Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εντόπισε σημεία ανησυχίας για την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της Vodafone και της Three UK που ανήκει στην CK Hutchison.

Πιο συγκεκριμένα, η CMA ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών για δεκάδες εκατομμύρια πελάτες ή θα οδηγήσει ορισμένους χρήστες να λαμβάνουν μειωμένο πακέτο υπηρεσιών. Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε επίσης για αρνητικό αντίκτυπο για τους λεγόμενους Mobile Virtual Network Operators (MVNO), τους παρόχους δηλαδή που προσφέρουν υπηρεσίες μέσω ενοικίασης άλλων δικτύων, οι οποίοι επιστρέφουν στην υπάρχουσα υποδομή.

Η Vodafone Italia συγχωνεύεται με την Swisscom – Στα 8 δισ. ευρώ το τίμημα

«Η CMA κατέληξε προσωρινά στο συμπέρασμα ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ανταγωνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο – τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά κινητής τηλεφωνίας», αναφέρει η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Η συναλλαγή της Vodafone με την CK Hutchison, η οποία ανακοινώθηκε πέρυσι, προβλέπει τη συγχώνευση των δύο εμπορικών σημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας στη Vodafone μερίδιο ελέγχου 51% και αφήνοντας την CK Hutchison με το μειοψηφικό πακέτο.

Ωστόσο, η CMA άνοιξε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για τη συμφωνία τον Ιανουάριο και ανακοίνωσε μια εις βάθος έρευνα τον Απρίλιο.

Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι η συγχώνευση θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές ή μειωμένες υπηρεσίες και θα μπορούσε «να επηρεάσει αρνητικά τους πελάτες που είναι λιγότερο ικανοί να αντέξουν οικονομικά τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας».

Η συγχώνευση της Vodafone με την Three UK θα μειώσει επίσης τον αριθμό των μεγάλων φορέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων από τέσσερις σε τρεις, αναφέρει η CMA, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τους MVNO να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικές συμφωνίες, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ικανότητά τους να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους πελάτες.

Ωστόσο, η CMA αναγνώρισε ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και να προωθήσει την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών 5G επόμενης γενιάς», όπως ισχυρίστηκαν τα δύο συγχωνευόμενα δίκτυα.

Ωστόσο, η CMA είπε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να είναι «υπερεκτιμημένοι» και ότι η νέα εταιρεία «δεν θα έχει απαραίτητα το κίνητρο να ακολουθήσει το προτεινόμενο επενδυτικό της πρόγραμμα μετά τη συγχώνευση».

Παρόλα αυτά, η CMA δεν έχει μπλακάρει επίσημα τη συμφωνία.

Οι απαντήσεις της Vodafone

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της CMA, η Vodafone τονίζει ότι η συγχωνευμένη εταιρεία θα επενδύσει 11 δισεκατομμύρια λίρες (14,46 δισεκατομμύρια δολάρια) στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, μιλώντας στο CNBC ο Αχμέντ Εσάμ, διευθύνων σύμβουλος των ευρωπαϊκών αγορών της Vodafone τόνισε ότι η συμφωνία «προσφέρει τεράστια οφέλη για τους καταναλωτές, παντού, σε ολόκληρη τη χώρα».

Η Vodafone υποστήριξε ότι η ψηφιακή υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες και ότι η επένδυσή της θα βοηθήσει στην ενίσχυση περιοχών όπως τα δίκτυα 5G επόμενης γενιάς και την ευρύτερη κάλυψη σε περισσότερα μέρη της χώρας.

Η Vodafone ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι διαφωνεί με τα ευρήματα ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές. Η συγχώνευση δεν θα επηρεάσει τη στρατηγική τιμολόγησης της και ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των MVNO, αναφέρει η εταιρεία.

«Νομίζω ότι κάθε καταναλωτής στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει σήμερα ότι δεν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες… υπάρχουν περισσότεροι από εκατό παίκτες στην αγορά που προσφέρουν πολλές προσφορές. Και με αυτή τη συγχώνευση, φέρνουμε ένα τρίτο δίκτυο ποιότητας που είναι σε θέση να ανταγωνίζεται και να έχει καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες», δήλωσε ο Εσάμ.

Τι ακολουθεί

Η CMA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι τώρα θα προσωρήσει σε διαβούλευση σχετικά με τα προσωρινά ευρήματα και τις πιθανές λύσεις στα προβλήματα ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των διορθωτικών μέτρων. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτικές επενδυτικές δεσμεύσεις και μέτρα για την προστασία τόσο των πελατών λιανικής όσο και χονδρικής.

Ο Εσάμ δήλωσε είπε ότι η Vodafone είναι έτοιμη να καταστήσει νομικά δεσμευτική την υπόσχεσή της για επενδύσεις σε υποδομές ύψους 11 δισεκατομμυρίων λιρών και να την εφαρμόσει με τον ρυθμό που έχει υποσχεθεί.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την CMA… είναι προσωρινά ευρήματα που σημαίνει ότι θα συνεργαστούμε με την CMA τους επόμενους τρεις μήνες για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε από τις ανησυχίες τους», κατέληξε ο Εσάμ.

Τελική γνωμοδότηση επί του θέματος από την CMA θα εκδοθεί έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή