Τον Δεκέμβριο ως πιθανότερο μήνα για την επόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ δείχνει ο «χρησμός» που διατύπωσε η επικεφαλής της τράπεζαε, Κριστίν Λαγκάρντ,  στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βουδαπέστη.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε παράθυρο για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, εάν, όπως είπε, η οικονομία δώσει σημάδια σημαντικής εξασθένισης, αν και, πρόσθεσε, το επόμενο πακέτο πληροφοριών που χρειάζονται οι αξιωματούχοι για να λάβουν αποφάσεις δεν θα είναι διαθέσιμη πριν από τον Δεκέμβριο.

Ελληνικές τράπεζες: Έτοιμες για το νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχόλιο της σιδηράς κυρίας της ΕΚΤ μία μέρα μετά ανακοίνωση της δεύτερης μείωσης επιτοκίων, αποτελεί το σαφέστερο μέχρι σήμερα μήνυμα, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μάλλον θα προτιμήσουν να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο για την επόμενη κίνησή τους. Δεδομένου, όμως, ότι οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί ότι η κάθε απόφασή τους θα λαμβάνεται βάσει των δεδομένων, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια μείωση νωρίτερα.

Πάντως, πηγές προσκείμενες στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εκτιμούν ότι θα χρειαζόταν πιο σημαντική επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης ή μια επιθετική μείωση από τη Fed, για να απομακρυνθεί από τον τριμηνιαίο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

«Έχουμε πολλά δεδομένα στις ασκήσεις προβλέψεων, λαμβάνουμε επίσης δεδομένα στο ενδιάμεσο», είπε η Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη. «Εξετάζουμε τα πάντα και εάν υπάρχει σημαντική αλλαγή σε σχέση με την αρχική μας γραμμή, επανεκτιμούμε», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που τοποθετήθηκαν στη σύνοδο ήταν επίσης συγκρατημένοι αποφεύγοντας να δώσουν συγκεκρμένα μηνύματα σε σχέση με τις μελλοντικές αποφάσεις.

Ο Γάλλος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν «σταδιακά» τα επιτόκια. «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για κάποια συγκεκριμένη διαδρομή και διατηρούμε τη δυνατότητα προαιρετικής επιλογής για τις επόμενες συναντήσεις μας».

Οι απόψεις διαχάζονται μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Ενώ ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις παρατεταμένες πιέσεις τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, άλλοι ανησυχούν ότι η εξασθένιση της οικονομίας της ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού από τον στόχο, όπως συνέβαινε πριν από την πανδημία.

«Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Οκτώβριο, αν δούμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν είναι μεγάλη», δήλωσε ο Μάρτιν Κάζακς, επικεφαλής της κεντρκής τράπεζας της Λετονίας. «Αλλά την ίδια στιγμή, εάν υπάρξει ένα απροσδόκητο χτύπημα στην οικονομία και εάν η οικονομία φανεί σημαντικά πιο αδύναμη από ό,τι αναμένεται σήμερα και ο πληθωρισμός επίσης μειωθεί σημαντικά, τότε φυσικά θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε μια μείωση επιτοκίων [νωρίτερα]».

Οι αγορές βλέπουν μια πιθανότητα κίνησης τον επόμενο μήνα σε μόλις 25%.

Ο Λετονός Gediminas Simkus είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα χρειαστούν στρατηγική υπομονή». Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στο Radio LRT,  ο πληθωρισμός «ηρεμεί» και «η τροχιά του υποδηλώνει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. Τα ποσοστά θα συνεχίσουν να μειώνονται, αλλά η ταχύτητα των περικοπών θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα».

Για τον Αυστριακό Ρόμπερτ Χόλτσμαν, θα μπορούσε να υπάρξει «περιθώριο» για άλλη μια κίνηση τριμήνου «τον Δεκέμβριο», υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να μην υπάρχουν επαρκή πρόσθετα στοιχεία για να αποφασίσει κανείς για ένα βήμα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με συνέντευξή του στους FT.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, Gaston Reinesch, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια αρκετές φορές, εάν οι προοπτικές των τιμών της αποδειχθούν ακριβείς.

«Υπάρχουν ακόμη θύλακες αβεβαιότητας, για παράδειγμα σχετικά με τη δυναμική των μισθών και τις τιμές των υπηρεσιών», δήλωσε ο Σλοβένος Μπόστιαν Βάσλε στο Bloomberg. «Θα έχουμε κάποιες νέες πληροφορίες ήδη στην επόμενη συνάντηση και περισσότερες τον Δεκέμβριο».

Οι πιο αισιόδοξες φωνές

Μεταξύ των άλλων, καταγράφονται και πιο θετικές εκτιμήσεις, με τον πρόεδρο της Bundesbank, Χοαχίμ Νάγκελ να κάνει λόγο για «πολύ καλές» προοπτικές.  «Υποθέτουμε -και τα δεδομένα μας υποστηρίζουν- ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό του 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», είπε στο Deutschlandfunk.

Η ανάπτυξη «παραμένει αργή στη ζώνη του ευρώ και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί το καλοκαίρι», δήλωσε ο Φινλανδός Όλι Ρεν. «Διατηρούμε έτσι πλήρη ελευθερία δράσης και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων για τα επιτόκια σε μελλοντικές συνεδριάσεις».

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Peter Praet εκτιμά ότι το «καλύτερο σενάριο» για τους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη είναι να περικοπούν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, παράγοντες όπως η μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού την επόμενη εβδομάδα από τη Fed θα μπορούσαν ακόμη να καταστήσουν δυνατό τον Οκτώβριο. «Ο Δεκέμβριος είναι μακριά, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν», είπε στο Bloomberg. «Έτσι η ΕΚΤ προσπάθησε να διατηρήσει την προαιρετική δυνατότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή