Σε θετικές αναβάθμισε τις προοπτικές της Εθνικής και της Eurobank ο οίκος DBRS, ως συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης των προοπτικών για την ελληνική οικονομία και αξιόχρεο.

Όπως ανέφερε ο οίκος, μόλις λίγες ώρες μετά την ανάλυσή του για τη θετική δυναμική που δημιουργεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος καθώς μειώνει τους δεσμούς του με το ελληνικό κράτος, οι δύο συστημικές τράπεζες εμφανίζουν βελτιωμένη κερδοφορία και ποιότητα του ενεργητικού και επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα.

DBRS: Καθοριστική η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών για την αξιολόγηση της Ελλάδας

Πιθανή αναβάθμιση

Η DBRS αναθεώρησε την τάση για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις της Eurobank και της Εθνικής σε BBB (low) και για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις R-2 (middle) σε θετικές από σταθερές. Η αλλαγή τάσης ακολουθεί τη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Μια πιθανή αναβάθμιση των δύο τραπεζών θα απαιτούσε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας και να διατηρήσουν τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού τους σε διαρκή βάση, διατηρώντας παράλληλα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Η βελτίωση της διαφοροποίησης της χρηματοδότησης και της ποιότητας του κεφαλαίου θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε μια αναβάθμιση.

Μια υποβάθμιση θα προέκυπτε από υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας ή σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και της υποκείμενης κερδοφορίας των δύο τραπεζών, εξηγεί η DBRS.

Η ισχυρότερη κερδοφορία θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο οίκος είχε αναφέρει σε πρωινή του ανάλυση ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και άρχισαν επίσης να διανέμουν μερίσματα, ένα ακόμη σημάδι αποκατάστασης της κανονικότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η ισχυρότερη κερδοφορία επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν το μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιό τους, το οποίο μειώθηκε στο 44% των ιδίων κεφαλαίων προληπτικής εποπτείας στο τέλος του 2023, μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.

Οι DTC αντιπροσωπεύουν κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας που δεν παρέχει την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και προσθέτει μια ενδεχόμενη υποχρέωση για την κυβέρνηση. Εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να διατηρούν υγιή κερδοφορία, ανάλογα με τη μερισματική πολιτική, οι DTC αναμένεται να μειωθούν σταδιακά. Αυτό θα μείωνε περαιτέρω τη σύνδεση με το κράτος.

Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου εγχώριων κρατικών ομολόγων και κρατικών εγγυήσεων, καταλήγει ο οίκος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις