Η σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα για κυριαρχία στην ανάπτυξη και διακίνηση μικροτσίπ συμπαρασύρει τώρα την Ευρώπη και την Ασία δημιουργώντας προοπτικές γενικευμένου πολέμου στον κλάδο.

Μόλις την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τον έλεγχο αδειοδοτήσεων για πωλήσεις εξοπλισμού κατασκευής μικροτσιπ από την εταιρεία της χώρας ASML, ευθυγραμμίζοντας ουσιαστικά την πολιτική της με αυτή των ΗΠΑ.

Τα τσιπ είναι ο νέος… μαύρος χρυσός – Πώς αλλάζει τον επιχειρηματικό χάρτη

Η Ουάσιγκτον μέχρι τώρα επόπτευε μονομερώς τις πωλήσεις τέτοιας τεχνολογίας, ως μέρος στρατηγικής εκστρατεία να περιορίσουν οι ΗΠΑ την πρόσβαση σε κινεζικές εταιρείες μικροτσίπ προηγμένης τεχνολογίας.

Η εν λόγω τεχνολογία, τα εργαλεία λιθογραφίας εμβάπτισης υψυλής υπεριώδους τεχνολογίας DUV (Deep Ultraviolet immersion lithography tools) της ASML με τις κωδικές ονομασίες 1970i και 1980i, είναι από τα πιο προηγμένα προϊόντα της για την κατασκευή μικροτσίπ. Η ASML προειδοποιεί τώρα τους πελάτες της στην Κίνα να μην αναμένουν την παράδοση αυτών των εργαλείων. Επίσης υπό την πίεση των ΗΠΑ η ολλανδική κυβέρνηση δεν επέτρεψε ποτέ στην ASML να στείλει τα καλύτερα εργαλεία της, τα επονομαζόμενα EUV της σε πελάτες στην Κίνα. Η πολύ προηγμένη τεχνολογία της ASML χρησιμοποιεί λέιζερ για να κατασκευαστούν τα μικροσκοπικά κυκλώματα μικροτσίπ σε διάφορες γραμμές παραγωγής.

Απειλές σε Ολλανδία

Η Κίνα από την πλευρά της μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης αλλά και κρατικών αξιωματούχων, απειλεί ευθέως την Ολλανδία αλλά την Ιαπωνία, χώρα με επίσης προηγμένη παραγωγή μικροτσίπ που συντάσσεται με τις ΗΠΑ-ζητώντας από τις χώρες αυτές να μην αποδεχτούν τα αιτήματα της Ουάσιγκτον να ενισχύσουν τους ελέγχους εξαγωγής τεχνολογίας μικροτσιπ. Πριν την απόφαση της Ολλανδίας οι Global Times, επίσημο όργανο Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφερε ότι εάν η ολλανδική κυβέρνηση ακολουθούσε την εντολή της Ουάσιγκτον να σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης στα εργαλεία DUV στην Κίνα, το Πεκίνο θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα. Τέτοια αντίποινα θα μπορούσαν να είναι επιβολή περιορισμών στο εμπόριο ή η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών και η επανεκτίμηση της συνεργασίας της Κίνας με την Ολλανδία, ανέφερε η ίδια πηγή.

Κόντρα και με Ιαπωνία

Αξιωματούχοι της Κίνας φέρονταν επίσης την προηγούμενη εβδομάδα να προειδοποιούν εταιρείες στην Ιαπωνία ότι το Πεκίνο θα αντιδράσει εάν το Τόκιο αυξήσει τους ελέγχους εξαγωγών μικροτσίπ, ανέφερε το Bloomberg. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης πως στελέχη της Toyota Motor εξέφραζαν την εκτίμηση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ιαπωνία ότι η Κίνα θα σταματήσει την πρόσβαση της Ιαπωνίας σε κρίσιμα ορυκτά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή αυτοκινήτων.

Στο παιχνίδι και η Νότιος Κορέα

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται και η Νότιος Κορέα που είναι ένας ακόμη από τους μεγάλους κατασκευαστές μικροτσίπ. Από τα τέλη Ιουλίου κυκλοφορούσαν φήμες ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξέταζε να επεκτείνει την κάλυψη της ειδικής νομοθεσία ελέγχου ευαίσθητων εξαγωγών – του Foreign Direct Product Rule, ή FDPR που πρωτοδημιουργήθηκε το 1959. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα μπορεί τώρα να αποκτήσει μικροτσιπ υψηλής ποιότητας μνήμης και υψηλού εύρους ζώνης (HBM) που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα μέσω χωρών όπως το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊβάν. ΟΙ ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα μπορεί να αποκτήσει από τις χώρες αυτές και προηγμένα μικροτσίπ και εξοπλισμό για μικροτσίπ από Ιαπωνία και Ολλανδία αντίστοιχα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Κίνα έχει προχωρήσει τόσο στις σχετικές τεχνολογίες, με βοήθεια και από τη Δύση τα προηγούμενα έτη, που βρίσκεται μόνο τρία χρόνια μακριά πριν να πιάσει τις τεχνολογίες του κορυφαίου κατασκευαστή μικροτσίπ στην Ταϊβάν, της Taiwan Semiconductor Mfg. Co. (TSMC). Την εκτίμηση αυτή κάνει η εταιρεία TechanaLye με έδρα το Τόκιο η οποία ανακάλυψε επεξεργαστή από νέο smartphone της Huawei που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο ο οποίος ανταγωνίζεται σε ικανότητα επεξεργασίας τα μικροτσιπ της TSMC, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nikkei Asia. Η TechanaLye ειδικεύεται στο να αποσυναρμολογεί ηλεκτρονικές συσκευές και να αναλύει την τεχνολογία των εξαρτημάτων τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή