
Επιφυλακτική αισιοδοξία επικρατεί επί ελληνικού εδάφους για την βραδινή, της Παρασκευής και 13, ετυμηγορία του οίκου Moody’s για την οικονομία, με την επενδυτική βαθμίδα να έχει εξελιχθεί ως το “κλειδί” που λείπει για να σφραγιστεί η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία.
Ελληνική οικονομία: Η DBRS δίνει σκυτάλη στη Moody’s – Τι βλέπουν οι αναλυτές
Και μπορεί να είναι μόνο το πέμπτο από τα “κλειδιά” της επενδυτικής βαθμίδας που λείπει, καθώς οι άλλοι τέσσερις μεγάλοι οίκοι (DBRS, Fitch, S&P, Scope) της την έχουν δώσει, όμως είναι ότι θα λείψει εκείνο το “αλλά” που διατυπώνεται όταν τα ελληνικά assets βρίσκονται το ραντάρ των επενδυτών, αλλά και στους μεγάλους δείκτες των κρατικών ομολόγων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ίδιος ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρης Τσάκωνας είναι αναφέρει το καλοκαίρι στο συνέδριο του Economist τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Moody’s.
Και ήταν σαφής όταν εξηγούσε ότι η πρόθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα κυμαίνεται από 6 έως 10 δισ. αλλά εάν είχαμε τη βαθμίδα και από τους 3 οίκους, αυτό το ποσό θα διπλασιαζόταν μεταξύ 12, 14 και 20 δισ. ευρώ.
Η διαφορά αυτή φαντάζει μεγάλη, και ίσως ανούσια, αν κριθεί και από τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αφού τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τα 12 δισ. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι εάν υπάρχει προσφορά, τότε το κόστος του χρήματος μειώνεται, με σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την ίδια τη χώρα. Και όχι μόνο, αφού ανάλογη θα είναι και η τάση για τον δανεισμό πρωτίστως των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων.
Τι εμποδίζει την Moody’s
Η αξιολόγηση της Moody’s παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης. Επί της ουσίας όμως, είναι η επιφυλακτικότητα που δείχνει ο οίκος να αναβαθμίσει μια οικονομία που όταν άρχισε η δίνη της δημοσιονομικής κρίσης την άνοιξη του 2010 της έδινε βαθμολογία Α3, δηλαδή στην μεσαία, αν και η ίδια την ονομάζει upper, δηλαδή ανώτερη, δέσμη των αξιολογήσεων. Δύο μήνες μετά, την έριξε στα “σκουπίδια” (σε junk βαθμίδες), όπου τη διατηρεί και σήμερα.
Όπως όλα δείχνουν όμως, για τον οίκο, η ανάπτυξη και μόνο δεν αποτελεί ένα απλό αριθμητικό στοιχείο. Ένας ήπιος ρυθμός, σημαίνει ενδεχομένως και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και ακόμη ένα εμπόδιο προς τον στόχο του να κλείσει το περιβόητο επενδυτικό κενό.
Η Moody’s είχε και άλλους λόγους για τη μη αναβάθμιση της Ελλάδας, όπως το ότι παραμένει υψηλός ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι παραμένει μεγάλο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς καθώς σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας είναι ναυτιλία και τουρισμός. Επίσης, ζητά να υπάρξει συνέχιση μεταρρυθμίσεων ειδικά στο δικαστικό σύστημα, αλλά και ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος.
Και αυτούς τους λόγους θα επικαλεστεί και πάλι, εάν δεν δώσει την επενδυτική βαθμίδα σήμερα, ή διαφορετικά θα δει πρόοδο ώστε να δικαιολογεί έστω το πρώτο σκαλοπάτι των επενδύσιμων assets, δηλαδή το… πέμπτο κλειδί του investment grade.


Latest News

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Και όμως, οι εξαγωγές επιβαρύνουν το… εμπορικό ισοζύγιο
Το «παράδοξο» στις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται μαζί με τις εισαγωγές – Η έκρηξη της εξωστρέφειας και το καμπανάκι Στουρνάρα

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

Το 39% των δαπανών υγείας πληρώνεται από την τσέπη μας
Σύμφωνα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις Δαπάνες Υγείας του 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ξοδεύοντας το 2023 πάνω από 7,3 δισ.

«Ανάσα» στην κατανάλωση - Τι θα περιλαμβάνουν τα «Καλάθια Πάσχα και Νονού»
Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου - Έρχεται και το «καλάθι των Νονών»
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Πάνω από 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στην εκδήλωση Rebrain Greece στο Λονδίνο
Στην εκδήλωση Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συμμετείχαν 26 ηγέτιδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει στις 31 Μαρτίου η πλατφόρμα – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις
Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τις 30 Απριλίου 2025 και ώρα 18.00

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά