Αποκομμένη παραμένει από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα η κεντρική τράπεζα της Λιβύης, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο βετεράνος διοικητής της, ο οποίος απομακρύνθηκε από τις πολιτικές παρατάξεις σε μια αμφισβητούμενη κίνηση.

Λιβύη: Στερεύει από καύσιμα – Καρατομήθηκε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας διανομής καυσίμων

Ο Σαντικ αλ Καμπίρ μιλώντας από την αυτοεξορία του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (CBL) που διορίστηκε από τις δυτικές λιβυκές παρατάξεις για να τον αντικαταστήσει ελέγχει το εσωτερικό σύστημα πληρωμών της χώρας, αλλά οι ξένες τράπεζες δεν συναλλάσσονται μαζί του.

Η Λιβύη τις τελευταιες εβδομάδες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κρίσης που διαρκεί εβδομάδες ενώ έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Όλες οι διεθνείς τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, περισσότερα από 30 μεγάλα διεθνή ιδρύματα, έχουν αναστείλει όλες τις συναλλαγές», είπε, προσθέτοντας ότι παραμένει επίσης σε επαφή με άλλους θεσμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τη JPMorgan.

«Όλες οι εργασίες έχουν ανασταλεί σε διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πρόσβαση σε υπόλοιπα ή καταθέσεις εκτός Λιβύης», είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό ενω η JPMorgan αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συζητήσει τις πελατειακές σχέσεις, αναφέρει το Reuters.

Πληρωμή μισθών

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης και ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης.

Ο πρωην διοικητής της κεντρικής τράπεζας  δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο που διορίστηκε από τις δυτικές παρατάξεις είχε, ωστόσο, αποκτήσει τον έλεγχο των εσωτερικών συστημάτων συναλλαγών της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών μισθών.

Ο Σαντικ αλ Καμπίρ ελπίζει να αποκατασταθεί ως διοικητής μέσω διαπραγματεύσεων με την υποστήριξη του ΟΗΕ μεταξύ του κοινοβουλίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ανατολική Λιβύη και του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου (HSC) που εδρεύει στην Τρίπολη στα δυτικά, για την επίλυση της κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή