«Δεν ανησυχούμε αλλά και δεν εφησυχάζουμε», είπε για τα αποθέματα νερού της Θεσσαλονίκης ο Άγις Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, από το στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος η πηγή υδροδότησης της Θεσσαλονίκης είναι ο ποταμός Αλιάκμονας, που έχει τις πηγές του στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που ναι μεν είχε και αυτή λιγότερες βροχές τα τελευταία χρόνια αλλά αρκετές ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. «Για την επόμενη πενταετία φαίνεται να μην έχουμε πρόβλημα ακόμη και με άνυδρες χρονιές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

OT FORUM – Χατζής: Η αύξηση στον τουρισμό δεν αποτυπώνεται στα ξενοδοχεία

Για τη λειψυδρία

Σε κάθε περίπτωση για το θέμα της λειψυδρίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΕΥΑΘ κινείται σε τρεις άξονες: ενημέρωση των πολιτών, βελτιστοποίηση της λειτουργίας (ελαχιστοποίηση διαρροών και διορθώσεις δικτύου) και επέκταση των δυνατοτήτων του διυλιστηρίου νερού ώστε να χρησιμοποιείται περισσότερο ο Αλιάκμονας και να διατηρούνται σε εφεδρεία τα υπόγεια αποθέματα της περιοχής.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει φυσικούς ταμιευτήρες νερού (όπως η Αθήνα έχει τις λίμνες Μαραθώνα και Υλίκης) οπότε θα πρέπει να εκμεταλλεύεται τους πόρους που έχει στη διάθεσή της.

Για την τιμή του νερού

Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ, είπε ότι τα τιμολόγια διατηρούνται σταθερά από το 2018 και ενώ έχουν αυξηθεί τόσο οι τιμές ενέργειας όσο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις επεκτάσεις και συντηρήσεις δικτύου, ενώ έχει αυξηθεί και το κόστος εργασίας. «Άρα, είναι εύλογο ότι κάποια στιγμή η τιμή πρέπει να αντικατοπτρίζει και το κόστος λειτουργίας», σημείωσε. Η πρόταση της ΕΥΑΘ, είπε, είναι οι χαμηλές κλίμακες κατανάλωσης να μην έχουν αυξήσεις και κλιμακωτά να υπάρχει επιβάρυνση στις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

«Αναμένουμε την ολομέρεια της ΡΑΑΕΥ για να εξεταστεί το αίτημα», κατέληξε ενώ παρατήρησε ότι από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο αίτημα δεν θεωρήθηκε παράλογο.

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο έγκρισης των τιμολογίων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για οργανισμούς όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, αντίθετα αλλαγές θα υπάρχουν σε μικρότερες δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα απλά ενημέρωναν για τα τιμολόγιά τους «χωρίς όμως να υπάρχει ανάλυση από πίσω».

Σε ερώτημα για την λεγόμενη «ιδιωτικοποίηση του νερού», ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ είπε ότι «εμείς με  απόφαση του 2023 έχουμε επιστρέψει στο Δημόσιο» σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται θέμα καθώς «το νερό σαν φυσικός πόρος έχει απλά διαχειριστή, ο πόρος ανήκει στο κράτος». Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε τομείς όπως η συντήρηση και λειτουργία εγκαταστάσεων, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για τις συγχωνεύσεις

Σχετικά με το θέμα των συγχωνεύσεων εταιρειών υδάτων είπε ότι η ΕΥΑΘ θα αναλάβει και τον υπόλοιπο Νομό Θεσσαλονίκης, δηλαδή περιοχές που είναι και αγροτικές και πολυπληθείς, αλλά περιλαμβάνει δήμους με τις εταιρείες υδάτων των οποίων υπάρχει ήδη συνεργασία. Ωστόσο, στην ΕΥΑΘ θα περάσουν και οι εταιρείες δήμων της Χαλκιδικής, μιας περιοχής που είναι αποκομμένη από άποψη υποδομών από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία και που διαθέτει αγροτικές, μεταλλευτικές και βεβαίως τουριστικές δραστηριότητες.

Σήμερα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, χρησιμοποιούνται αρκετές γεωτρήσεις στη Χαλκιδική, άρα θα χρειαστούν επενδύσεις ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η λύση της αφαλάτωσης.

«Η Χαλκιδική θα χρειαστεί φράγμα και κάποια αφαλάτωση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς δεν υπάρχει κοντά κάποια άλλη σημαντική πηγή νερού για μεταφορά», είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Πράσινη ενέργεια

Ερωτώμενος για τη συμφωνία της ΕΥΑΘ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προερχόμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει τη χρήση ενέργειας από αιολικό πάρκο στη Φωκίδα και από τις αρχές του 2026 θα χρησιμοποιείται και ρεύμα από φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται.

«Υπάρχει σημαντικό οικονομικό όφελος από τη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στη συμφωνία σταθερής τιμής του συμβολαίου που είναι διάρκειας 8 ετών με δυνατότητα επέκτασης για 4 ακόμη έτη.

«Εκτιμούμε ότι το όφελος από αυτή τη συμφωνία θα είναι της τάξης των  2-3 εκατομμυρίων ευρώ», κατέληκε ο Άγις Παπαδόπολους.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News