«Ο τουρισμός πληρώνει όλα αυτά τα δέκα χρόνια, που παράγει το ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
«Και με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο υποστηρίζει το ισοζύγιο εξαγωγών.
Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που συνδράμει σοβαρά, αυτήν τη στιγμή στην υπερανάπτυξη της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και δυστυχώς δεν βλέπουμε άλλους παραγωγικούς κλάδους, που αν το τουρισμός σταματήσει να το κάνει αυτό, θα μπορούσαν να πάρουν τη σκυτάλη για να σταματήσουν αυτή την ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ξενοδόχοι για εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Τα ζητούμενα έμειναν στο ράφι»
Ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι φέτος δεν υπάρχει η αισιοδοξία που υπήρχε πέρυσι, «καθώς φαίνεται τόσο η κόπωση των πελατών μας , της αγοραστικής τους δύναμης, σε συνδυασμό με οικονομική κόπωση της Ευρώπης και τη στασιμότητα, που είναι και οι μεγαλύτεροί μας πελάτες και όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο γεωπολιτικό περιβάλλον».
Υποστήριξε ότι η εικόνα φέτος είναι μικτή, αν και σε γενικές γραμμές θετική, με την αύξηση των αφίξεων να διαμορφώνεται στο 8%: σε κάποια αεροδρόμια όπως της Μυκόνου και της Σαντορίνης καταγράφεται μείωση, ωστόσο υπάρχουν και κάποια αεροδρόμια όπως της Μυτιλήνης που έχουν δει φοβερά νούμερα, για παράδειγμα αύξηση 40% στις αφίξεις.
«Στα ξενοδοχεία λόγω της ραγδαίας αύξησης που παρατηρείται στις κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης , δεν αποτυπώνεται αυτή τη αύξηση και υπολογίζουμε ότι σε γενικές γραμμές οι πληρότητες θα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα. Οπότε σε γενικές γραμμές ο τουρισμούς κινείται θετικά, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται δυστυχώς στα ξενοδοχεία», υπογράμμισε.
Πτώση για το 2025
Ερωτηθείς για τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2025 είπε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς, διευκρινίζοντας ότι το καλύτερο benchmark για να δούμε πώς θα πάει η χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι τον Νοέμβριο, η WTM,η έκθεση του Λονδίνου: «Αλλά οι tour operators μας λένε ότι είμαστε γύρω στο -10% με -15% σε σχέση με πέρυσι» είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση υπογράμμισε: «Εγώ δεν άκουσα κάποια μέτρο που να περιορίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση χθες, πέρα του ότι θα δοθούν κάποια κίνητρα για κάποιους ανθρώπους που θα θέλουν να μεταφερθούν στη μακροχρόνια μίσθωση και για κάποιο περιορισμούς σε περιοχές της Αθήνας».
Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη στρέβλωση που υπάρχει στην αγορά με το τέλος ανθεκτικότητας , υπενθυμίζοντας ότι η ΠΟΞ έχει ζητήσει να μεταφερθεί το βάρος του τέλους ανθεκτικότητας αναλογικά στα καταλύματα που μισθώνονται.
«Πρέπει να καταλάβουμε και εμείς τι ακριβώς είναι η βραχυχρόνια μίσθωση. Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, μιλάμε για περιορισμό ημερών και μας λένε ότι πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα, μιλάμε για ίση φορολόγηση και μας λένε ότι είναι οικονομία διαμοιρασμού. Πρέπει να ορίσουμε τελικά τι είναι η βραχυχρόνια μίσθωση» τόνισε.
Έσπευσε να τονίσει ότι δεν ζητούν να να απαγορευτεί τελείως η βραχυχρόνια μίσθωση: «Ωστόσο, όταν σε μια αγορά φιλοξενίας μέσα σε 5 χρόνια οι κλίνες έχουν αυξηθεί κατά 100% σε μία δραστηριότητα, ενώ οι κλίνες στα ξενοδοχεία κατά 3,5% διερωτώμεθα τι συμβαίνει και γίνεται αυτό», είπε διευκρινίζοντας ότι «μάλλον υπάρχει ένα κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο που λειτουργεί ως ασπίδα και αυτές οι επιχειρήσεις είναι καλύτερες, ή πιο οικονομικά παραγωγικές από κάποιες άλλες».
Το πρόβλημα του υπερτουρισμού
Τέλος ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η η Ελλάδα έχει πρόβλημα υπερτουρισμού, πλην ορισμένων περιοχών που παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα συνωστισμού σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο πιστεύουμε ότι με το τέλος το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση στην κρουαζιέρα μπορεί εν μέρει να λυθεί. «Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις υποδομές».
«Ακόμα και το τέλος ανθεκτικότητας, το οποίο ως τέλος θα έπρεπε να έχει μία μορφή ανταποδοτικότητας, προσπαθούμε να δούμε πού κατευθύνθηκαν τα χρήματα που πληρώθηκαν πέρυσι και ως προς τι υποστηρίζει την τουριστική δραστηριότητα» είπε, εξηγώντας «ότι η Ελλάδα αριθμητικά είναι πολύ πίσω σε σχέση με περιοχές που έχουν πρόβλημα υπερτουρισμού. Για παράδειγμα η Μαγιόρκα ένα νησί στο μέγεθος της Εύβοιας, έχει πέντε φορές τον πληθυσμό της Εύβοιας και δύο φορές τον τουρισμό της Κρήτης, που η Κρήτη είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη».
«Υπάρχει όμως ένα θέμα διαχείρισης ροών το οποίο εν μέρει το φροντίζουν οι tour operators, αλλά αυτό δυσχαιρένεται με τη βραχυχρόνια μίσθωση και τους πελάτες που έρχονται μεμονωμένα» πρόσθεσε.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης