Η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των πολιτών γεγονός που αποτυπώνεται στις τσέπες των πολιτών αλλά και στις έρευνες κοινής γνώμης. Η δυσαρέσκεια δεν κάμπτεται από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι γίνεται ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν αλλά και οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ δεν φαίνεται να έπεισαν.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με το ελαιόλαδο να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024 παρουσίασε αύξηση 0,3%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τρέχει το ίδιο διάστημα με ρυθμό 3,2%.

Πληθωρισμός: Γιατί απομακρύνεται ο στόχος του 2%

Στο μεταξύ, οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.

Οι πρωταθλητές της ακρίβειας (Αύγουστος 2023/2024)

  • ελαιόλαδο+ 49,1 %
  • φυσικό αέριο+ 28,0 %
  •  αεροπορικά εισιτήρια+ 27,3 %
  • ασφάλιστρα υγείας+ 14,0 %
  •  δημητριακά+ 11,2 %
  • ψάρια+ 11,3 %
  • ρεύμα: +9,7%
  • ξενοδοχεία + 7,6 %
  • πακέτα διακοπών + 7,2 %
  • αναψυκτικά – χυμοί + 6,9 %
  • εστιατόρια + 6,7 %

Αγωνία για την τιμή του ελαιολάδου

Σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή του ελαιολάδου τη σεζόν 2024-25, Λάκωνας ελαιοπαραγωγός υπήρξε πρόσφατα επιφυλακτικός. «Επειδή φέτος είναι μια καλύτερη χρόνια σε σχέση με την περσινή, θεωρώ θα ξεκινήσει από τα 7-7,5 ευρώ το κιλό, να φεύγει από τον παραγωγό. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών για τον καταναλωτή. Θα πρέπει να δούμε πού γίνεται το ‘’λάθος’’ με τους μεσάζοντες», υπογράμμισε (MEGA).

Ο λογαριασμός… δεν βγαίνει

Όπως όλα δείχνουν, τα νοικοκυριά έχουν μπροστά τους ένα θερμό φθινόπωρο, με τους λογαριασμούς του Σεπτέμβρη να είναι παραδοσιακά φουσκωμένοι. Στα πάγια έξοδα – για στέγαση, διατροφή, καύσιμα, ενέργεια, προστίθενται οι επιπλέον δαπάνες που φέρνει το ξεκίνημα της σχολικής ή ακαδημαϊκής χρονιάς για τις οικογένειες με παιδιά.

Η οριακή άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο, η  νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και η περεταίρω διολίσθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντείνουν τις ανησυχίες για όσα έπονται.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα των πολιτών είναι ο χρόνος διάρκειας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, καθότι υπάρχει μια 3ετής και πλέον συνθήκη υψηλής ακρίβειας. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% και το 2026.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι από το φετινό 3% θα «πέσει» στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026. Το παραπάνω στοιχείο είναι άκρως ανησυχητικό διότι αποτυπώνει ότι ούτε το 2026 θα πιάσουμε τον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ακρίβεια

Μάλιστα, οι Έλληνες παραγωγοί προειδοποιούν ότι τα «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Καθώς το άνυδρο και εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής, δημιουργούνται βάσιμοι φόβοι για ελλείψεις, και αναπόφευκτες ανατιμήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς από τη νέα συγκομιδή θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει η όχι αποκλιμάκωση στις τιμές.

Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα

Θα πρέπει να σημειώσουμε, επειδή πέρυσι σημειώθηκαν πολύ υψηλές ανατιμήσεις, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα είναι ονομαστικά χαμηλότερος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Το καλύτερο σενάριο είναι η υποχώρηση κάποιων επί μέρους δεικτών και το επικρατέστερο η συνέχιση των ανατιμήσεων με πιο ήπιο ρυθμό.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία