Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο τομέας υγείας της ΕΕ και ο Επίτροπος Υγείας είχαν προνομιακή θέση, σχολιάζει το Politico υπενθυμίζοντας ότι με αφορμή την πανδημία του Covid-19,  δόθηκαν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση και δημιουργήθηκε ένας νέος οργανισμός για την αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων,  η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (Health Emergency Preparedness and Response Authority-HERA).

Επικεφαλής ήταν η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη η οποία είναι κλινική ψυχολόγος και είχε περάσει τέσσερις δεκαετίες εργαζόμενη στο υπουργείο υγείας της Κύπρου και συνεπώς γνώριζε τα πράγματα.

Politico: Τα φαβορί για τις θέσεις Επιτρόπων στην Κομισιόν

Αλλά καθώς οι χώρες διεκδικούν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θέση του Επιτρόπου Υγείας αρχίζει να μοιάζει με τον ρόλο που περισσεύει  και όπως φαίνεται – σημειώνει το Politico – γίνεται όλο και πιο πιθανό να δοθεί σε μια μικρή χώρα της ΕΕ που δεν ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο και σε έναν νέο επίτροπο χωρίς εμπειρία στον τομέα.

Η χαμένη ευκαιρία

Η πανδημία άρχισε λίγο μετά την έναρξη της θητείας της τελευταίας Επιτροπής και φυσικά ενίσχυσε την πολιτική της Ευρωπαικης Ενωσης για την Υγεία, μια αρμοδιότητα κατα βάση εθνική, που όμως τέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ.

Οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει όπως και οι προτεραιότητες για την Αμυνα και τη χρηματοδότηση και αυτο κάνει πολλούς , στον κόσμο της πολιτικής για την υγεία,  να αποδοκιμάζουν τη χαμένη ευκαιρία να εδραιώθει ο τομέας της Υγείας ως  τομέας προτεραιότητας.

Οι ιδιοι ανησυχούν ότι ένας άπειρος αρχάριος μπορεί να αφεθεί υπεύθυνος για βασικούς φακέλους δημόσιας υγείας, όπως το κάπνισμα και το άτμισμα, για να μην αναφερθεί κανείς στην τεράστια αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις φαρμακευτικές βιομηχανίες αλλά και το ρόλο που παίζουν αμερικανοί και ασιάτες ανταγωνιστες, ζήτημα που επισήμανε αυτη την εβδομάδα ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να εξετάζουμε αυτό το θέμα μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις περιορισμένες αρμοδιότητες της ΕΕ στον τομέα της υγείας ως δικαιολογία», λέει η Μπεατρις Κρεντι, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής στην Ευρωπαική Ομοσπονδία Ασθενών Ηπατος.

Ποιοι εγκατέλειψαν την κούρσα

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Frank Vandenbroucke ήταν δημοφιλής στο αντικαπνιστικό λόμπι για την έντονη κριτική του στον κλάδο και είχε τοποθετηθεί ως ηγέτης υγείας της ΕΕ, πιέζοντας με επιτυχία για δράση σε όλο το μπλοκ για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων.

Αλλά η χώρα του ήταν από τις λίγες που άκουσαν την έκκληση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ισότητα των φύλων και προώθηση γυναικών και διάλεξε μια γυναίκα ως υποψήφια επίτροπο.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Μάλτας, Chris Fearne, αναμενόταν επίσης να είναι μια σίγουρη υποψηφιότητα ως Επίτροπος Υγείας , δεδομένου ότι είναι μια σεβαστή προσωπικότητα για το έργο του για τη μικροβιακή αντοχή αλλά και επειδή ήταν δημοφιλής στους άλλους υπουργούς της Ενωσης.

Ωστόσο, η υποψηφιότητά του στην ΕΕ ακυρώθηκε νωρίτερα αυτη τη χρονιά , όταν ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο απάτης σε εθνικό νοσοκομείο.

Μεταξύ των υπολοίπων, ορισμένοι έχουν επισημάνει τον Κύπριο εκλεκτό, Κώστα Καδή, κυρίως επειδή πέρασε οκτώ μήνες ως υπουργός Υγείας το 2007, και λόγω του παρελθόντος του ως περιβαλλοντολόγος. Αλλά ο Κ. Καδής φαίνεται ότι επιθυμεί άλλο χαρτοφυλάκιο.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) πρότεινε την Κροάτισα ευρωβουλευτη Ντουμπράβκα Σουίτσα ως μια «ιδιαίτερα υποσχόμενη» υποψήφια Επίτροπο Υγείας. Ωστόσο, το Politico σημειώνει ότι η Σουίτσα δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα της Υγείας.

Περικοπές

Οι χώρες της ΕΕ ψήφισαν νωρίτερα φέτος για να περικόψουν τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα EU4Health, περικόπτοντας 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα των 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ελευθερωθούν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ακόμη και ο Αλεξάντρ Βόντρα της δεξιάς ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) δήλωσε ότι είχε ανησυχίες για τις «σημαντικές περικοπές», αν και είπε ότι αντικατοπτρίζουν τη «γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα».

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδότησε τα πάντα, από την μακροχρόνια έρευνα για τον Covid έως τα μέτρα διατήρησης νοσηλευτών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Μεταφορά ασθενή σε νοσοκομείο της Ρώμης, Μάρτιος του 2020.

«Η υγεία έχει πέσει στην ημερήσια διάταξη», σύμφωνα με τον κεντροδεξιό βουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Τόμισλαβ Σοκόλ.

Λάθος μήνυμα

«Η διακοπή του προγράμματος EU4Health στέλνει λάθος μήνυμα», είπε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) την περασμένη εβδομάδα. «Στέλνει το μήνυμα ότι η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι σημαντική, [και] είναι ένα σημάδι ότι πρέπει οπωσδήποτε να πολεμήσουμε».

Ο Τ.Σοκόλ αναγνώρισε ότι σε προηγούμενες εντολές, η υγειονομική περίθαλψη ήταν ουσιαστικά ένα περιθωριακό θέμα. «Αλλά αυτό έχει αλλάξει… και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική».

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχει την υποστήριξη του Λιθουανού καρδιοχειρουργού Βιτένις Αντριουκαϊτις , πρώην επιτρόπου υγείας της ΕΕ και τώρα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επίσης στην ENVI ο οποίος αναγνωρίζει ότι  η Von der Leyen «έκανε καλά βήματα εστιάζοντας στον καρκίνο στην προηγουμενη θητεία».

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μιλήσει ελεύθερα, είπε ότι δεν θα έχει σημασία ποιος είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας (DG SANTE), καθώς -όπως είπε-  η σημασία της υγείας στην εντολή θα αποφασιστεί τελικά από την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή