Στην πραγματικότητα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων AT Management, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ο οποίος βρέθηκε στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Όπως είπε ο κ. Τσιατσιάμης καθυστερήσεις παρατηρούνται τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων.

ΟΤ FORUM – Σκέρτσος: Υπάρχει σχέδιο για το μετασχηματισμό της χώρας

Σύμφωνα με τον CEO της AT Management αιτία για τις καθυστερήσεις είναι ουσιαστικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης τόσο σύνθετων χρηματοδοτικών εργαλείων. «Είναι μια δυσκολία που έχει διαπιστωθεί τόσο με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και με το ΕΣΠΑ», είπε.

«Ζητάνε από το καϊκι να γίνει υπερωκεάνιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιατσιάμης αναφερόμενος στην γραφειοκρατία που κρύβεται πίσω από την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν χώρες που είναι χειρότερες από την Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας συνήθως δεν υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καθυστέρησης στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσιατσιάμης ήταν το σχέδιο «Διπλή Ανάπλαση» του Βοτανικού, στο οποίο η αλλαγή δημοτικής Αρχής έφερε ενστάσεις οι οποίες με τη σειρά τους έφεραν σημαντικές καθυστερήσεις.

Πάντως, παρά τις καθυστερήσεις, ο κ. Τσιατσιάμης τόνισε ότι υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα, οι παράγοντες θέλουν να το εκμεταλλευθούν αυτό αλλά πολλές φορές η διαδικασία υπερβαίνει ακόμη και το χρόνο θητείας ενός δημάρχου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, τις οποίες χαρακτήρισε οριζόντιο άξονα πολιτικής στο ΕΣΠΑ που αφορά όχι μόνο υποδομές αλλά και κοινωνικά έργα, ψηφιακή σύγκλιση κλπ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου προγράμματος είναι τα 90 εκατ. στο Δήμο Πειραιά που αλλάζει την εικόνας της πόλης. Το μόνο που πρέπει να κάνει ένας ενδιαφερόμενος Δήμος είναι να ορίσει μία υπηρεσία διαχείρισης για να διαχειριστεί το εν λόγω πρόγραμμα, είπε ο CEO της AT Management.

Τέλος, ο κ. Τσιατσιάμης τόνισε ότι η πραγματική γραφειοκρατία βρίσκεται στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορεί το κράτος στο χρονικό περιθώριο που ορίζεται από τις Βρυξέλλες να εκμεταλλευθεί τα προγράμματα», είπε.

Για τις μικρές επιχειρήσεις, είπε ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης ότι δυνητικά μπορούν και αυτές να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και αυτό απαιτεί μια γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News