Για τους τρόπους σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ελληνική πραγματικότητα, έκανε λόγο ο Παναγιώτης Βλάμος, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Ως Ιόνιο Πανεπιστήμιο προχωράμε με τη συνεργασία μας με το κορυφαίο αμερικανικό Johns Hopkins που θα κλείσει πέντε χρόνια τον Οκτώβριο, όπως και με το πανεπιστήμιο του Τέξας, ενώ τρέχουμε ακόμη 45 συνεργασίες», εξήγησε ο κ. Βλάμος.

88η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Χατζηδάκης: Δεν απέδωσε η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία – Τι είπε για τεκμήρια

«Το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούμαστε είναι αυτό της βιοπληροφορικής που αναλύει κλινικά δεδομένα, και πιο συγκεκριμένα έχουμε επιλέξει τα νευροεπιστημονικά δεδομένα, ώστε να δούμε τη χρήση μεγάλων δεδομένων», τόνισε.

Ο κ. Βλάμος αναφέρθηκε στα πέντε διαφορετικά κομμάτια που εργάζονται: οι πλατφόρμες επεξεργασίας κλινικών δεδομένων, οι εξ αποστάσεως κλινικές δοκιμές, οι τρόποι που μπορούν να επηρεάσει τα φάρμακα η ιατρική ακριβείας, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η ουσιαστική αλλαγή λειτουργίας εργαστηρίων.

«Όλα αυτά θα συνδυαστούν με τα πανεπιστήμια που συνεργαζόμαστε», εξήγησε ο κ. Βλάμος, σημειώνοντας πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει αποκλειστική πρόσβαση στα δεδομένα του Johns Hopkins που αφορούν 700 χιλιάδες φακέλους ασθενών με 1.920.000 επισκέψεις, ύστερα από μια νομική διαδικασία για τη σχετική άδεια που διήρκεσε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η έρευνα και η αγορά

Στο ερώτημα κατά πόσο η έρευνα που παράγεται στα πανεπιστήμια φτάνει στην αγορά, ο κ. Βλάμος σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο εξέλιξης με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Μόλις εδώ και τρία χρόνια δημιουργούνται γραφεία τεχνογνωσίας σε κάποια πανεπιστήμια, προκειμένου να συμβάλλουν στην κατοχύρωση κάποια πατέντας για την παραγωγή προϊόντος. Η απαίτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για να κατατεθεί στο χ πανεπιστήμιο ώστε να μην υπάρξει κάποιο claim, δεν υφίσταται στην ελληνική πραγματικότητα, παρά το γεγονός πως αυτή την στιγμή αυτό που κάνουμε είναι να παράγουμε υψηλού επιπέδου αποτελέσματα έρευνας».

«Δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να τιμολογηθεί οργανωμένα ώστε να υπάρξει αποτύπωμα της έρευνας στην αγορά», διευκρίνισε ο κ. Βλάμος.

«Προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και το κράτος κάνοντας κάποιες πρώτες κινήσεις το 2019, για παράδειγμα να δημιουργηθούν τεχνοβλαστοί αλλά δεν βρίσκεται κάτι τέτοιο στον κανονισμό λειτουργίας των πανεπιστημίων», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News