H Aegean είναι μεταξύ των λίγων αεροπορικών εταιρειών που καταγράφουν επιδόσεις πάνω από το 2019, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Κουβελιώτης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές.

Υπογράμμισε δε ότι η εταιρεία συνεχίζει την προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων της με νέες πτήσεις σε νέους προορισμούς αλλά και άμβλυνσης της εποχικότητας, είτε αυξάνοντας συχνότητες σε υφιστάμενα δρομολόγια είτε προσθέτοντας νέα.

Aegean: Πώς είδαν τα αποτελέσματα εξαμήνου ΑΧΙΑ και NBG – Τι περιμένουν για το τρίτο τρίμηνο

Για  το τρίτο τρίμηνο του έτους η AEGEAN προγραμματίζει να προσφέρει τα ίδια περίπου επίπεδα χωρητικότητας σε προσφερόμενες θέσεις με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με τις προγραμματισμένες θέσεις από/προς Αθήνα να παρουσιάζουν αύξηση κατά 6-7%, ωστόσο αύξηση περίπου 5% αναμένεται στο τέταρτο τρίμηνο σε προσφερόμενες θέσεις.

Συστηματικά αναπτύσσεται το δίκτυο της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης βάσης της Aegean

Η Aegean το τέταρτο τρίμηνο και ειδικότερα από τον Οκτώβριο ξεκινά πτήσεις προς το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπληρώνοντας τις απευθείας πτήσεις προς Ντουμπάι.

Ταυτόχρονα, συστηματικά αναπτύσσεται το δίκτυο της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης βάσης της Aegean, καθώς από τα τέλη Οκτωβρίου προστίθεται και το Άμστερνταμ στο δίκτυο απευθείας προορισμών.

Παρόλο που η ζήτηση στις βασικές αγορές της Ευρώπης εξακολουθεί να παρουσιάζει ικανοποιητικές τάσεις, είναι γεγονός ότι η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί και επηρεάζει τις αγορές του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Λιβάνου.

Αύξηση της επιβατικής κίνησης

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η AEGEAN μετέφερε συνολικά 7,3 εκατ. επιβάτες, 9% περισσότερους συγκριτικά με το εξάμηνο του 2023, προσφέροντας 9,5 δισ. χιλιομετρικές θέσεις, 11% περισσότερες θέσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 81,4% το πρώτο εξάμηνο του 2024 από 82,2% το 2023.

Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 9% τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2023, με την Aegean να ενισχύει την προσφερόμενη χωρητικότητα σε βασικούς προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης όπως Λονδίνο, Άμστερνταμ και Φρανκφούρτη, καθώς και προς Σκανδιναβία και Κωνσταντινούπολη.

Η AEGEAN ενίσχυσε το υπάρχον δίκτυο της Αθήνας, επενδύοντας σε υφιστάμενα δρομολόγια, όπως το Λονδίνο με την προσθήκη 4ης πτήσης, τη Φρανκφούρτη με τη 2η καθημερινή πτήση, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε σε νέες αγορές με την προσθήκη προορισμών που δίνουν μια καινούργια δυναμική, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Ο Όμιλος το Α’ Εξάμηνο του 2024 παρέλαβε 3 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Airbus A320 neo, έχοντας παραλάβει συνολικά 31 αεροσκάφη από τα τέλη του 2019. Επιπρόσθετα ο Όμιλος το πρώτο εξάμηνο του 2024 προέβη στη μίσθωση ενός επιπλέον ελικοφόρου αεροσκάφους, τύπου ATR72-600, επιχειρώντας συνολικά με 16 ελικοφόρα αεροσκάφη.

Η επένδυση στη Volotea

Νέες αναπτυξιακές προοτικές για την Aegean ανοίγει και η επένδυση στη Volotea. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 η εταιρεία ανακοίνωσε την επένδυσή της ύψους €25 εκατ. στη Volotea S.L., έναν από τους κορυφαίους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους στην Ευρώπη με έδρα τη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Η αρχική επένδυση των €25 εκατ. πραγματοποιείται με την από κοινού συμμετοχή της AEGEAN με τους υφιστάμενους μετόχους της Volotea σε αύξηση κεφαλαίου έως €50 εκατ. μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου χρηματοπιστωτικού μέσου (δανείου) με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη.

Απο την ανακοίνωση της συνεργασίας Aegean – Volotea. Αριστερά ο κ.Δημήτρης Γερογιάννης CEO της Aegean, στο κέντρο ο κ. Carlos Muñoz, ιδρυτής και CEO της Volotea και δεξιά ο κ.Ευτύχιος Βασιλάκης , πρόεδρος της Aegean

Υπό την αίρεση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, κυρίως σχετικών με την οικονομική απόδοση της Volotea το 2024, δύναται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη εκταμίευση του εν λόγω χρηματοπιστωτικού μέσου, το δεύτερο τρίμηνο του 2025, ύψους έως €50 εκατ., στην οποία η AEGEAN θα συμμετέχει επίσης με ποσό ύψους €25 εκατ.

Συνεπώς, η συνολική αύξηση κεφαλαίου δύναται να ανέλθει σε έως €100 εκατ., με τη συμμετοχή της AEGEAN να ανέρχεται σε €50 εκατ.

Μνημόνιο συνεργασίας

Σε περίπτωση που η αρχική συμμετοχή της πρώτης εκταμίευσης της Aegean μετατραπεί σε μετοχές, τότε η επένδυσή της θα ισοδυναμεί σε μερίδιο 13% στη Volotea ενώ στην περίπτωση που εκταμιευτεί και η δεύτερη δόση και μετέπειτα μετατραπεί σε μετοχές τότε το συνολικό ποσοστό της AEGEAN στη Volotea θα ανέλθει στο 21%.

Παράλληλα, η Aegean και η Volotea υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διερεύνηση νέων ευκαιριών συνεργασίας στη διανομή καθώς και σε άλλους εμπορικούς τομείς, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των συνεργιών μεταξύ των δύο εταιρειών.

Στόχος Aegean και Volotea είναι να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους επιβάτες με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων και της επένδυσης των δύο εταιρειών

Συγκεκριμένα, η εμπορική συνεργασία αρχικά θα επικεντρωθεί στη διάθεση των προϊόντων του ενός αερομεταφορέα από τον διαδικτυακό τόπο του άλλου, καθώς και στην περαιτέρω εκμετάλλευση του διεθνούς δικτύου από/προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, όπως Ηράκλειο, Ρόδος, Χανιά, προς/από βασικές ευρωπαϊκές αγορές όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, ούτως ώστε να προσφέρονται περισσότερες επιλογές στους επιβάτες με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων και της επένδυσης των δύο εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις