Σε υψηλό τετραμήνου αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, εν μέσω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μετριάζεται το επόμενο έτος και ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα βελτιωθούν. Την ίδια στιγμή όμως οι απόψεις για την αγορά εργασίας εξασθένησαν στο πλαίσιο της βραδύτερης αύξησης των θέσεων εργασίας.

Οι θετικές προοπτικές για τον πληθωρισμό ενισχύθηκαν από άλλα στοιχεία την Παρασκευή που έδειξαν ότι οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Αύγουστο, λόγω της ευρείας μείωσης του κόστους των αγαθών. Τα κυβερνητικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ήπιες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο.

ΗΠΑ: Βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα τον Αύγουστο, σταθερές προσδοκίες για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Ο ρόλος της αγοράς εργασίας

Όπως επισημαίνει το Reuters, η υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές δίνει στην Fed αρκετό περιθώριο να επικεντρωθεί στην αγορά εργασίας, η οποία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά σε σχέση με την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης του περασμένου έτους. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει τον πολυαναμενόμενο κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της την επόμενη Τετάρτη, με μια μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης να είναι σχεδόν βέβαιη.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια καθώς και τα αποτελέσματα της επιβράδυνσης του πληθωρισμού κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για τις προοπτικές της οικονομίας», δήλωσε ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics.

Η προκαταρκτική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το συνολικό δείκτη καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 69,0 αυτό το μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο, σε σύγκριση με την τελική μέτρηση του 67,9 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει προκαταρκτική μέτρηση 68,5.

Το κλίμα ενισχύθηκε από τη βελτίωση των συνθηκών αγοράς βιομηχανικών αγαθών μακράς διαρκείας, καθώς οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές είναι ευνοϊκές. Οι προσδοκίες τους για τα δικά τους οικονομικά και την οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, εμφανίστηκαν επίσης βελτιωμένες, αλλά οι απόψεις τους για την αγορά εργασίας εξασθένησαν.

Το ποσοστό των καταναλωτών στις ΗΠΑ που αναμένουν αύξηση του ποσοστού ανεργίας το επόμενο έτος, αυξήθηκε σε υψηλό 16 μηνών, στο 39%, από 37% τον Αύγουστο.

Θέμα κόμματος

«Ένα αυξανόμενο ποσοστό τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών αναμένει τώρα μια νίκη της Κάμαλα Χάρις», δήλωσε στο Reuters η διευθύντρια της Surveys of Consumers, Joanne Hsu. «Σύμφωνα με τις διαφορετικές απόψεις τους για τις επιπτώσεις μιας προεδρίας της Χάρις στην οικονομία, οι κομματικές διαφορές στο συναίσθημα αυξήθηκαν».

Η έρευνα διεξήχθη πριν από το ντιμπέιτ της Τρίτης, όπου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ αναμετρήθηκε με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Προσδοκίες

Η μέτρηση της έρευνας για τις μονοετείς προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο 2,7%, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Δεκέμβριο του 2020, από 2,8% τον Αύγουστο. Οι πενταετείς προοπτικές της για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν στο 3,1% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αυξημένες μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η σταθερότητα της αγοράς εργασίας και οι ακόμη θερμές ενδείξεις του πυρήνα του πληθωρισμού συνηγορούν κατά των ελπίδων των χρηματοπιστωτικών αγορών για μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έβλεπαν περίπου 43% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου, από περίπου 15% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, όπως έδειξε το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group. Οι πιθανότητες μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφώνονται σε περίπου 57%, μειωμένες από 87% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι μετοχές στη Wall Street σημείωναν άνοδο αφού ο πρώην πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντάντλεϊ, δήλωσε ότι υπάρχει «ισχυρή περίπτωση» για μείωση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα. Το δολάριο υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν. ΗΠΑ

Μείωση τιμών εισαγωγών

Η Fed διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50% για περισσότερο από ένα έτος, έχοντας αυξήσει το επιτόκιο κατά 525 μονάδες βάσης το 2022 και το 2023.

Οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2023, μετά από μη αναθεωρημένη αύξηση 0,1% τον Ιούλιο, ανέφερε σε ξεχωριστή έκθεση το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές των εισαγωγών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τους δασμούς, θα μειώνονταν κατά 0,2%. Στους 12 μήνες μέχρι τον Αύγουστο, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,8% μετά από αύξηση 1,7% τον Ιούλιο.

Το κλίμα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε από τη βελτίωση των συνθηκών αγοράς βιομηχανικών αγαθών μακράς διαρκείας, καθώς οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές είναι ευνοϊκές. Οι προσδοκίες τους για τα δικά τους οικονομικά και την οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, εμφανίστηκαν επίσης βελτιωμένες, αλλά οι απόψεις τους για την αγορά εργασίας εξασθένησαν.

«Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις αρχές του έτους δεν είναι πλέον εμφανής στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών που έρχονται στη χώρα και αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να πιστεύουμε ότι η ισορροπία των κινδύνων έχει μετατοπιστεί για τους αξιωματούχους της Fed πίσω στους καθοδικούς κινδύνους για την οικονομία και την αγορά εργασίας από τους κινδύνους πληθωρισμού νωρίτερα φέτος», σημείωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS. ΗΠΑ

Οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,0% τον περασμένο μήνα, με τα πετρελαιοειδή να μειώνονται κατά 3,2%. Οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Ιούλιο. Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν κατά 0,1% μετά από άνοδο 1,5% τον Ιούλιο.

Εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, οι τιμές των εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,1%. Αυτές οι λεγόμενες βασικές τιμές εισαγωγών παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο. Η προηγούμενη ισχύς του δολαρίου έναντι των νομισμάτων των κυριότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ κράτησε σε μεγάλο βαθμό τον εισαγόμενο πληθωρισμό συγκρατημένο. Οι βασικές τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

«Φαίνεται πιθανό ότι οι τιμές των εισαγωγών εκτός καυσίμων γενικά, θα πρέπει να σταθεροποιηθούν μέτρια σε προθεσμιακή βάση, δεδομένης της καθυστερημένης φύσης της μετακύλισης των κινήσεων του δολαρίου στις τιμές των εισαγωγών, με όλες τις άλλες συνθήκες να είναι ίσες», πρόσθεσε και ο Michael Hanson, οικονομολόγος της J.P. Morgan. ΗΠΑ

Οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προμηθειών και υλικών εκτός του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 0,4%. Οι τιμές των εισαγόμενων κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, με ώθηση από τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα. Οι τιμές των εισαγόμενων μηχανοκίνητων οχημάτων και κινητήρων παρέμειναν αμετάβλητες μετά από αύξηση 0,4% τον Ιούλιο.
Το κόστος των εισαγόμενων καταναλωτικών αγαθών, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με τα μη μεταποιημένα καταναλωτικά αγαθά να υποχωρούν κατά 2,0%.

Οι τιμές για τις κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2%, αφού παρέμειναν αμετάβλητες για πέντε συνεχόμενους μήνες. Τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Το κόστος των αγαθών που εισάγονται από τον Καναδά μειώθηκε κατά 1,4%, τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι τιμές των αγαθών που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ των αγαθών που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκαμψαν κατά 0,2% μετά από πτώση 0,4% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή