Αν τα φορολογικά σχέδια της υποψηφίας για τον Λευκό Οίκο Κάμαλα Χάρις υλοποιηθούν, οι αγορές θα καταρρεύσουν και θα έρθει ύφεση, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος των hedge funds, Τζον Πόλσον,  ο οποίος έγινε γνωστός ποντάροντας ενάντια στην στεγαστική αγορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ο οποίος είναι σήμερα εξέχων υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλουν να αυξήσουν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21 σε 28%, θέλουν να αυξήσουν τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 39% και στη συνέχεια θέλουν να προσθέσουν έναν φόρο στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη 25%,» είπε χαρακτηριστικά ο Πόλσον σε συνέντευξή του στο CNBC. «Πιστεύω ότι αν εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, θα δούμε συντριβή στις αγορές, χωρίς αμφιβολία».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών πρότεινε φόρο 28% στα μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου για κάθε νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, χαμηλότερο από το ποσοστό 39,6% που όρισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2025.

Pespico, Paramount, Ford «ψηφίζουν» Κάμαλα Χάρις – Επιστολή στήριξης από 88 CEOs

Εν τω μεταξύ, η Χάρις ενέκρινε τις αυξήσεις φόρων που πρότεινε ο Μπάιντεν, οι οποίες περιλαμβάνουν φόρο 25% στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη για νοικοκυριά αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό ως ελάχιστος φόρος δισεκατομμυριούχων. Ωστόσο, άτομα κοντά στην Χάρις, συμπεριλαμβανομένου του επενδυτή Μαρκ Κιούμπαν, έχουν πει ότι δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη και υπάρχουν αμφιβολίες εάν κάποιο τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να περάσει από το Κογκρέσο.

Ο Πόλσον έγινε γνωστός αφού έβαλε ένα τεράστιο στοίχημα ενάντια σε στεγαστικά ομόλογα πριν από την οικονομική κρίση

Τα κέρδη του Πόλσον

Ο 68χρονος επενδυτής πιστεύει ότι η οικονομία θα μπορούσε γρήγορα να οδηγηθεί σε ύφεση, εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για τη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών.

«Εάν η ομάδα Μπάιντεν-Χάρις όντως εκλεγεί  και εφαρμόσει αυτό που υπάρχει στην πλατφόρμα τους, που είναι ένας φόρος στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, αυτό θα προκαλέσει μαζικές πωλήσεις σπιτιών, μετοχών, εταιρειών, έργων τέχνης και αυτό θα μπορούν να μας ρίξει αμέσως σε ύφεση, οπότε ελπίζουμε ότι αν εκλεγούν, δεν θα το επιδιώξουν», είπε.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές στρατηγικής της Wall Street πιστεύουν ότι η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 21% όπου τους μείωσε ο Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει τα κέρδη της εταιρείας S&P 500 και να επιβαρύνει τις τιμές των μετοχών, αλλά καμία από τις μεγάλες εταιρείες δεν είπε ότι θα προκαλέσει υποχώρηση στο μέγεθος που ο Πόλσον περιγράφει.

Υπάρχει επίσης κάποια ανησυχία ότι τα οικονομικά σχέδια του Τραμπ δεν θα είναι τόσο φιλικά προς την αγορά όσο πιστεύει ο Πόλσον, με τους προτεινόμενους δασμούς να αναζωπυρώνουν τον πληθωρισμό και με περισσότερες φορολογικές περικοπές που διευρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ο Πόλσον υποστήριξε στο CNBC ότι οι δασμοί δεν θα ήταν πληθωριστικοί εάν στοχεύονταν σωστά. Ο επενδυτής είπε επίσης ότι οι χαμηλότεροι φόροι θα πυροδοτήσουν οικονομικά κέρδη που συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων και στην κάλυψη του ελλείμματος.

Το hedge fund John Polson & Co

Ο 65χρονος είναι αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος το 1994 ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία hedge fund, την Paulson & Co, και κέρδισε 20 δισεκατομμύρια δολάρια ποντάροντας ενάντια στις υποθήκες υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής φούσκας του 2007. Το hedge funds του Τζον Πόλσον διαχειριζόταν στο απόγειό του κεφάλαια ύψους 36 δισ. δολαρίων.

Ο Πόλσον δημιούργησε το hedge fund επενδύοντας σε συγχωνεύσεις εταιρειών, ένα στοίχημα το οποίο θεωρείται απόλυτα ασφαλές και ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορούσε να του αποφέρει μεγάλα κέρδη. Η πρώτη φορά που πρόσεξε ότι κάτι πήγαινε στραβά με την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ ήταν το 2006, με τις τιμές να ενισχύονται κατά εντυπωσιακό τρόπο σε μία τετραετία. Μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσαν ότι η μέση αύξηση στις τιμές ακινήτων μεταξύ 1975 και 2000 ήταν 1,4%, ενώ από το 2005 έως και το 2005 είχε φθάσει στο εντυπωσιακό 7%.

Καμία πτώση δεν φαινόταν στον ορίζοντα, αλλά ο Πόλσον ήταν βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα αυτή θα συνέβαινε. Και τελικά; Αποφάσισε να σορτάρει μία αγορά που άνθιζε και ταυτόχρονα είχε πείσει τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street να του πουλήσουν Credit Default Swaps (CDS), ένα επενδυτικό εργαλείο που δρα ως «ασφάλεια» έναντι ριψοκίνδυνων επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα κέρδιζε, κάτι που τελικά συνέβη, δεκάδες δισ. δολάρια, εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων άρχιζαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων τους και τελικά αυτά γίνονταν «κόκκινα».

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Στις αρχές του 2010 ο Πόλσον εμφανίστηκε στην Ελλάδα και αγόρασε ελληνικές μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, στην Alpha Bank και στην ΕΥΔΑΠ. Η παρουσία του ως του μεγαλύτερου ιδιώτη μετόχου τάραξε αρκετά τα τραπεζικά… νερά.

Σε συνέδριο το 2020 που είχε διοργανώσει η Capital Link, ο μεγαλοεπενδυτής ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση οδήγησε πολύ καλά τη χώρα μέσα από την κρίση και την έχει βάλει σε θέση ετοιμότητας για την ανάκαμψη. Δεν είχε παραλείψει να αναφέρει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας, καθώς θεωρούσε ότι οι τοποθετήσεις κάποια στιγμή θα αποδειχθούν κερδοφόρες. Μάλιστα, εκτός από τις μετοχές είχε αναφερθεί στις επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα.

Ο μεγαλοεπενδυτής μείωσε τη συμμετοχή του στην Alpha Bank. Ειδικότερα, το ποσοστό του Τζον Πόλσον, με βάση την ανακοίνωση της τράπεζας στο ΧΑ, υποχώρησε κάτω από το 5% και ο επενδυτής δεν αναφέρεται πλέον στους σχετικούς πίνακες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις