Μειώθηκε το μέσο επιτόκιο ενός 30ετούς σταθερού στεγαστικού δανείου αυτή την εβδομάδα, καθώς οι δυνητικοί αγοραστές κατοικιών και οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια την Τετάρτη.

Το επιτόκιο υποχώρησε ελαφρώς στο 6,25 έναντι 6,35% την προηγούμενη εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac. Είναι χαμηλότερο από το 7,18% πριν από ένα χρόνο και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023.

Δάνεια: Παγωμένα τα στεγαστικά στην Ευρώπη – Καίνε τα επιτόκια

Το μέσο επιτόκιο για ένα 15ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο διαμορφώθηκε στο 5,27%, από 5,47% την προηγούμενη εβδομάδα και 6,51% πέρυσι.

«Τα επιτόκια συνεχίζουν να υποχωρούν λόγω των εισερχόμενων οικονομικών στοιχείων» εξηγεί ο Sam Khater, επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac. Όμως, παρά τη βελτίωση του περιβάλλοντος των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, οι υποψήφιοι αγοραστές παραμένουν στο περιθώριο, καθώς αντιμετωπίζουν τον συνδυασμό των υψηλών τιμών των κατοικιών και της επίμονης έλλειψης προσφοράς.

Χαμηλός ο αριθμός των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μειώνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, αλλά  έχει συμβάλει ελάχιστα στην τόνωση των πωλήσεων κατοικιών σε εθνικό επίπεδο. Ο Δείκτης Εκκρεμών Πωλήσεων Κατοικιών, ένα μέτρο των συμβολαίων στέγασης, υποχώρησε τον Ιούλιο στο 70,2, τη χαμηλότερη μέτρηση από τότε που η Εθνική Ένωση Μεσιτών άρχισε να τον παρακολουθεί πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Πριν από ένα χρόνο, ο δείκτης βρισκόταν στο 76,7. Το επίπεδο 100 ισούται με τη συμβατική δραστηριότητα του 2001.

Ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν στεγαστικά δάνεια ήταν επίσης σχετικά αναιμικός. Οι αιτήσεις υποθηκών για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται των επιπέδων που παρατηρήθηκαν πριν από ένα χρόνο.

Οι αιτήσεις για την αναχρηματοδότηση ενός ενυπόθηκου δανείου αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον περσινό όγκο, σύμφωνα με την MBA. Ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν βοηθήσει ορισμένους ιδιοκτήτες σπιτιού να εξοικονομήσουν χρήματα με την αναχρηματοδότηση, η δεξαμενή των δυνητικών αποταμιευτών είναι περιορισμένη, επειδή πολλοί δανειολήπτες έχουν υποθήκες με επιτόκια κάτω του 5%, δήλωσε ο Joel Kan, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της MBA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή