Τα κυβερνητικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ανέλυσε μεταξύ άλλων ο γνωστός φοροτεχνικός και συνεργάτης του ΟΤ Γιώργος Κορομηλάς, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. «Θα είναι βλαπτική συνθήκη να μην καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια», τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στα σχετικά δημοσιεύματα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει και την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Όπως εξήγησε, αυτό το μέτρο θα πρέπει να αφορά «όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και δε μπορεί να κάνει αδικαιολόγητη εξαίρεση για τα μπλοκάκια», συμπληρώνοντας ότι «Το βασικό είναι ότι το εισόδημα προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα» και επισήμανε ότι θα ήταν «παράλογη» μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

88η ΔΕΘ – OT FORUM – Κορομηλάς: Η αγορά περίμενε να ακούσει περισσότερα στα φορολογικά

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος σημείωσε ότι το όφελος των 325 ευρώ που προκύπτει από την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου είναι στη λογική «Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», αφήνοντας αιχμές για την τεκμαρτή φορολόγηση που έφερε φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κυβέρνηση πήρε πίσω το όφελος των 1346 ευρώ που είχε φέρει από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% και κάνει μια τέτοιου τύπου παρέμβαση με την δεύτερη (το μισό περικόπηκε πέρυσι) του τέλους επιτηδεύματος. Ο κ. Κορομηλάς υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε ληφθεί τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης (2011), ως μέτρο ανταπόδοσης, «την οποία δεν είδαμε ποτέ», όπως σημείωσε.

Φοροδιαφυγή και Flat Tax

Ακόμη, επισήμανε την αναγκαιότητα του να κυνηγήσει το κράτος τη φοροδιαφυγή, προτρέποντας την κυβέρνηση: «Κυνήγα το χρήμα και πιάσε τη φοροδιαφυγή». Θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί η ολοένα και αυξανόμενη αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων, ενώ σημείωσε: «Υπονομεύεται το μέλλον όλων μας με την παραβατική συμπεριφορά».

Αναφορικά με τη φορολογία την Ελλάδα, ο κ. Κορομηλάς είπε ότι η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στη λογική του: Έσοδα μείον έξοδα. Όπως είπε «Όλα καταγράφονται στο mydata», ενώ συμπλήρωσε ότι οι δαπάνες που γίνονται από κάποιον για έδοδα της οικογενείας θα πρέπει να αφαιρούνται και μετέπειτα να εφαρμόζεται ένα φόρος, ο οποίος θα είναι συγκεκριμένος (flat tax rate).

Ενοίκια

Παράλληλα, ο Γιώργος Κορομηλάς δήλωσε τη διαφωνία του με το μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αφορά την ενοικίαση κλειστών ακινήτων (επί τρία χρόνια) με την άρση της φορολόγησης για 3 χρόνια. «Διαφωνώ με το μέτρο για τα ενοίκια», εξηγώντας πως «Η φορολογία δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση συντεχνιών». Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια διορθωτική κίνηση σχετικά με τον συντελεστή ενοικίων, όταν πρόκειται για μικρά εισοδήματα.

POS

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS, λέγοντας ότι φέρνει κάποια αποτελέσματα , καθώς υπάρχει επέκταση της ενημέρωσης. «Ανάγκασε πάρα πολλούς να είναι συνεπείς», δήλωσε ξεκάθαρα για να προσθέσει ότι αυτό λειτούργησε και στα νησιά. Επιπρόσθετα τόνισε την ανάγκη απόδοσης του ΦΠΑ, καθότι «Βαρύνει τον τελικό καταναλωτή», για αυτό και «Όπως λαμβάνεται πρέπει να αποδίδεται στο κράτος», για να συμπληρώσει με νόημα ότι «Δεν είναι η είσπραξη το έσοδό μας. Το έχει πληρώσει ο καταναλωτής», εξηγώντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δε γίνεται λόγος για φορδιαφυγή, αλλά για φοροκλοπή.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ
88η ΔΕΘ – OT FORUM – Χριστοφοράκης: Πρέπει να καταργηθεί το μνημονιακό τέλος επιτηδεύματος
88η ΔΕΘ |

OT FORUM - Χριστοφοράκης: Πρέπει να καταργηθεί το μνημονιακό τέλος επιτηδεύματος

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) μίλησε στο στούντιο του ΟΤ για τη σημασία ενός ελκυστικού για επενδυτές φορολογικού συστήματος