπονεθεί για τη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν καλύπτει το αυξημένο κόστος ζωής.

Ο τελικός οικονομικός αντίκτυπος της απεργίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει

Η ψηφοφορία είναι ένα πλήγμα για την CEO Kelly Ortberg, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της θέσης για πέντε εβδομάδες. Μια μέρα πριν από την ψηφοφορία, είχε προτρέψει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη σύμβαση και να μην απεργήσουν, λέγοντας ότι θέτουν  σε κίνδυνο την ανάκαμψη της εταιρείας.

Ο τελικός οικονομικός αντίκτυπος της απεργίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει.

Η αεροδιαστημική αναλύτρια της Jefferies, Sheila Kahyaoglu, εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος σε μετρητά 30 ημερών από μια απεργία θα μπορούσε να είναι πλήγμα 1,5 δισ. δολαρίων για την Boeing και είπε ότι «θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τους προμηθευτές και τις αλυσίδες εφοδιασμού». Προέβλεψε ότι η δοκιμαστική συμφωνία θα είχε ετήσιο αντίκτυπο 900 εκατομμυρίων δολαρίων εάν εγκρινόταν.

Η Boeing έχει δαπανήσει περίπου 8 δισ.δολάρια μέχρι στιγμής φέτος και έχει αυξανόμενο χρέος. Η παραγωγή έχει μείνει πίσω από τις προσδοκίες, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να εξαλείψει τις κατασκευαστικές ατέλειες και αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα σε ολόκληρη τη βιομηχανία, όπως η έλλειψη προμηθειών και εργατικού δυναμικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή