Η Sanae Takaichi, υπουργός οικονομικής ασφάλειας της Ιαπωνίας και επικρατέστερη υποψήφια στην κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, όπως αναφέρει το Reuters, είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να αυξήσει ακόμη τα επιτόκια, καθώς η οικονομία βρίσκεται στο μεταίχμιο της εξόδου από τη στασιμότητα.

«Η οικονομία έχει μόλις αρχίσει να ανακάμπτει και βρίσκεται στο μεταίχμιο της πλήρους εξάλειψης της αποπληθωριστικής νοοτροπίας, οπότε δεν πρέπει να σφίξουμε τη δημοσιονομική πολιτική» εξήγησε η Takaichi, η οποία αναδεικνύεται σε ισχυρή υποψήφια για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), στο προσωπικό της κανάλι στο Youtube.

Ιαπωνία: Τα επιτόκια κρίνουν τον νέο πρωθυπουργό

Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός των καταναλωτών μπορεί να υπερβαίνει τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) για 2%, αλλά ο δείκτης που εξαιρεί την επίδραση των νωπών τροφίμων και της ενέργειας δεν έχει ακόμη υπερβεί αυτό το επίπεδο, πρόσθεσε.

«Η Ιαπωνία δεν έχει ακόμη επιτύχει την ισορροπημένη κατάσταση όπου η αύξηση του πληθωρισμού συνοδεύεται από υψηλότερους μισθούς και ισχυρότερη κατανάλωση», είπε.

«Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν πρέπει να μειώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες. Τα επιτόκια δεν θα πρέπει επίσης να κινηθούν προς τα πάνω», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για την ανάγκη να ενισχυθεί το καταναλωτικό αίσθημα.

Η κούρσα διαδοχής για την πρωθυπουργία

Το LDP θα εκλέξει νέο ηγέτη στις 27 Σεπτεμβρίου, με τον νικητή να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία λόγω της πλειοψηφίας του κόμματος στο κοινοβούλιο.

Ο νυν πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραιτηθεί από επικεφαλής του LDP τον Σεπτέμβριο, τερματίζοντας ουσιαστικά μια τριετή θητεία στην ηγεσία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η BOJ εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο και αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο 0,25% τον Ιούλιο, καθώς εκτιμά  ότι η οικονομία σημειώνει πρόοδο προς τη διαρκή επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%.

Ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda έχει δηλώσει την ετοιμότητα της τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει γύρω στο 2% τα επόμενα χρόνια συνοδευόμενος από σταθερή αύξηση των μισθών, όπως προβλέπει σήμερα.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η BOJ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια φέτος, με περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών να ποντάρουν σε αύξηση τον Δεκέμβριο. Κανείς από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δεν προέβλεψε αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή