Για τη νέα αρχή που σηματοδοτεί η παρουσία της Νέας Αριστεράς στη ΔΕΘ και τις στοχεύσεις του νέου πολιτικού σχηματισμού, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στην 88η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Φέτος ως νέος πολιτικός σχηματισμός κάνουμε μια νέα αρχή. Χθες κάναμε μια εκδήλωση εκτός της ΔΕΘ για να συζητήσουμε με ανθρώπους της επιστήμης, των κινημάτων, με νέους για ζητήματα οικονομίας, αλλά και με την αυτοδιοίκηση. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν κινήματα. Υπάρχουν, όπως υπάρχουν τοπικές πρωτοβουλίες, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, και την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής. Αυτό είναι ελπιδοφόρο. Πρέπει να γίνουν πιο μαζικές, αλλά είναι υπαρκτές. Οταν αυτές οι πρωτοβουλίες συναντιούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση και με πολιτικές δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν να αναδειχθούν τα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «η δική μας δουλειά είναι ακριβώς να προσπαθήσουμε και σε πολιτικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να αναδείξουμε τα ζητήματα που απαχολούν την τοπική κοινωνία».
Δεν εκφράζονται οι πραγματικές ανάγκες
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή όταν λόγος γίνεται για ένα μεγάλο πολιτικό κενό στο πολιτικό σκηνικό «κυρίως έχει να κάνει με το ότι δεν εκφράζονται σε πολιτικό επίπεδο οι κοινωνικές αγωνίες και ανάγκες. Οι προτάσεις μας έχουν το στοιχείο να φέρουν στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών ανθρώπων, τα εργασιακά,την ακρίβεια,το κόστος ενέργειας, τα ζητήματα στέγης». Τόνισε δε, με έμφαση ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την πολιτική του μονόδρομου που προσπαθεί να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης».
Μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της Αριστεράς
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στην παρούσα χρονική στιγμή «[ο Μητσοτάκης] είναι ο μόνος που έχει πρόταση εξουσίας. Η δική μας ευθύνη είναι να παρουσιάσουμε μια πρόταση που θα μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στου κ. Μητσοτάκη». Εξηγώντας ότι «υτό δεν μπορούμε να το κάνουμε από μόνοι μας», υπογράμμισε ότι η συζήτηση περί κεντροαριστρεάς αυτή την ώρα δεν έχει κανένα ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσδοκίες της κοινωνίας, γι’ αυτό η κοινωνία έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτό». Και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι μας ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Είμαστε δύναμη της Αριστεράς. Θα κάνουμε 6-10 Νοεμβρίου το πρώτο μας συνέδριο, γιατί κάνουμε πολιτική, γιατί θέλουμε να εκροσωπήσουμε συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα, να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα απαντάει στις ανάγκες και θα ανοίγει έναν άλλο δρόμο».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχέση με τα τεκταινόμενα σε ΣΥΖΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε ότι «δεν γίνεται κάποια σοβαρή συζήτηση», κάνοντας λόγο για «έλλειψη σταθερότητας στην Αριστερά και κατακερματισμό, που έχει να κάνει πρωτίστως με την έλλειψη ταυτότητας», συμπληρώνοντας ότι «το αν πείθει ένα κόμμα της Αριστεράς, του προοδευτικού χώρου έγκειται στο αν μπορεί να παρουσιάσει μια πρόταση που δεν θα είναι ο Μητσοτάκης με άλλο καπέλο, αλλά μια πρόταση που θα πείθει την κοινωνία ότι έχουμε ένα ευθέως αντιπαραθετικό σχέδιο σε αυτό που εφαρμόζεται. Ο Μητσοτάκης εφαρμόζει ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Οφείλουμε να μην παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι χυλός, ο μέσος όρος, κάτι που θα διαφοροποείται, αλλά θα μοιάζει κιόλας με αυτό που έχουμε σήμερα. Αυτό κατά τη γνώμη μου έλλειψε και στον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2019 – 2023».
Για τους λόγους της αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν έχει μετανιώσει για αυτή την απόφαση και ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους αποχωρήσαντες, «όσα είπαμε τότε όταν το αποφασίσαμε και τα είπαμε δημόσια, για όλα τα φαινόμενα τα εκφυλιστικά και της απαξίωσης που είδαμε να τείνουν να κυριαρχήσουν και έφτασαν στη σημερινή κωμικοκτραγική κατάσταση».
Ερωτηθείς, δε, σχετικά, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι δεν θα γυρνούσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι το ζήτημά μας να πηγαινοερχόμαστε στα κόμματα. Λέμε, όμως, ότι επειδή έχουμε επίγνωση των συσχετισμών, αλλά και ότι απέναντι στη δεξιά πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Αριστερά, λέμε μας ενδιαφέρει η αυτοτελής συγκρότηση του δικού μας πολιτικού φορέα και ενδεχόμενες συνεργασίες. Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες και κοινοβουλευτικά και πριν τις ευρωεκλογές, για να υπάρχει κοινή δράση των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης και μέσα στην κοινωνία. Για εμάς προέχει να γίνουμε κανονικό κόμμα για να μπορέσει να εκφράσει ένα σαφές Αριστερό στίγμα και ένα πρόγραμμα που να απαντάει σε κοινωνικές ανάγκες».
Ο οδικός χάρτης της Νέας Αριστεράς
Δίνοντας το πλαίσιο του «οδικού χάρτη» της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε: «Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία για να μπούμε στον προσυνεδριακό διάλογο. Θέλουμε ένα συνέδριο που θα είναι εξωστρεφές, θα καλέσουμε να συμμετέχει και κόσμος που δεν ανήκει οργανικά σε εμάς. Την ίδια στιγμή οι πολιτικές εξλίξεις τρέχουν, η κυβέρνηση πολύ μεθοδικά εφαρμόζει το αντικοινωνικό της πρόγαμμα, έχουμε την ευθύνη παράλληλα να ασκήσουμε αντιπολίτευση και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και μέσα στην κοινωνία με τα κινήματα, για τα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας. Θέλουμε να πάμε σε όλη την Ελλάδα να μιλήσουμε με τους πολίτες για να δούμε πώς μπορούμε να εκφράσουμε σε πολιτικό επίπεδο τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ΟΤ εάν ο αρχηγός θα εκλεγεί από τη βάση ή από το συνέδριο απάντησε κατηγορηματικά: «Ο αρχηγός θα βγει από το συνέδριο, όχι από τη βάση. Τα λάθη του παρελθόντος δεν τα ξανακάνουμε».
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης