Η Κίνα θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης για πρώτη φορά από το 1978, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προετοιμάζεται για τη μείωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια, η οποία θα δημιουργήσει έλλειψη εργαζομένων.

Η χώρα θα επεκτείνει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες εργαζόμενους από τα 60 στα 63 έτη, για τις γυναίκες εργάτριες από τα 50 στα 55 έτη και για τις γυναίκες υπαλλήλους από τα 55 στα 58 έτη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ιαπωνία: Υπερτουρισμός, δημογραφική κρίση και έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες από την παρατεταμένη ύφεση των ακινήτων και την αδύναμη αγορά εργασίας.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στην Κίνα είναι «μία από τις λίγες βιώσιμες επιλογές» για την αντιμετώπιση της πίεσης που ασκεί το δημογραφικό

«Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας [στην Κίνα] θα μειωθεί τόσο γρήγορα την επόμενη δεκαετία, ώστε η κινεζική οικονομία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει 1% επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε ο Ντάρεν Τάι, επικεφαλής του τμήματος κινδύνων της Ασίας στην BMI Country Risk & Industry Analysis, στο «Squawk Box Asia» τον Ιούνιο.

Δημοσιονομική πίεση

«Η δημοσιονομική πίεση ως αποτέλεσμα της γήρανσης είναι άμεση και ανησυχητική», προειδοποίησε η Economist Intelligence Unit.

«Η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από την παραγωγικότητα, τη συσσώρευση κεφαλαίου και τις εισροές εργασίας. Η αρνητική επίδραση ενός δυσμενούς δημογραφικού τοπίου θα εκδηλωθεί κυρίως μέσω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο.

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στην Κίνα είναι «μία από τις λίγες βιώσιμες επιλογές» για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής ισορροπίας, ανέφερε η EIU.

«Οι υπολογισμοί μας υποδεικνύουν ότι εάν η ηλικία συνταξιοδότησης αυξηθεί στα 65 έτη έως το 2035, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των συντάξεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% και η καθαρή σύνταξη μπορεί να αυξηθεί κατά 30%, υποδηλώνοντας ελάφρυνση τόσο του κρατικού φόρτου όσο και των νοικοκυριών», επισημαίνεται.

Ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να συρρικνωθεί σε 1,317 δισεκατομμύρια έως το 2050 και να μειωθεί σχεδόν στο μισό – σε 732 εκατομμύρια – έως το 2100.

Το ποσοστό γονιμότητας στη χώρα πέφτει πιο γρήγορα από ό,τι σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, δήλωσε στο CNBC ο Τιαντσέν Ζου, ανώτερος οικονομολόγος στο The Economist Intelligence Unit (EIU).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή