Έφεση εναντίον της καταδίκης του για απάτη άσκησε ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ζητώντας νέα δίκη και κατηγορώντας τον δικαστή που επέβλεπε την υπόθεσή του ότι ήταν άδικα μεροληπτικός εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε τον Μπάνκμαν-Φριντ για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας που συνδέονται με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων του τον Νοέμβριο του 2022. Τον Μάρτιο, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Λιούις Κάπλαντης Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (SDNY) καταδίκασε τον Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για τα εγκλήματά του.

Στη φυλακή για 25 χρόνια ο βασιλιάς των crypto για απάτη δισεκατομμυρίων

Η προσφυγή του Μπάνκμαν-Φριντ

Στην προσφυγή 102 σελίδων που κατατέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο δεύτερο περιφερειακό εφετείο, οι δικηγόροι του Μπάνκμαν-Φριντ υποστήριξαν ότι ο δικαστής Κάπλαν ήταν άδικος με τον ιδρυτή του FTX καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, κάνοντας «προσβλητική σχόλια που υπονομεύουν την υπεράσπιση» και «περιγελώντας» την κατάθεσή του μπροστά στους ενόρκους.

«Ο Sam Bankman-Fried δεν θεωρήθηκε ποτέ αθώος», έγραψε η δικηγόρος του, Alexandra Shapiro στην κατάθεση. «Θεωρήθηκε ένοχος από τον δικαστή που προήδρευσε στη δίκη του». Η Shapiro ανέλαβε την εξουσία από τους δικηγόρους του Bankman-Fried, Mark Cohen και Christian Everdell, μετά την καταδίκη του.

Στην έφεση γίνεται επίσης αναφορά για μπλοκάρισμα ορισμένων επιχειρημάτων υπεράσπισης από τον δικαστή, για τη μαρτυρία για τις καλές επενδύσεις του Μπάνκμαν-Φριντ (όπως η Anthropic) και για άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι δικηγόροι του κατήγγειλαν επίσης διαδικαστικές παραβιάσεις, λέγοντας ότι ο δικαστής διέταξε μια «παράνομη» κατάσχεση και ότι « ο Μπάνκμαν-Φριντ στερήθηκε εσφαλμένα το υλικό του Brady» – στοιχεία που θα ευνοούσαν την υπεράσπιση.

Οι δικηγόροι του 32χρονου είχαν προτείνει ελαφρύτερη ποινή κάθειρξης 6,5 ετών. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει μια πολύ πιο βαριά φυλάκιση 40-50 ετών.

Αρκετοί από τους στενότερους φίλους και συναδέλφους του Μπάνκμαν-Φριντ – συμπεριλαμβανομένων της πρώην κοπέλας του Caroline Ellison, του Nishad Singh, του Gary Wang και του Ryan Salame – κατέθεσαν εναντίον του κατά τη διάρκεια της δίκης του και ομολόγησαν την ενοχή τους για τις δικές τους κατηγορίες για απάτη. Ο Salame καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκιση τον Μάιο. Η Έλισον πρόκειται να καταδικαστεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η γραμμή υπεράσπισης

Η υπεράσπισή του, καθώς και οι υποτιθέμενοι λόγοι προσφυγής του, βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην αποζημίωση πελατών που επιτεύχθηκε από το FTX. Ο Bankman-Fried επέμεινε ότι το χρηματιστήριο που κατέρρευσε δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα αφερέγγυο και ισχυρίστηκε ότι πιέστηκε να κηρύξει πτώχευση πρόωρα από την ομάδα της εκκαθάρισης, συμπεριλαμβανομένου του CEO John J. Ray III και της δικηγορικής εταιρείας Sullivan & Cromwell.

Στην έφεσή του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του επέκρινε απόφαση του δικαστή Κάπλαν που εμπόδισε τον Μπάνκμαν-Φριντ να πει στους ενόρκους ότι οι πελάτες της FTX δεν είχαν χάσει χρήματα, επειδή αναμενόταν να τα πάρουν πίσω στη διαδικασία πτώχευσης.

«Η κυβέρνηση παρουσίασε έτσι ένα ψευδές αφήγημα ότι οι πελάτες, οι δανειστές και οι επενδυτές της FTX είχαν χάσει οριστικά τα χρήματά τους», έγραψε η δικηγόρος του Μπάνκμαν-Φριντ. «Οι ένορκοι είχαν τη δυνατότητα να δουν μόνο τη μισή εικόνα».

Η ομάδα υπεράσπισης ισχυρίστηκε επίσης ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργάστηκε με την εταιρεία εκκαθάρισης πιο στενά από ό,τι επιτρεπόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή