Δεν έχει πληρώσει (ακόμη) ο πολυεθνικός κολοσσός Colgate Palmolive το πρόστιμο των 672.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία, καθώς «η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει προβεί στην βεβαίωση του και την έκδοση της αντίστοιχης ταυτότητας οφειλής», όπως αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 η Colgate Palmolive Εμπορική (Ελλάς) ΕΠΕ!

Απορρυπαντικά: «Σφήνα» στις πολυεθνικές οι ελληνικές επιχειρήσεις

Με δεκάδες γνωστά προϊόντα προσωπικής υγιεινής, απορρυπαντικών και καθαριστικών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκατοντάδες κωδικούς, το συνολικό αποτύπωμα της Colgate Palmolive στην ελληνική αγορά άγγιξε τα 109 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων το 2023, ενώ ανθεκτικότητα κατέγραψε η πολυεθνική και σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

Το who is who του ομίλου

Ας σημειωθεί ότι εκτός από την Colgate Palmolive Εμπορική (Ελλάς) στην οποία μπήκε το πρόστιμο των 672 χιλιάδων ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) και έχει ως αντικείμενο τη διανομή των προϊόντων υπάρχουν ακόμη η Colgate Palmolive Υπηρεσιών (Ελλάς) ΕΠΕ, που παρέχει υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης στις εν γένει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ελληνική αγορά, καθώς και η Colgate Palmolive Hellas ΑΒΕΕ, ήτοι η εταιρεία που ελέγχει το εργοστάσιο στα Καμίνια, στον Πειραιά, το οποίο παράγει υγρά καθαριστικά προϊόντα, υγρά απολυμαντικά προϊόντα, υγρά μαλακτικά προϊόντα ρούχων και πλαστικές συσκευασίες για την Colgate Palmolive Europe Sarl.

Οι δύο πρώτες εταιρείες θεωρούνται θυγατρικές της τελευταίας, εν τούτοις οι χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις ενοποιούνται απευθείας, όπως και της Colgate Palmolive Hellas ΑΒΕΕ, στην Colgate Palmolive Holdings SCA Group με έδρα την Ισπανία.

Μειώθηκε η παραγωγή απορρυπαντικών

Σε ό,τι αφορά την Colgate Palmolive Hellas ΑΒΕΕ, ο καθαρός κύκλος εργασιών το 2023 ήταν μειωμένος κατά 7,84% σε σχέση με το 2022 στα 22,29 εκατ. ευρώ (24,19 εκατ. ευρώ το 2022) λόγω και της χαμηλότερης παραγωγής απορρυπαντικών, καθαριστικών και μαλακτικών για τον μητρικό όμιλο. Η μόνη κατηγορία που κατέγραψε αύξηση ήταν τα υγρά απολυμαντικά.

Ο συντελεστής των μικτών αποτελεσμάτων ως προς τον κύκλο εργασιών κατά το έτος 2023 ανήλθε σε 29,45% έναντι 30,80% κατά το έτος 2022, ενώ τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 5,49 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 6,45%.

Εξ αυτών το ΔΣ της εταιρείας προτείνει τα 3,5 εκατ. ευρώ να διανεμηθούν ως μέρισμα.

Πέρσι η Colgate Palmolive Hellas ΑΒΕΕ πραγματοποίησε επενδύσεις 4,883 εκατ. ευρώ σε πάγια και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ μείωσε το προσωπικό κατά 8 άτομα (από 151 στα 143 άτομα).

Αυξήθηκαν τα κέρδη της εμπορικής εταιρείας

Πολύ καλύτερες ήταν πέρσι οι επιδόσεις της Colgate Palmolive Εμπορική (Ελλάς) ΕΠΕ, που αποτελεί το εμπορικό σκέλος δραστηριοποίησης του πολυεθνικού ομίλου στην ελληνική αγορά, με τη διοίκηση να αναφέρει ότι «η εταιρεία μας εξέρχεται από το 2023 οικονομικά ισχυρή και επιχειρηματικά επιτυχημένη και ανταγωνιστική», πρότεινε τη διανομή μερίσματος 1,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,30% από το 2022, φθάνοντας στα 82,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά αποτελέσματα παρουσίασαν αύξηση κατά 19,73% και ανήλθαν σε 19,43 εκατ. ευρώ ή ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών σε 23,47%.

Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 34,87% και διαμορφώθηκαν σε 3,42 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ η εταιρεία στο κονδύλι των λοιπών εξόδων προϋπολόγισε 526.463,25 ευρώ, που αφορά πρόστιμο και τόκους από τον φορολογικό έλεγχο που έγινε κατά την διάρκεια του 2023 και αφορούσε τα έτη 2017-2018.

Σε ότι αφορά το πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στις 24/01/2024 κοινοποιήθηκε στην εταιρεία βεβαίωση διοικητικού προστίμου από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) ποσού €672.000,00. Το ποσό ακόμα δεν έχει αποπληρωθεί καθώς η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχει προβεί στην βεβαίωση του και την έκδοση της αντίστοιχης ταυτότητας οφειλής».

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, «στις 22/1/2024 κοινοποιήθηκε στην εταιρεία εντολή μερικού ελέγχου για την φορολογική περίοδο 01/01/2019-31/12/2022 αποκλειστικά και μόνο για την διαπίστωση της ορθότητας ή μη της εφαρμογής συντελεστή ΦΠΑ σε δυο προϊόντα (Duraphat οδοντόκρεμα & Duraphat οδοντικό εναιώρημα). Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η οριστική απόφαση του ΚΕΜΕΠ».

Υπηρεσίες

Τέλος, η Colgate Υπηρεσίες (Ελλάς) ΕΠΕ με κύρια δραστηριότητα την παροχή επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών είχε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,42%, φθάνοντας τα 3,83 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 174 χιλ. ευρώ, έναντι 271 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Σε αντίθεση με τις άλλες δύο εταιρείες εδώ το ΔΣ αποφάσισε να προτείνει τη μη διανομή μερίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις