Περιθώρια μείωσης των επιτοκίων μέχρι το 2,5% έως τα μέσα του 2025 «βλέπει» το γεράκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, εκφράζοντας την άποψη ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλη μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η συγκεκριμένη δήλωση φέρει ιδιαίτερο βάρος, γιατί προέρχεται από τα χείλη ενός εκ των πιο συντηρητικών στελεχών της ΕΚΤ, ο οποίος, μάλιστα, ήταν ο μόνος που είχε διαφωνήσει με την απόφαση για την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Ελληνικές τράπεζες: Έτοιμες για το νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων

«Η νομισματική πολιτική βρίσκεται τώρα σε καλή τροχιά. Έχουμε αρχίσει να βαδίζουμε σε μια πορεία [χαλάρωσης] και ο πληθωρισμός συνέχισε να πέφτει», δήλωσε ο Χόλτσμαν στους FΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να υπάρξει «περιθώριο» για άλλη μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν κραδασμοί από μια απρόβλεπτη άνοδο της ενέργειας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω σε περίπου 2,5% μέχρι τα μέσα του 2025.

«Κλειδί» ο πληθωρισμός

Ο Χόλτσμαν, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει από την κεντρική τράπεζα τον προσεχή Αύγουστο, τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει πεισματικά υψηλός στο 4,2%.

Ωστόσο, είπε ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ λιγότερο ανησυχητικός από ό,τι όταν η ΕΚΤ μείωσε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούνιο, όταν ο ίδιος επεσήμανε την άνοδο του πληθωρισμού και την ισχυρή αβεβαιότητα. «Αυτή η αβεβαιότητα έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους δυόμισι μήνες», είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες, υπενθυμίζεται, υποβαθμίστηκαν από την ΕΚΤ.

«Δεν είμαι από μόνος μου κατά της μείωσης των επιτοκίων, αντιτάσσομαι μόνο όταν ο χρόνος δεν φαίνεται σωστός», εξηγήθηκε ο Χόλτσμαν, προειδοποιώντας ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα επικοινωνιακό δίλημμα τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και πάλι προσωρινά.

«Αυτό θα είναι ένα στατιστικό “τεχνικό σφάλμα” λόγω των βασικών επιπτώσεων», είπε, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να το προσπεράσουν κατά τη λήψη αποφάσεων.

«Θα είναι ένα απαιτητικό έργο να εξηγήσουμε σωστά μια προσωρινή άνοδο του δομικού πληθωρισμού», δήλωσε ο Holzmann. «Ωστόσο, είναι απαραίτητο, διαφορετικά η εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα μπορεί να κλυδωνιστεί».

Στη γραμμή Λαγκάρντ, υποστήριξε και ο Χόλτσμαν ότι ο Οκτώβριος μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για άλλη περικοπή, καθώς η ΕΚΤ θα έχει μόνο περιορισμένο αριθμό πρόσθετων στοιχείων για τις οικονομικές τάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή