Το επερχόμενο ταξίδι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Ρωσία θα χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα από το Κρεμλίνο, επισημαίνεται σε επιστολή προς την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που υπογράφουν εννέα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις τονίζουν στην επιστολή τους ότι η επανέναρκη του διαλόγου με μια χώρα η οποία έχει εισβάλει σε μια άλλη θα έβλαπτε την αξιοπιστία του Ταμείου.

Πώς η Ρωσία επηρεάζει εκλογές σε όλο τον κόσμο

Μετά την ολοσχερή εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ΔΝΤ διέκοψε τις ετήσιες διαβουλεύσεις του με τη Ρωσία.

Ωστόσο, στις 2 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Αλεξέι Μοζίν δήλωσε στο Reuters, σύμφωνα με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, ότι το Ταμείο θα ξαναρχίσει τις διαδικτυακές διαβουλεύσεις στις 16 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσει με επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Οι αντιδράσεις

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τέτοια σχέδια του ΔΝΤ», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας σε επιστολή τους προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είδε το Reuters.

Η Γκεοργκίεβα παρευρίσκεται σε μια συνάντηση υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της ΕΕ στη Βουδαπέστη και θα τη ρωτήσουν για τα σχέδια του ΔΝΤ εκεί, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Ποιες συστάσεις θέλει το ΔΝΤ να δώσει στη Ρωσία στο τέλος της διαβούλευσης; Πώς να διαχειριστεί καλύτερα μια πολεμική οικονομία;» είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.

Στην επσιτολή αναφέρεται ότι ως επιτιθέμενη χώρα, η Ρωσία δεν πρέπει να επωφεληθεί από τις συμβουλές του ΔΝΤ και σημείωσε ότι εάν το ταμείο πραγματοποιήσει τα σχέδιά του, θα μειώσει την προθυμία των χωρών δωρητών να υποστηρίξουν την Ουκρανία μέσω πρωτοβουλιών του ίδου του ΔΝΤ, γιατί θα υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε αυτό.

«Οι δωρητές μπορούν να επιλέξουν άλλα ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι τυχόν δεδομένα που θα παρείχε η Ρωσία στο ΔΝΤ θα λογοκρίνονταν για να δείξει ότι η οικονομία της χώρας φέρεται να τα πηγαίνει καλά και να αντιστέκεται στις δυτικές κυρώσεις, καθιστώντας την εκτίμηση του ΔΝΤ ανακριβή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή