Θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αναμένεται να επανέλθει στο ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών από τις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Τόσο η Axia όσο και η Euroxx της δίνουν σύσταση buy και overweight, με τις τιμές στόχους να είναι στα 6,90 και 6,80 ευρώ αντίστοιχα.

«Πράσινο» για την εισαγωγή στο ΧΑ από τους μετόχους στην Τράπεζα Κύπρου

Τι εκτιμά η AXIA για την Τράπεζα Κύπρου

Σύμφωνα με την AΧΙΑ, μετά την παρουσίαση ενός πολύ ισχυρού συνόλου αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου, η Τράπεζα Κύπρου (BOCH) αποκάλυψε τους επικαιροποιημένους στρατηγικούς της στόχους για την περίοδο του 2024-25, με έμφαση στη βιώσιμη κερδοφορία με γνώμονα τον ανθεκτικό δείκτη επιτοκιακών εσόδων (NII), την ισχυρή καθαρή δημιουργία εσόδων από προμήθειες και τη διαφοροποίηση των εσόδων , ιδίως μέσω της επέκτασης των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίσεων ζωής και ζημιών).

Ο όμιλος στοχεύει επίσης στη διατήρηση της αυστηρής διαχείρισης κόστους, στοχεύοντας σε δείκτη απόδοσης <35% και <40% για το 2024 και το 2025, αντίστοιχα και αναμένει ένα ευνοϊκό περιβάλλον όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, με κόστος κινδύνου περίπου. 40 μ.β. και 40-50 μ.β. για την ίδια διετία.

Η BOCH έχει αναθεωρήσει τις προσδοκίες της για το RoTE, στοχεύοντας σε >19% το 2024, κάτι που η AΧΙΑ θεωρεί εφικτό τα τελευταία χρόνια σε ένα περιβάλλον ομαλοποίησης των επιτοκίων.

Επιπλέον, χαιρετίζει την πρόθεση της διοίκησης να εισαχθεί στο ΧΑ και να διαγραφεί από το LSE με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας και την ενίσχυση της προβολής του ομίλου στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η AΧΙΑ βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή το 2024 και το 2025 25 κατά +13% και +1% ώστε να αντικατοπτρίζουν ελαφρώς υψηλότερα έσοδα (που προέρχονται τόσο από πηγές NII όσο και από μη NII) και χαμηλότερο κόστος κινδύνου.

Έτσι, αύξησε την τιμή στόχο στα 6,90 ευρώ (από 5,90 ευρώ) και διατήρησε τη σύσταση για Αγορά, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται με 0,90x σε όρους P/TE βάσει των εκτιμήσεων για το 2025, με προβλεπόμενο RoTE 17,8%, υποδηλώνοντας ανοδικό περιθώριο +41,4% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Τι σηματοδοτεί η επανεισαγωγή στο ΧΑ

Η εισαγωγή στο ΧΑ υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη μετοχική αξία της Τράπεζας Κύπρου, κατά την Axia. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου, ο όμιλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισαχθεί στο ΧΑ και να διαγραφεί από το LSE για τη βελτίωση της ρευστότητας στις κοινές μετοχές και την ενίσχυση της προβολής του στην αγορά, κάτι το οποίο η Axia χαιρετίζει, καθώς υπήρχαν προβλήματα ρευστότητας με την εισαγωγή στο LSE

Η κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων, εκτιμά η Axia. Με περίπου 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, η εισαγωγή στο ΧΑ στοχεύει στην άντληση περίπου 400 εκατ. ευρώ και στην αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της εισαγωγής του ΧΑ περιλαμβάνουν την ενίσχυση του προφίλ του ομίλου μεταξύ της σχετικής επενδυτικής βάσης της περιοχής, επιτρέποντας στους επενδυτές να συγκρίνουν ευκολότερα την απόδοσή του με περιφερειακές τραπεζικές, όπως οι ελληνικές, προσελκύοντας μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές στο πιο εξειδικευμένο οικοσύστημα της αγοράς του ΧΑ, και δημιουργώντας διαχρονικά ευκαιρίες ένταξης σε διάφορους δείκτες.

Τι εκτιμά η Euroxx

Θετική παραμένει και η Euroxx για την Τράπεζα Κύπρου μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου, την αναβάθμιση της καθοδήγησης από τη διοίκηση και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά την άποψή της, οι μετοχές προσφέρουν έναν ελκυστικό συνδυασμό χαμηλών πολλαπλασίων (P/E 5,7x το 2025), ισχυρές αποδόσεις (ROTE περίπου 15% το 2025), υψηλούς δείκτες κεφαλαίου (αναλογία CET1 >18% τον Ιούνιο του 2024 ) και μια ευκαιρία για σταθερές συνολικές διανομές (βιώσιμες αποδόσεις περίπου 10% ετησίως σε μερίσματα ή/και εξαγορές).

Επίσης, η Euroxx αναβάθμισε ξανά τις προβλέψεις καθαρών κερδών κατά μέσο όρο κατά 13% στην τριετία έως το 2026. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο NII λόγω βραδύτερων από το αναμενόμενο περικοπών επιτοκίων και ενός καλά διαχειριζόμενου κόστους καταθέσεων. Η διοίκηση καθοδηγεί τώρα ότι το ROTE για το 2024 αναμένεται σε >19%.

Η διοίκηση στοχεύει επίσης μια αναλογία αποπληρωμής από τα κέρδη του 2024 στο υψηλότερο επίπεδο του εύρους, δηλαδή στο 50% (προηγουμένως στο εύρος 30-50%).

Θετικός καταλύτης η εισαγωγή στο ΧΑ

Η εισαγωγή στο ΧΑ είναι θετικός καταλύτης, επιβεβαιώνει και η Euroxx, καθώς μπορούν να βελτιώσουν τη ρευστότητα εν όψει του σχετικά χαμηλού Μέσου Ημερήσιου Όγκου Συναλλαγών (ADTV) στο LSE. Η τρέχουσα 3μηνη ADTV είναι κάτω από 0,4 εκατ. ευρώ. Στο ΧΑ, η μετοχή της Κύπρου μπορεί να στοχεύσει διαχρονικά στην ένταξη στον Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ με σχετικά υψηλό βάρος, εκτιμά η Euroxx.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις