Τις καλές προϋποθέσεις προκειμένου να επιτύχουν, ή ακόμη και να ξεπεράσουν τους στόχους τους, διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Εθνικής και της Eurobank, κατά το 12ο ετήσιο τραπεζικό συμπόσιο της Goldman Sachs, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως συνόψισε η Goldman Sachs στο review του συνεδρίου, οι συμμετέχουσες ελληνικές τράπεζες (ΕΤΕ και Eurobank), τόνισαν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν ή να υπερβούν τις κατευθυντήριες οδηγίες τους για το 2024 – 2026 σχετικά με βασικές μετρήσεις (π.χ. NIMs, ROTE, αύξηση δανείων, CET1 και κόστος κινδύνου).

Ελληνικές τράπεζες: Σχέδιο για στήριξη της κερδοφορίας τους μέσω ομολογιακών εκδόσεων

Επίσης, αναμένουν ότι ο εταιρικός δανεισμός θα παραμείνει ο βασικός μοχλός της αύξησης των δανείων κατά την περίοδο 2024-26, αλλά το «πρασίνισμα» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι το βασικό ζήτημα έως το 2027.

Όσον αφορά την κατανομή κεφαλαίων, η Εθνική τόνισε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για αναλογία πληρωμών 30%/40%/50% το 2024/2025/2026.

Υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίου, η τράπεζα δεν αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις στον δείκτη πληρωμής μερισμάτων μετά το 2026.

Η Eurobank εξετάζει επίσης δύο ευκαιρίες ανόργανης ανάπτυξης που σχετίζονται με (1) εταιρεία Merchant Acquiring & Financing μέσω POS στη Δυτική Ευρώπη (με συνεργάτη) και (2) μια επιχείρηση Wealth Management στην Ανατολική Μεσόγειο

Η διοίκηση της Eurobank επιβεβαίωσε ότι η καθοδήγηση της για την κατανομή κεφαλαίων προϋποθέτει τη σταδιακή συσσώρευση του δείκτη πληρωμών στο 30%/40%/50% το 2024/2025/2026.

Η Eurobank εξετάζει επίσης δύο ευκαιρίες ανόργανης ανάπτυξης που σχετίζονται με (1) εταιρεία Merchant Acquiring & Financing μέσω POS στη Δυτική Ευρώπη (με συνεργάτη) και (2) μια επιχείρηση Wealth Management στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Eurobank επανέλαβε ότι θα παρουσιάσει λεπτομερείς προοπτικές για τις συνέργειες από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου με τα αποτελέσματα του 2024 που θα δημοσιοποιηθούν το 2025.

Οι αξιολογήσεις

Η Goldman Sachs υπενθυμίζει επίσης ότι συστήνει αγορά (buy) τόσο για την Εθνική όσο και για την Eurobank, με την τιμή στόχο της πρώτης να είναι στα 11 ευρώ και της δεύτερης στα 2,7 ευρώ.

Οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της άποψη και την τιμή στόχο περιλαμβάνουν (1) ένα ασθενέστερο από το αναμενόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, (2) δυσμενείς κανονιστικές αλλαγές, (3) ανταγωνιστικές πιέσεις που επηρεάζουν τις τιμές και τους όγκους, (4) χαμηλότερη από την αναμενόμενη απόδοση χαρτοφυλακίου δανείων ανάπτυξη, (5) σημαντική αύξηση των αντιλήψεων κινδύνου που επηρεάζουν το κόστος ιδίων κεφαλαίων και την αποτίμηση και (6) αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις