Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο ZDF στις 8 Σεπτεμβρίου δήλωσε πως «πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βγούμε πιο γρήγορα από αυτή την εμπόλεμη κατάσταση και να επιτύχουμε την ειρήνη». Ωστόσο, δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Η συντηρητική αντιπολίτευση αντέδρασε πάντως έντονα. «Η κίνηση του καγκελαρίου ήταν προβλέψιμη διότι ταιριάζει με τη στρατηγική μερίδας του SPD να ωθήσει την Ουκρανία σε μια εικονική ειρήνη, που θα καθορίζεται από τη Ρωσία», δήλωσε στην εφημερίδα Bild ο Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του CDU.

Γερμανία: Γιατί ο Σολτς δεν μπορεί να ξαναβάλει μπρος την οικονομία

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Γιούργκεν Χαρντ τόνισε στην Berliner Zeitung ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη χάρη στον Πούτιν από το να αναγκάσει την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ αυτός συνεχίζει να δολοφονεί στο Ντονμπάς».

Οι Πράσινοι, οι οποίοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι επίσης επιφυλακτικοί, αν και θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι απαραίτητες, μεταξύ άλλων με τη μορφή ειρηνευτικών διασκέψεων.  Οι Φιλελεύθεροι είναι και αυτοί επιφυλακτικοί. Ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του FDP, Ούλριχ Λέχτε, δήλωσε: «’Αλλη μια εικονική ειρήνη, όπως έγινε με τη συμφωνία Μινσκ ΙΙ, είναι εντελώς απαράδεκτη κατά την άποψή μου».

Η ιδέα του Γερμανού καγκελάριου να φέρει την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί πάντως έκπληξη για τους πολιτικούς παρατηρητές. Οι μεγάλες ήττες που υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες σε Σαξονία  και Θουριγγία  είναι πιθανό να είναι και ένας από τους λόγους για την πρόταση του καγκελαρίου, όπως επίσης και οι επερχόμενες εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, που θα διεξαχθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι τοπικές εκλογές στη Γερμανία και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο αντέδρασε επιφυλακτικά στην πρόταση του Όλαφ Σολτς για ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν υπάρχουν προς το παρόν οι προϋποθέσεις για την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Deutsche Welle

Λένα Κρόμαλ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πώς η Ρωσία επηρεάζει εκλογές σε όλο τον κόσμο
Επικαιρότητα |

Πώς η Ρωσία επηρεάζει εκλογές σε όλο τον κόσμο

Ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Εκτιμάται ότι η Μόσχα έχει συχνά επιχειρήσει να υπονομεύσει τη νομιμότητα των δημοκρατικών εκλογών σε όλο τον κόσμο