Με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από εννέα χρόνια τον Αύγουστο υποχώρησαν οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα, καθώς τα υποστηρικτικά μέτρα απέτυχαν να τονώσουν μια ουσιαστική ανάκαμψη στον τομέα των ακινήτων.

Οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2015, σε σύγκριση με την πτώση 4,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).

PwC: Βαριά καμπάνα για τον έλεγχο στην Evergrande

Σε μηνιαίους όρους, οι τιμές των νέων κατοικιών υποχώρησαν για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο μήνα, κατά 0,7%, αντιστοιχώντας σε μια πτώση τον Ιούλιο.

Η αγορά ακινήτων στην Κίνα

Η αγορά ακινήτων συνεχίζει να παλεύει με υπερχρεωμένους κατασκευαστές, ημιτελή διαμερίσματα και μειωμένη εμπιστοσύνη των αγοραστών, επιβαρύνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης του 5% για το έτος.

Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα θα μειωθούν κατά 8,5% το 2024 και θα μειωθούν κατά 3,9% το 2025, καθώς ο κλάδος αγωνίζεται να σταθεροποιηθεί.

Η αγορά προσβλέπει σε μια ισχυρότερη πολιτική

Η αγορά ακινήτων της Κίνας εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής μείωσης του πάτου, καθώς η ζήτηση, το εισόδημα και η εμπιστοσύνη των αγοραστών κατοικιών θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να ανακάμψουν, δήλωσε ο Zhang Dawei, επικεφαλής αναλυτής στην εταιρεία ακινήτων Centaline. «Η αγορά προσβλέπει σε μια ισχυρότερη πολιτική».

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10,2% και οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση τους πρώτους οκτώ μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν επίσης το Σάββατο.

Οι τιμές στις πόλεις

Οι Κινέζοι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν εντείνει τις προσπάθειες για τη στήριξη του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και της μείωσης του κόστους αγοράς κατοικιών, γεγονός που έχει εν μέρει αναζωογονήσει τη ζήτηση στις μεγάλες πόλεις.

Οι μικρότερες πόλεις, που αντιμετωπίζουν λιγότερους περιορισμούς αγοράς κατοικιών και έχουν υψηλά επίπεδα απούλητων αποθεμάτων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχές για την εξισορρόπηση της ζήτησης και της προσφοράς σε διάφορες περιοχές.

Από τις 70 πόλεις που ρωτήθηκαν από την NBS, μόνο δύο ανέφεραν κέρδη σε μηνιαία και ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Μείωση επιτοκίων

Η Κίνα ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια για περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμή στεγαστικά δάνεια ήδη από αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Για να υποστηριχθούν οι περικοπές των στεγαστικών επιτοκίων, είναι πιθανή μια μείωση του πενταετούς δανειακού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο, που θα συμπληρωθεί με περικοπή κατά 20 μονάδες βάσης της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού (MLF) και κατά 50 μονάδες βάσης στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR), δήλωσαν οικονομολόγοι της ANZ. σε ερευνητικό σημείωμα την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή