Η κυβέρνηση Μπάιντεν «κλείδωσε» τις απότομες αυξήσεις δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 100% στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Κίνας κορυφώνεται, με σκοπό να ενισχύσει την προστασία των στρατηγικών εγχώριων βιομηχανιών από την κρατική υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (USTR) δήλωσε ότι πολλοί από τους δασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, 50% στις ηλιακές κυψέλες και 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο, τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και τα βασικά ορυκτά, θα τεθούν σε ισχύ στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνει το Reuters.

Ανεβαίνει η εμπορική κόντρα Καναδά -Κίνας – Νέοι δασμοί από την Οτάβα

Οι κατευθυντήριες γραμμές του USTR, που δημοσιεύθηκαν σήμερα περιείχαν δασμούς 50% στους κινεζικούς ημιαγωγούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τώρα δύο νέες κατηγορίες, το πολυσιλικόνιο που χρησιμοποιείται στα ηλιακά πάνελ και τις πλάκες πυριτίου, αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Εμπορικός πόλεμος

Οι προσαρμογές στους δασμούς της «παραγράφου 301» σε αγαθά αξίας 18 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν τον Μάιο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν ελάχιστες και αγνόησαν τις εκκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας για χαμηλότερους δασμούς στον γραφίτη και σε κρίσιμα ορυκτά που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών EV, επειδή εξακολουθούν να εξαρτώνται υπερβολικά από τις κινεζικές προμήθειες.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητη την αύξηση των δασμών στο 25% από μηδέν για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, τα ορυκτά και τα εξαρτήματα, με την αύξηση για τις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να τίθεται σε ισχύ στις 27 Σεπτεμβρίου και εκείνες για όλες τις άλλες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, την 1η Ιανουαρίου 2026.

Η Lael Brainard, η κορυφαία οικονομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση ελήφθη για να διασφαλιστεί ότι η αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων διαφοροποιείται από την κυρίαρχη αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας.

Η ίδια δήλωσε ότι τέτοιοι «σκληροί, στοχευμένοι» δασμοί είναι απαραίτητοι για να εξουδετερώσουν τις κρατικές επιδοτήσεις και τις πολιτικές μεταφοράς τεχνολογίας της Κίνας που έχουν οδηγήσει σε υπερεπενδύσεις και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Αλλά η Ουάσινγκτον επενδύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις δικές της φορολογικές επιδοτήσεις για την ανάπτυξη των εγχώριων τομέων των ηλεκτρικών οχημάτων, της ηλιακής ενέργειας και των ημιαγωγών.

Ο εμπορικός πόλεμος θα ενταθεί, καθώς η Κίνα έχει υποσχεθεί αντίποινα κατά των «εκφοβιστικών», όπως τους αποκάλεσε, αυξήσεων των δασμών και υποστήριξε ότι η επιτυχία της βιομηχανίας της ηλεκτροκίνησης οφείλεται στην καινοτομία και όχι στην κυβερνητική υποστήριξη.

Οι υψηλότεροι αμερικανικοί δασμοί τίθενται σε ισχύ καθώς τόσο η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φλερτάρουν αμφότεροι τους ψηφοφόρους στις πολιτείες που παράγουν αυτοκίνητα και χάλυβα, προσπαθώντας να τοποθετηθούν ως σκληροί απέναντι στην Κίνα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή