Μεγαλύτερη ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα είναι τα δύο πλεονεκτήματα που βλέπει πλέον στην ευρωπαϊκή περιφέρεια η Societe Generale, η οποία μάλιστα συστήνει στους επενδυτές να προτιμήσουν τις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, από εκείνες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Μια σύσταση όμως που έρχεται ελαφρώς ετεροχρονισμένα σε σχέση με την ήδη εξελισσόμενη κίνηση πολλών funds, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, την οποία ανέλυσε πρόσφατα η Goldman Sachs, και διαπίστωσε ότι ειδικά η Ελλάδα, είναι μία αγορά όπου οι θέσεις των funds είναι overweight.

DBRS: Καθοριστική η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών για την αξιολόγηση της Ελλάδας

Μάλιστα, η έκθεσή τους είναι υπέρ του τραπεζικού κλάδου, ειδικά στην μετοχή της Εθνικής.

Societe Generale: Προτιμάμε την ευρωπαϊκή περιφέρεια

Σύμφωνα με την Societe Generale, οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα, σε σχέση με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Έτσι, τα περιθώρια ομολόγων θα μπορούσαν να συγκλίνουν περαιτέρω στις αποδόσεις των γαλλικών (το έχουν ήδη κάνει στην Πορτογαλία) και η δυναμική των κερδών (κυρίως στις τράπεζες) θα υποστηρίξει τις περιφερειακές μετοχικές αγορές.

Όπως εξηγεί η Societe Generale οι εκλογές έχουν σημασία στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι περιφερειακές πολιτειακές εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία, τα αποτελέσματα των οποίων δεν πρέπει να αναχθούν σε ομοσπονδιακές εκλογές, επιβεβαίωσαν την αποδυνάμωση του κυβερνώντος συνασπισμού.

Τόνισαν επίσης τον αυξανόμενο κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου, έναν άλλο αντίθετο άνεμο για την κυβέρνηση όσον αφορά τη θέσπιση της αναγκαίας οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της χώρας. Για τις αγορές, το σημαντικό σημείο είναι ο κανόνας του φρένου χρέους.

Αυτό γίνεται ολοένα και πιο κεντρικό ζήτημα στο διάλογο ενόψει των γενικών εκλογών, που θα διεξαχθούν το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Το spread του γαλλικού ομολόγου παραμένει αυξημένο πριν από τις κρίσιμες προθεσμίες, κυρίως αυτές που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2025.

Στη Γαλλία, η οποία επίσης βιώνει αυξανόμενο πολιτικό κατακερματισμό από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, η εκεχειρία των Ολυμπιακών Αγώνων και ο διορισμός πρωθυπουργού δεν μείωσαν την αβεβαιότητα.

Το spread του γαλλικού ομολόγου παραμένει αυξημένο πριν από τις κρίσιμες προθεσμίες, κυρίως αυτές που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2025.

Αντίθετα, η πολιτική στην περιφέρεια φαίνεται λιγότερο αβέβαιη, με υψηλότερη ανάπτυξη και πιο σταθερό πολιτικό σκηνικό από ό,τι στον πυρήνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα ηγεσία φέρνει επίσης σταθερότητα μετά από σχεδόν μια δεκαετία χαμένη από το Brexit.

Που τοποθετούνται τα κεφάλαια

Την ώρα λοιπόν που παραμένει στο επίκεντρο η συζήτηση σχετικά με τα οφέλη ή μη μιας πιθανής αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς σε αναπτυγμένη (με αφορμή τη νέα σύσταση της JP Morgan), η Goldman Sachs αναλύει τις θέσεις των funds στις επιμέρους αναδυόμενες αγορές, στις οποίες και κατατάσσεται το ΧΑ.

Και στην ανάλυσή της αυτή, εντοπίζει ότι τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές, είναι overweight στις ελληνικές τράπεζες και ειδικά στην Εθνική.

Ειδικά η μετοχή της Εθνικής συγκεντρώνει θέσεις από 57, μεταξύ των 200 μεγαλύτερων funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές