Έκλεισε τελικά το mega deal για την εξαγορά της DB Schenker από την DSV A/S με τίμημα 14,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μετατρέψει τη δανέζικη εταιρεία σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις logistics στον κόσμο.

Η DSV ανακοίνωσε τη συμφωνία σήμερα Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα τόσο από το Reuters όσο από το Bloomberg.

DSV: Αποκτά τη γερμανική Shenker για 14 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η DB Schenker  ανήκει στην Deutsche Bahn AG και η συμφωνία αυτή συνιστά  μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις κρατικής επιχείρησης στη Γερμανία εδώ και χρόνια.

Μισός αιώνας ανάπτυξης στα logistics

Η DSV, που ιδρύθηκε από 10 Δανούς φορτηγατζήδες τη δεκαετία του 1970, αναπτύχθηκε μέσω εξαγορών στον κατακερματισμένο κλάδο των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς στόχων που ήταν μεγαλύτεροι από τον εαυτό της. Η απόκτηση της Schenker, η οποία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό προσωπικού με την DSV, θα είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον διευθύνοντα σύμβουλο Jens H. Lund, ο οποίος ανέλαβε φέτος τα ηνία από τον Jens Bjorn Andersen, υπό τον οποίο η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε περισσότερο από 10 φορές σε μια 15ετή θητεία.

Η συναλλαγή θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κολοσσό στον κλάδο των εμπορευμάτων.

Οι μετοχές της DSV αυξήθηκαν έως και 4,3% τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κοπεγχάγη, μετά από άλμα 10% την Πέμπτη, όταν διέρρευσε η είδηση.

Η DSV είπε ότι θα χρηματοδοτήσει την αγορά μέσα στους επόμενους 12 μήνες μέσω πώλησης μετοχών έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότησης χρέους. Η εταιρεία σκοπεύει να εκδώσει νέες μετοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσε ο Lund σε κλήση στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει εντός ενός μήνα.

Η πρόκληση των απολύσεων

Η DB Schenker αποτελεί μεγάλη πρόκληση καθώς έχει περίπου 73.000 υπαλλήλους — περίπου τον ίδιο αριθμό με την DSV. Ο Lund έχει συχνά επισημάνει ότι η DSV, το 2000, αγόρασε μια εταιρεία τετραπλάσια από αυτήν.

Η δανέζικη εταιρεία σχεδιάζει να περικόψει μεταξύ 1.600 και 1.900 θέσεων εργασίας στη Γερμανία ως μέρος της ολοκλήρωσης, δήλωσε τηλεφωνικά ένας εκπρόσωπος της DSV. Αυτό περιλαμβάνει 800 έως 900 θέσεις εργασίας που η DB Schenker περιόριζε στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Η DSV έχει επεκταθεί σημαντικά μέσω αρκετών εξαγορών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής UTi, της ελβετικής Panalpina και της κουβεϊτιανής Global Integrated Logistics (GIL), με κύριο στόχο την ενίσχυση των αεροπορικών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Κολοσσός στα logistics

Η συναλλαγή θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο κολοσσό στον κλάδο των εμπορευμάτων.

Ο κλάδος των μεταφορών εμπορευμάτων επωφελήθηκε από την καταναλωτική άνθηση μετά την πανδημία, σημειώνοντας κέρδη ρεκόρ, για να αντιμετωπίσει μια απότομη πτώση το 2023 μόλις εξομαλυνθούν οι γραμμές εφοδιασμού και η κατανάλωση. Οι ναύλοι έχουν εκτοξευθεί ξανά μετά τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα που διέκοψε τις γραμμές ανεφοδιασμού στα τέλη του περασμένου έτους.

Η κρατική Deutsche Bahn, η οποία παλεύει με κακές υποδομές στο σιδηροδρομικό της δίκτυο, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση της Schenker για να μειώσει το χρέος της «σημαντικά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή