Την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος όχι μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αλλά και για τα μπλοκάκια ζητούν οι επαγγελματίες της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τέλος επιτηδεύματος είχε θεσπιστεί ως έκτακτος φόρος το 2011, με στόχο να επιβαρύνει κυρίως εκείνους που δήλωναν μικρά εισοδήματα. Ωστόσο, με τον καιρό, η εφαρμογή του επεκτάθηκε σε όλους τους επιτηδευματίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Εφορία: Ελεγκτικό σαφάρι για POS, ταμειακές μηχανές, αποδείξεις και IRIS

Το τέλος επιτηδεύματος

Μιλώντας στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο φοροτεχνικός και συνεργάτης του ΟΤ Γιώργος Κορομηλάς, ανέφερε ότι «θα είναι βλαπτική συνθήκη να μην καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια» και πρόσθεσε ότι αναμένει και την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Όπως εξήγησε, αυτό το μέτρο θα πρέπει να αφορά «όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και δε μπορεί να κάνει αδικαιολόγητη εξαίρεση για τα μπλοκάκια», συμπληρώνοντας ότι «το βασικό είναι ότι το εισόδημα προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα» και επισήμανε ότι θα ήταν «παράλογη» μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τι προβλέπεται για το τέλος επιτηδεύματος:

  • Από το 2025, καταργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων ο φόρος υπολογίζεται τεκμαρτά. Το 2024, οι επαγγελματίες θα καταβάλουν μειωμένο τέλος κατά 50%, δηλαδή 325 ευρώ, ενώ το 2026 δεν θα πληρώσουν τίποτα.
  • Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα συνεχίσουν να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος (400-500 ευρώ ετησίως) μέχρι το 2026, καθώς το τέλος καταργείται πλήρως το 2027. Αυτό ισχύει για όσους έχουν σύμβαση με έως τρεις εργοδότες ή όταν το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη.
  • Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλουν το τέλος μέχρι και το 2026.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), Δημήτρη Χριστοφοράκη, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ.

«Υπήρχαν δύο ουσιαστικές εξαγγελίες και είναι κρίσιμο να προχωρήσει η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε ατομικές επιχειρήσεις. Αυτή την στιγμή ουσιαστικά για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε πόλεις με 500 κατοίκους και τώρα έγιναν με 1.500, το τεκμαιρόμενο εισόδημα θα μειώνεται ως 50%».


«Δεν βρίσκω όμως το λόγο να εξαιρεθούν από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τα μπλοκάκια ή να πάει από το 2027 για τα νομικά πρόσωπα. Δεν χρειάζεται να υλοποιηθεί αυτός ο άδικος διαχωρισμός», διευκρίνισε ο κ. Χριστοφοράκης.

Ο γενικός γραμματέας της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θύμισε πως «το τέλος επιτηδεύματος έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί καθώς ήταν μνημονιακός. Ανεξάρτητα από κύκλο εργασιών, κέρδη και ζημίες, όλοι πλήρωναν επί δέκα χρόνια το ίδιο ποσό με ελάχιστες διαβαθμίσεις. Τώρα πανηγυρίζουμε είτε γιατί αντίστοιχοι φόροι -όπως ο ΕΝΦΙΑ, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης- λειαίνονται, μειώνονται δηλαδή ή καταργούνται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ
Tax |

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ

Πρόκειται για διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε διαφορετική χώρα, και για πρώτη φορά - μετά από πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή - διεξάγεται στην Ελλάδα, από τις 13 έως και τις 15 Νοεμβρίου