Για το χρηματοδοτικό εργαλείο για μικροπιστώσεις που θα δώσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα σε όσες εταιρείες έχουν πιστοποιηθεί για κάτι τέτοιο, έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσιάστηκε το εργαλείο αυτό, που είναι αποτέλεσμα του νόμου που ψηφίστηκε το 2020. Εμείς το 2021 υποβάλαμε το φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδος για την που είναι ο εποπτικός φορέας και πέρυσι τον Ιούνιο λειτούργησε ο φορέας μας, ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, πλήρως ψηφιακά», επισήμανε ο κ. Μακέδος.
88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Σκέρτσος: «Υπάρχει σχέδιο για το μετασχηματισμό της χώρας»
«Ήδη έχουμε δώσει 350 δάνεια και 6,5 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά. Το σημαντικό είναι η μόχλευση γιατί γίνεται μέσα από προϊόντα συνδυαστικά που έχει το Ταμείο, εγγυοδοτικό, δάνεια με την ΕΑΑΤ μέσω τραπέζης και τις μικροπιστώσεις, ώστε να δοθούν οι δυνατότητες στους εργολήπτες να “πατήσουν” στην αγορά».
Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο «είναι μεγάλη η ανάγκη για τη χώρα να εγκλιματιστεί για να κάνει τη διπλή μετάβαση, ψηφιακή και πράσινη. Το Ταμείο απευθύνεται σε αποφοίτους πρώην ΤΕΙ, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, γεωπόνους και οικονομολόγους που θέλουν να αναλάβουν έργα».
«Το ρίσκο είναι να έχεις ελκυστική χρηματοδότηση οπότε το νέο προϊόν έχει τη δυνατότητα να φέρει χαμηλό επιτόκιο και εξασφαλισμένο εν μέρει από την Αναπτυξιακή Τράπεζα – ο προσανατολισμός είναι να ενισχυθούν οι νέοι εργαζόμενοι που είτε θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας είτε θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό», συμπλήρωσε.
Μικροπίστωση ή τράπεζα
Σχετικά με το ερώτημα αυτό, ο κ. Μακέδος αναφέρθηκε στα δύο βασικά αρνητικά της επαφής με την τράπεζα: «Μιλάμε για το χρόνο που θα δώσει το όποιο δάνειο, αλλά όταν είναι κάποιος νέος είναι ακόμη πιο δύσκολο να λάβει χρηματοδότηση. Επειδή γνωρίζουμε το αντικείμενο και το ρίσκο και για να ενισχύσουμε τους επιστήμονες – πχ στην επαρχία που θέλουν να προχωρήσουν σε ένα ευρωπαϊκό έργο – αξιοποιούμε και τις μικροπιστώσεις και τη συμβουλευτική που ορίζει ο νόμος», δήλωσε ο κ. Μακέδος.
«Σε επίπεδο αιτημάτων, είναι ένα με δύο την ημέρα και η ζήτηση ακολουθεί το άνοιγμα των έργων, των υποδομοών και των κατασκευών. Η αγορά έχει ανοίξει και στα ιδιωτικά έργα και υπάρχει πληθώρα που πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν πρέπει να αφεθεί ανεκμετάλλευτο ως προς τους πόρους – είναι δε μια ευκαιρία να έχουμε αποτύπωμα και πράσινο και ψηφιακό».
«Αυτό δίνει μια ώθηση και να μεγαλώσουν οι ίδις οι εταιρείες – τώρα η κυβέρνηση δίνει κίονητρα για συγχωνεύσεις, αλλά και οι τράπεζες με τον πέμπτο πόλο φαίνεται πως πρέπει να φύγουν από την στενή λογική να δίνουν μόνο στους πολύ μεγάλους, αλλά να αλλάξουν σε όσους θέλουν να μπουν και να αναπτυχθούν», πρόσθεσε.
Ενδεχόμενο φούσκας
«Ναι θα μπορούσε να μεγεθυνθούν οι εταιρείες, όπως συνέβη κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό το λόγο συμβουλεύουμε τους ενδιαφερόμενους οι επενδύσεις να αφορούν τον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας και να έχουν εξωστρέφεια», εξήγησε στον ΟΤ ο κ. Μακέδος.
«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι χρειάζονται πολλά, εξοπλισμός, τεχναολογία, καλά αμειβόμενο τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, εξωστρέφεια με ορίζοντα δεκαετίας αλλά και φυσικά μελέτη για το πώς θα αποδοθεί και θα επιστραφεί η μικροπίστωση».
«Στα τεχνικά έργα, το ένα σκέλος είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή αφορά το καθαρό κεφάλαιο κίνησης, τα έργα που πρώτα κατασκευάζοντια και μετά περιμένουν να λάβουν τα χρήματα, ενώ το άλλο είναι το επενδυτικό πάνω σε εξοπλισμούς», κατέληξε.