Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος ενισχύει την ανθεκτικότητά του, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της προοπτικής (τάσης) της ελληνικής οικονομίας από «Σταθερή» σε «Θετική». Αυτό εξηγεί ο οίκος DBRS, σε νέα ανάλυσή της, κατά την οποία υποστηρίζει ότι η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών είναι καθοριστική για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

«Οι συνεχείς προσπάθειες για να γίνει ο τραπεζικός τομέας πιο ανθεκτικός και κερδοφόρος είναι καθοριστικής σημασίας υπό το πρίσμα της επιτυχούς κατανομής των κεφαλαίων του Recovery and Resilience Facility (Ταμείου Ανάκαμψης)», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σπυριδούλα Τζίμα, Αντιπρόεδρος του Sovereign Group της Morningstar DBRS.

JP Morgan: Παραμένει ουδέτερη για την Ελλάδα – Εξαντλούνται οι ανοδικοί καταλύτες

DBRS: Μειώνονται οι δεσμοί των τραπεζών με το κράτος

Η αποεπένδυση των συμμετοχών του ΤΧΣ, που επιταχύνθηκε από τα τέλη του 2023, ήταν μια θετική εξέλιξη στον κλάδο, καθώς οδήγησε σε πιο διαφοροποιημένες ιδιοκτησιακές δομές, προσέλκυσε ξένους επενδυτές και μείωσε τη διασύνδεση του κλάδου με το ελληνικό κράτος, εξηγεί ο οίκος.

Το ΤΧΣ εκχώρησε πλήρως τις μετοχές του σε Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και εν μέρει στην Εθνική Τράπεζα επιστρέφοντας στο δημόσιο περίπου 3 δισ. ευρώ. Πλέον το ΤΧΣ, που είχε μεγάλα μερίδια σε μεγάλες ελληνικές τράπεζες, διατηρεί μερίδιο περίπου 18% στην Εθνική και ποσοστό περίπου 72,5% στην Attica Bank.

Μετά την πρόσφατη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, το μερίδιο της κυβέρνησης είναι πιθανό να μειωθεί σε περίπου 35% και πιθανότατα θα βοηθήσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs του τραπεζικού συστήματος να υποχωρήσει περαιτέρω.

Περαιτέρω ενέργειες για τα NPEs

Υπό την καθοδήγηση κυρίως των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων δανείων στο πλαίσιο του Hercules Asset Protection Scheme (HAPS), το οποίο διαθέτει τις κρατικές εγγυήσεις, ο δείκτης NPEs μειώθηκε στο 7% τον Μάρτιο του 2024 από το ανώτατο όριο του 49,2% τον Ιούνιο του 2017. Έτσι ο δείκτης των συστημικών τραπεζών προσεγγίζει αυτόν των ομολόγων τους στη Νότια Ευρώπη.

Αν και, κατά την DBRS, ο δείκτης NPEs των μη συστημικά σημαντικών τραπεζών παραμένει αυξημένος, η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η αποεπένδυση στον τραπεζικό τομέα σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα στην κανονικότητα και αναμένεται να διευκολύνει την αυξημένη πρόσβαση σε πίστωση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω επενδύσεων, βελτιώνοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Η πιστωτική επέκταση προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες αυξήθηκε σε 9,7% ετησίως τον Ιούλιο του 2024 σε σύγκριση με 3,1% ετησίως τον Ιούλιο του 2023. Αυτό είναι το κλειδί υπό το πρίσμα της επιτυχούς κατανομής των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, εξηγεί ο DBRS.

Μέχρι στιγμής, το τραπεζικό σύστημα έχει διοχετεύσει μόνο 2,2 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται επιτάχυνση στο μέλλον. Η παροχή πιστώσεων σε ελληνικές εταιρείες θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το επενδυτικό της χάσμα με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, προσθέτει ο οίκος.

Η ισχυρότερη κερδοφορία θα βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου

Τέλος, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία και άρχισαν επίσης να διανέμουν μερίσματα, ένα ακόμη σημάδι αποκατάστασης της κανονικότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η ισχυρότερη κερδοφορία επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν το μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιό τους, το οποίο μειώθηκε στο 44% των ιδίων κεφαλαίων προληπτικής εποπτείας στο τέλος του 2023, μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022.

Οι DTC αντιπροσωπεύουν κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας που δεν παρέχει την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και προσθέτει μια ενδεχόμενη υποχρέωση για την κυβέρνηση. Εάν οι τράπεζες συνεχίσουν να διατηρούν υγιή κερδοφορία, ανάλογα με τη μερισματική πολιτική, οι DTC αναμένεται να μειωθούν σταδιακά. Αυτό θα μείωνε περαιτέρω τη σύνδεση με το κράτος.

Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου εγχώριων κρατικών ομολόγων και κρατικών εγγυήσεων, καταλήγει ο οίκος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία