Νέες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας δρομολογεί η κυβέρνηση.

Μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο διοικητής ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης τόνισε ότι «θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής το επίδομα ανεργίας, σημείωσε και είπε ότι θα γίνει πιο ανταποδοτικό και θα είναι εμπροσθοβαρές».

Επίδομα ανεργίας: Αυξημένο σε 10.000 δικαιούχους μέχρι τέλους του έτους

Το επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες γιατί η αιφνίδια απόλυση προκαλεί πολλούς κλυδωνισμούς στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Το επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, το επίδομα ανεργίας θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, ώστε κάποιος που δούλευε για πολλά χρόνια και συνεισέφερε σημαντικά στο σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας – μέσω των εισφορών που πλήρωνε – να έχει μεγαλύτερη στήριξη.


Σήμερα ένας εργαζόμενος με 30 χρόνια και ένας με μόλις 125 ημέρες εργασίας αν μείνουν άνεργοι θα πάρουν το ίδιο επίδομα με 509 ευρώ το μήνα και με διάρκεια επιδότησης 5 ως 12 μήνες. Με το νέο σύστημα ο στόχος είναι να μπει φρένο στην καταχρηστική λήψη του επιδόματος από ανέργους που συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις (125 ημέρες ασφάλισης για τους μισθωτούς και 100 ημέρες για τους οικοδόμους στο τελευταίο 14μηνο) και στη συνέχεια απασχολούνται χωρίς να το δηλώνουν.

Οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε 10.000 με 15.000 ανέργους και εντός του 2025

Παράλληλα, ο άνεργος που θα έχει περισσότερα χρόνια εργασίας θα επιδοτείται με ένα επιπλέον ποσό επιδόματος το οποίο θα είναι μεταβλητό, δηλαδή θα αυξάνεται όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που είχε ως εργαζόμενος και ανάλογα με τον μισθό. Το ανώτατο ύψος του επιδόματος (βασικό ποσό και έξτρα επίδομα ανάλογα με τα χρόνια) θα έχει πλαφόν περίπου στα 1.100 ευρώ.

Η φιλοσοφία του νέου επιδόματος βασίζεται στην «ανταμοιβή» όσων μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα με ένα έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

Εκτός από το έξτρα ποσό για όσους πλήρωσαν περισσότερες εισφορές, θα υπάρξουν νέα κριτήρια για τη διάρκεια καταβολής του και χρονικοί περιορισμοί στην καταβολή του για τους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε 10.000 με 15.000 ανέργους και εντός του 2025, θα ισχύσουν για όλους τους ανέργους που λαμβάνουν επίδομα. Από τους περίπου 848.000 εγγεγραμμένους ανέργους της ΔΥΠΑ για τον Ιούλιο του 2024, οι 139.000 παίρνουν επίδομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα 88η ΔΕΘ