Ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών με νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Export Credit Greece (ECG), μετά την επιτυχημένη «στρατηγικής σημασίας» συμμετοχή της στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Με δύο καινοτόμα προΐόντα, το Top Up και το Attica Export, που ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές, ο ελληνικός οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων δίνει τη δυνατότητα στις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις διεθνείς ευκαιρίες και να δραστηριοποιούνται, με ασφάλεια, σωστή καθοδήγηση και επιτυχία, εκτός συνόρων.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τις εξαγωγές πιο προσιτές σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς: την επιτυχία του ελληνικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν βάζουμε όρια στη δραστηριότητά τους. Η βασική μας αρχή είναι να “ακολουθούμε τον εξαγωγέα”, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες του», τονίζει ο CEO της Export Credit Greece (ECG), Γρηγόρης Σταματόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλώντας αναλυτικά για τις νέες υπηρεσίες, τα επόμενα βήματα και τους στόχους του Οργανισμού.

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γρηγόρη Σταματόπουλου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Σοφία Αραβοπούλου

ΕΡ: Κύριε Σταματόπουλε, η Export Credit Greece είχε δυναμική παρουσία στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ποιοι ήταν οι στόχοι σας στη φετινή διοργάνωση;

Η συμμετοχή μας στη ΔΕΘ είχε για εμάς στρατηγική σημασία, καθώς στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και να παρουσιάσουμε τα νέα εργαλεία και προϊόντα που αναπτύσσουμε για τη στήριξή τους. Η 88η ΔΕΘ ήταν η ιδανική πλατφόρμα για να συναντήσουμε από κοντά επιχειρηματίες, φορείς και θεσμικούς συνεργάτες και να τους ενημερώσουμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες και να τους στηρίξουμε έμπρακτα.

ΕΡ: Αναφερθήκατε σε νέα προϊόντα. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά;

Φυσικά. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πλέον η ECG προσφέρει στην ελληνική αγορά το καινοτόμο προϊόν Top Up, το οποίο ανήκει στον πυλώνα των εξαγωγικών πιστώσεων. Μέσω του Top Up η ECG μπορεί να αυξήσει το πιστωτικό όριο, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ του αιτηθέντος και του εγκριθέντος ορίου από τον ασφαλιστή πρώτης σειράς. Σε κάθε περίπτωση, το εγκριθέν από την ECG πιστωτικό όριο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που χορηγεί ο ασφαλιστής πρώτης σειράς. Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης είναι η αύξηση του επί πιστώσει ασφαλισμένου κύκλου εργασιών, η μεγιστοποίηση της κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου, η αύξηση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, η δυνατότητα διείσδυσης σε νέες αγορές, η εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση και η αποζημίωση εντός μόλις 30 ημερών από την προσκόμιση στην ECG της συμφωνίας απαιτήσεων του ασφαλιστή πρώτης σειράς.

Eπιπλέον, η Export Credit Greece συνεργάζεται πλέον με την Attica Bank, που διαθέτει στην αγορά το νέο χρηματοδοτικό προϊόν, Attica Export, το οποίο ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις ρευστότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές με ευνοϊκούς όρους και fast track διαδικασίες αξιολόγησης, έγκρισης και εκταμίευσης. Η κάλυψη των αναγκών των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε κεφάλαιο κίνησης μέσω της δυνατότητας προχρηματοδότησης για την προετοιμασία των παραγγελιών και της αποστολής των προϊόντων τους, αποτελεί πάγια ανάγκη του κλάδου, η οποία πλέον καλύπτεται από την Attica Bank σε συνεργασία με την ECG.

ΕΡ: Αυτά τα προϊόντα μοιάζουν ιδιαίτερα χρήσιμα στις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας. Πώς πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες αλλά και ευέλικτη χρηματοδότηση για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Τα νέα μας προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν αυτά τα κενά. Η χρηματοδότηση εξαγωγών θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται γρήγορα και αποδοτικά, ενώ η ασφάλιση πιστώσεων μειώνει το ρίσκο και ενισχύει την εμπιστοσύνη στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό. Η ECG στις αρχές του 2025 θα προχωρήσει ένα βήμα ακόμα και θα συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιό της με νέα προϊόντα εγγυήσεων, σε συνεργασία με τις Τράπεζες. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα είναι ασφαλισμένες στην ECG θα μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης ή σε επενδυτικά δάνεια για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό. Έτσι η ECG θα καταστεί ένα σύγχρονο one stop shop, δίπλα στον Έλληνα εξαγωγέα σε κάθε του βήμα.

ΕΡ: Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες της ΔΕΘ για τα νέα σας προϊόντα;

Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Πολλές επιχειρήσεις που μας επισκέφθηκαν στο περίπτερό μας αναγνώρισαν τις ανάγκες που καλύπτουν τα προϊόντα μας και εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον να ξεκινήσουν συνεργασία μαζί μας. Στη φετινή διοργάνωση έγινε εμφανές ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις επιθυμούν να επενδύσουν περισσοτερο στην εξωστρέφεια και να διασφαλίσουν την ανάπτυξή τους μέσω των εξαγωγών.

ΕΡ: Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Export Credit Greece μετά τη ΔΕΘ;

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ελληνικές εξαγωγές, παρέχοντας συνεχώς νέα και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μετά τη ΔΕΘ, θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των προϊόντων μας και στη στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις, ώστε να βελτιστοποιήσουμε τις υπηρεσίες μας και να ανταποκριθούμε άμεσα στις ανάγκες της αγοράς.

ΕΡ: Σε ποιες εταιρείες θα απευθυνθείτε/ πώς θα τις επιλέγετε (μέγεθος, αντικείμενο, εξαγωγική δραστηριότητα, αγορές εξωτερικού);

Η Export Credit Greece είναι ο οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων της Ελλάδας και αυτό αποτελεί το κύριο πλεονέκτημά της. Υποστηρίζουμε όλους τους εξαγωγείς που έχουν ήδη παρουσία στο διεθνές εμπόριο, αλλά και όσους δεν έχουν κάνει, ακόμα, το πρώτο βήμα. Δίνουμε ισάξια έμφαση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις διεθνείς ευκαιρίες και να δραστηριοποιούνται, με ασφάλεια, σωστή καθοδήγηση και επιτυχία, εκτός συνόρων.

Επιπλέον, προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε λύσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια έχουν αποκοπεί από τον τραπεζικό δανεισμό, επιτρέποντάς τους έτσι να ενισχύσουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες. Προσπαθούμε να κάνουμε τις εξαγωγές πιο προσιτές σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς: την επιτυχία του ελληνικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν βάζουμε όρια στη δραστηριότητά τους. Η βασική μας αρχή είναι να “ακολουθούμε τον εξαγωγέα”, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες του.

ΕΡ: Κλείνοντας, ποιο είναι το όραμα σας για την Export Credit Greece;

Το όραμά μας είναι να καθιερώσουμε την Export Credit Greece ως βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής εξαγωγικής κοινότητας. Στόχος μας είναι να δώσουμε στις επιχειρήσεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν διεθνώς, να αναπτυχθούν και να συνεισφέρουν στην επίτευξη της ευημερίας της ελληνικής οικονομίας. Προχωράμε λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση με μεγάλη αποφασιστικότητα και πολλή δουλειά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
88η ΔΕΘ – OT FORUM – Χριστοφοράκης: Πρέπει να καταργηθεί το μνημονιακό τέλος επιτηδεύματος
88η ΔΕΘ |

OT FORUM - Χριστοφοράκης: Πρέπει να καταργηθεί το μνημονιακό τέλος επιτηδεύματος

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) μίλησε στο στούντιο του ΟΤ για τη σημασία ενός ελκυστικού για επενδυτές φορολογικού συστήματος